میوه شب یلدا تغییر قیمت محسوسی نداشته است / تشدید بازرسیهای اصناف و تعزیرات در آستانه شب یلدا
آغاز زمستان در اسطورهها، بهانهای بود برای جشن و شادی؛ اما در سالهای اخیر این شادی در هیاهوی گرانی و چشم و هم چشمی و سودجویی برخی دلالان تبدیل بهوقت اضافی برای بهدستآوردن سودهای غیرمنطقی برای عدهای سودجو شده است.
به گزارش خبرنگار اقتصادی شبکه اطلاعرسانی راه دانا؛ در کشور ما و سرزمینهای هم فرهنگ فارس زبان، شب آغاز زمستان را چله یا یلدا نام نهادند و بر پایه آیینهایی در این هنگام جشنی شبانه و بیداری تا بامداد و تماشای طلوع خورشید تازهمتولدشده را بهانهای قرار دادند برای حضور کهنسالان و بزرگان و سفرهای برای بیداری تا سحر که مزین بود به انار و هندوانه و سنجد، به رنگ سرخ خورشید که با ورود اسلام و واجب شدن صله ارحام و دید و بازدیدها در تعالیم این آیین الهی، یلدا نیز رنگ و بوی اسلامی و ایرانی به خود گرفت.
یلدا بود و آجیل مخصوص و میوههای گوناگون که همه نمادی بودند و نشانهای از برکت، تندرستی، فراوانی و شادکامی که در چند سال اخیر گویی این معنا خود را به سفرههای کوچک و بحث گرانی و سوءاستفاده عدهای از این شب باستانی شده است. بیشتر بخوانید: یلدا در حصار گرانی های افسار گسیخته / غرق شدن سنتی دیرینه در سایه بیتوجهی مسئولان باوجوداینکه گرانیها بازار شب یلدا را کمرونق کرده؛ اما ایرانیها مردمانی بودهاند که این آئینهای کهن را که نماد روشنایی و حیات است، مانند نوروز تحت هر شرایط و حتی با سفرههای کوچکتر گرامی داشتهاند و بهرغم وفور کالاها در سایه گرانیها هنوز مردم تلاش میکنند که این شب را هرچند ساده تبدیل به خاطرهای برای فرزندان و آیندگان کنند.
دلهای بزرگ ایرانی در کنار سفرههای کوچک یلدایی
این روزها بررسیها نشان از این دارد که قیمتهای متفاوت انواع آجیل در هر فروشگاه بسته به کیفیت هر کیلوگرم آجیل مخلوط با تخمه و پسته ریز را به 250 تا 280 هزار تومان رسانده و آجیل بدون تخمه 480 تا 540 هزار تومان و آجیل مخلوط ممتاز بین 535 هزار تومان تا 600 هزار تومان قیمت داده میشود. هر کیلوگرم پسته اکبری هم در فروشگاهها بین 450 هزار تا 550 هزار تومان و پستههای باکیفیت بالاتر از 528 هزار تا 690 هزار تومان، گردو 357 هزار تا 390 هزار تومان و میوه خشک بین 230 هزار تا 280 هزار تومان قیمت داده میشود.
میوه شب یلدا تغییر قیمت محسوسی نداشته است
اسدالله کارگر رئیس اتحادیه میوهوترهبار تهران در زمینه آخرین قیمت میوههای یلدایی به راه دانا، اظهار کرد: این روزها بازار انار از حداقل 10 هزار تومان شروع میشود؛ ولی میانگین قیمت انار باکیفیت از 20 هزار تومان شروع و حداکثر 30 هزار تومان بهصورت عمده فروخته میشود که در خردهفروشیها این محصول حداکثر با 35 درصد سود به فروش میرسد. وی ادامه داد: درصورتیکه میوهفروشی در سطح شهر میوهای لوکس داشته باشد و حتی قیمت آن بالاتر از این نرخها باشد اگر فاکتور معتبری از خرید عمده خود ارائه دهد مشکلی ندارد بهعنوان نمونه انار لوکس دماوند در میدان به قیمت 45 هزار تومان نیز به فروش رسیده است. وی درباره قیمت هندوانه گفت: این میوه هم با درنظرگرفتن کیفیت با قیمتهای 5 هزار تومان، 7 هزار تومان و 9 هزار تومان به فروش میرسد که حداکثر افزایش خردهفروشی آن 35 درصد است. وی ادامه داد: وضعیت تولید و تأمین میوههای موردنیاز شب یلدا در وضعیت مطلوبی قرار دارد و حتی در برخی از محصولات مانند پرتقال شمال به حدی کاهشیافته که هزینههای باغداران را جبران نمیکند. همچنین پرتقال شمال در میدان مرکزی میوه و ترهبار تهران بر اساس کیفیت با قیمتهای 6 هزار تومان، 10 هزار تومان تا 15 هزار تومان به فروش میرسد.
دلالانی که نقش عمدهفروش را بازی میکند
بهانه گرانی و فاکتور با خرید قیمت بالا در سایه عدم نظارت بر دلالانی که بعضاً نقش عمدهفروش را بازی میکنند این شبها موجب تشدید درد مردم و شرمندگی قشر آسیبپذیر در برابر فرزندان خود شده است. محاسبات سرانگشتی و ساده نشان از این دارد که با کمترشدن اپیدمی کرونا، امسال فرصتی است که این جشن متفاوتتر برگزار شود، اما با تورمهای جاری، مردم دیگر توان مالی برگزاری دورهمیها را ندارند. دادهها نشان از این دارند که با یک حساب سرانگشتی ساده هزینه یک دورهمی شب یلدا برای یک خانواده 4 نفره با احتساب یک سادهترین شام و آجیل و میوه بیش از 800 هزار تومان خواهد شد که تقریباً معادل دستمزد یک هفته یک کارگر ساده است. همه اینها را کنار هشدار مسئولین درباره گرانیها و نظارتها و جرایمی که هیچکس نمیبیند و هیچ اثری ندارند و تشدید گشتهای اصناف که بگذاریم تنها نتیجهای که به دست میآوریم در غبار گمشدن امید به فردا و آینده روشن است که در میان اقوام ایرانی همیشه اولین هدف جشن یلدا بوده و هست.
تشدید بازرسیهای اصناف و تعزیرات در آستانه شب یلدا
سازمان تعزیرات حکومتی اعلام کرده که بازرسی از تمامی واحدهای مرتبط با نیازهای مردم؛ مانند آجیل و خشکبار و میوهفروشیها در دستور کار قرار دارد و بهمنظور صیانت از حقوق شهروندان گشتهای مشترکی با دستگاههای نظارتی همکار مانند اتاق اصناف، جهاد کشاورزی و سازمان صنعت، معدن و تجارت تشکیل شده و در تمام ساعات این گشتها فعال خواهند بود. اصناف نیز در این زمینه تأکید نموده که در صورت مشاهده هرگونه تخلف از جمله گرانفروشی، کمفروشی با واحد متخلف طبق قانون برخورد خواهد شد و در طرح نظارتی شب یلدا با برگزاری گشتهای سیار اقدامات پیشگیرانه در نظر گرفته شده است. امسال، هنوز شب یلدا نرسیده، خیلیها به فکر غذا، آجیل و میوه، لباس و زیورآلات، غذا و شکلاتهایی که به شکل انار و هندوانه طراحی و ساخته شده تا لباس و لاک ناخن و آرایش شب یلدا لاکچری هستند، البته تنوع و تجمل محصولات شب یلدا آنقدر زیاد است که (بعضیها)* سرگیجه میگیرند و کمی تا قسمتی افسرده میشوند. به گزارش راه دانا، این سالهای عدهای هم برعکس (بعضیها)* تلاشهای زیادی کردند تا از سوی نهادهای حمایتی و سازمانهای مردمنهاد، اقشار کمبضاعت از مناسبتهای مختلف مثل عید نوروز یا شب یلدا جا نمانند و حسرت حال و هوای خوش روزها و شبهای خاصی مثل عید و اول مهر و شب یلدا را نخورند. کاش ما هم توفیق این خدمت را داشته باشیم و در هر کسوتی و لباسی چه مسئول و غیرمسئول تلاش کنیم تا فردا کودکی حسرت یلدا و پدری شرمندگی فرزندانش را حس نکند.