ناشناخته ماندن صنعت حجاری سنتی در میان مردم خراسان شمالی / تاثیر منفی کرونا بر هنر حجاری
هنر حجاری از بدو تولد بشر و نیز از همان روزگار زندگی غارنشینی بر روی زمین وجود داشته است. از همان آغاز که بشر برای بیان منظور خود، دست به دامان نقاشی روی دیوارهای غار شد، نقوشی را نیز کنده کاری و برجسته کاری کرد.
به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ به نقل از عصراترک،حجاری یعنی بیرون آوردن یک اثر هنری ظریف، از دل یک تخته سنگ زمخت بیجان. بشر اولیه پیش از کشف آهن و مس، سنگ را کشف کرده و توانست با حکاکی کردن بر سطح آن، به بیان عقاید و افکار خویش بپردازد.
عبدالوهاب ملکی نیا، هنرمند حجاری سنتی و پیکرتراشی بجنوردی در گفتگو با خبرنگار ما اظهار داشت: متولد 1358 از بجنورد هستم و تحصیل خود را تا دیپلم کامپیوتر ادامه دادم اما به علت زیبایی این هنر و حرفه پدری از سال 1374 به این حرفه روی آوردم.
وی با بیان اینکه در ابتدا تنها وسیله کاری من قلم، چکش، سوهان و سمباده بود، گفت: برای طرح های 2 بعدی باید طرح را بر روی سنگ، چوب و یا شیشه انداخت و حجم های اضافه ای که دور آن هست را برداشت تا ظاهر طرح اولیه را به خود بگیرد. اما برای طرح های 3 بعدی باید ذهنی کار کرد.
ملکی نیا بیان داشت: شیوع کرونا 100درصد بر این حرفه تاثیر منفی داشته و از سال 98 تعداد بسیار کمی نمایشگاه و بازار ویژه محصولات ما برپا شده است.
وی در ادامه گفت: تولید روزانه باتوجه به میزان سفارش مشتری است و باتوجه به تقاضای بسیار پایین مشتری به سمت فروش اینترنتی روی آوردم.
وی خاطرنشان کرد: از مسئولین انتظار داریم که نمایشگاه های بین المللی برای ارائه آثار هنرمندان برگزار و فقط گلچینی از محصولات را در آن برای فروش در بازارهای داخلی و بین المللی به نمایش بگذارند اما تاکنون نمایشگاه های کوچکی هم که برگزار شده این تصور شده است که آن تولید کننده یا هنرمند بایستی همانند یک دست فروش در غرفه قرار بگیرد.
ملکی نیا گفت: انتظار می رود ادارات و سازمان های داخل استان از خود هنرمندان بومی محصولات را خریداری کنند و همچنین انتظار می رود همانطور که گلیم به عنوان یک صنایع دستی در سبد خریداری مردم استان قرار گرفته سایر صنایع نیز قرار گیرد.
این هنرمند با اشاره به اینکه 2سال این هنر را آموزش می دادم، گفت: صنعت حجاری سنتی در میان مردم استان شناخته نشده است و شاید یک مقصر آن خود بنده بودم که حداقل یک ورکشاپ برای معرفی محصولات برگزار نکردم.
وی خاطرنشان کرد: یک طرح را به عنوان المان اتحاد 4قومیت ترک، ترکمن، فارس و تات در استان به میراث فرهنگی، زیباسازی و اداره ارشاد پیشنهاد داده شد تا در نقاط مختلف شهر برای معرفی قومیت ها به مسافران قرار دهند. انتهای پیام / عبدالله یزدانی