مکتب تهران؛ روزگار فرهنگ و هنر
تهران - ایرنا - هفته تهران، در حالی از امروز آغاز شد که به ارج نهی به مکتب تهران در حوزه فرهنگ و هنر اختصاص دارد که بی شک با توجه به نقش تهران در قالب پایتخت، در 200 سال گذشته در فرهنگ و هنر کشور، این نامگذاری بیهوده نیست.
تهران را شاید بتوان شهری دانست که در تمام زمینههای فرهنگی و هنری صاحبان سبک یا در آن به بار آمدند یا برای عرضه ی کار خود به این شهر آمدند و در آن ماندگار شدند، از آواز به سبک تهران که استاد «شجریان»، خسرو آن بوده و هست تا ساختارهای تجسمی «پرویز تناولی»، نقاشی «کمال الملک» و موسیقی اصیل ایران که از گروه های قجری به نواختن ارکسترال در دهه دوم قرن حاضر به همت بزرگانی چون «خالقی «درآمد.
هر چند در این میان نقش پایتخت بودن ایران را از سال 1167 هجری شمسی نمی توان از نظر دور داشت، کما اینکه اصفهان در زمان صفویه مهد هنر و فرهنگ ایران بوده و اکنون نیز این راه را ادامه می دهد.
تهران قصبه ای بود که در روزگار شاه طهماسب صفوی و هنگام گذرش از این قصبه چهار دروازه یافت و تبدیل به شهرکی کوچک شد و همچنین در آن چنارهای زیادی کاشته شد که این روند حتی پس از پایتخت شدن تهران از ابتدای قاجار و در طول دورههای اولیه قرن حاضر هجری شمسی، باعث شد که برخی از مستشرقین، تهران را چنارستان نیز بنامند.
در عین حال یادآوری این نکته خالی از لطف نیست، که برای ایجاد چهار دروازه تهران، از درون قصبه، خاک برداشته شد که چهار چال بر جای گذاشت، در این چالها که به تدریج ساکنانی از خود تهران یافتند، به تدریج فرهنگی شکل گرفت که در اوایل قرن حاضر، به عنوان فرهنگ چاله میدانی و لوطیگری شناخته شد. گذشته از فرهنگ رسمی و غیر رسمی تهران، ممیزه پایتخت بودن آن در پنجاه سال اخیر باعث شد که موزهها، بناهای یادبود و گالریها که نمایی از ایران هستند در این شهر شکل بگیرند. احمد مسجد جامعی عضو شورای اسلامی شهر که خود سابقه فراوانی در بررسی محلههای مختلف تهران، مطالعه در باب فرهنگ و هنر این شهر دارد، در زمینه نحوه شکلگیری مکتب تهران به خبرنگار ایرنا می گوید: از سال 1395 اعضای شورای اسلامی شهر در تلاش برای نامگذاری روزی به نام این شهر بودند و در نهایت 14 مهر به این مناسبت انتخاب شد و سپس طی سالها این روز به هفته تهران مبدل گشت.وی در این گفت و گو میافزاید: در کنار این نامگذاری و شکلگیری هفته تهران، این موضوع مطرح شد که آیا این شهر را باید فقط در قالب کالبد شهری دید یا موضوع دیگری در این سرزمین وجود دارد که ارزشهای آن را نشان میدهد و به نمایش میگذارد؟
مسجد جامعی به همان تاریخ و نحوه شکل گیری شهر تهران و مهاجرت گروههایی از اقوام مختلف به این شهر اشارهمیکند و میگوید: با ورود هر قومیتی، هر کدام فرهنگ، هنر، دانش، فلسفه و اعتقادات خود را وارد این شهر میکردند، ارزشهایی که به تدریج در هم آمیخته میشد و فرهنگ جدیدی را ارائه میکرد.
وی در ادامه میگوید: مکتب تهران فرصتی است تا به شناخت و معرفی این فرهنگ، هنر و فلسفه پرداخت و نشان داد که تهران شهری است که همه فرهنگ و هنر ایرانیان آن را شکل دادهاند.
«غلامحسین محمدی» رئیس مرکز ارتباطات و امور بینالملل شهرداری تهران نیز درباره این روز می گوید: 42 عنوان فعالیت فرهنگی و اجتماعی از صبح امروز آغاز شده است.
به گفته وی، آئین نکوداشت شمیران، بازگشایی کاخ موزههای شمیران، قصههای تهران در اراضی، کارگاه مجازی پوستر و نقاشی، اختتامیه جشنواره چنارستان، برگزاری نمایشگاه شهر از منظر هنرمندان (نمایشگاه نقاشی، کاریکاتور، پوستر، عکس و اسکیس های شهری) در پنج تالار اصلی خانه هنرمندان، پخش مستندهای پیرامون تهران در شبکه پنج، انتشار ویژه نامه محله تهران به مناسبت هفته تهران، اختتامیه مسابقه عکاسی در سطح مناطق 22 گانه بخشی از فعالیتهای اعلان شده برای روز نخست هفته تهران است.
*س_برچسبها_س* *س_پرونده خبری_س*