نتوانستم در جام جهانی باشم، خداحافظ؛/ حرفهای داور بینالمللی زنان در مورد خداحافظی تلخ
انسیه خباز مافینژاد، داور بینالمللی فوتبال ایران، پس از غیبت در رقابتهای جام جهانی زنان از داوری خداحافظی کرد.
به گزارش ورزش سه، انسیه خباز مافینژاد، داور بینالمللی فوتبال که یکی از کاندیداهای قضاوت در جام جهانی 2023 فوتبال زنان استرالیا بود، به خاطر کمکاری فدراسیون فوتبال و قضاوت نکردن مسابقات مردان، شانس قضاوت در این رقابتهای مهم را از دست داد. مسابقاتی که برایش یک آرزو و رویا بود اما به خاطر مهیا نشدن شرایط، آن را از دست داد تا دلسرد و بیانگیزه شود.
مافینژاد که حالا قصد دارد دورههای نظارت و مدرسی فیفا را پشت سر بگذارد، در گفتگویی با ایران ورزشی درباره دلیل خداحافظی و برنامههای آیندهاش صحبت کرده است:
* چطور شد که یکدفعه تصمیم به خداحافظی از داوری فوتبال گرفتی؟ یکدفعه نبود. در سال 2020 و در واقع زمانیکه من و مهسا قربانی کاندیدای قضاوت در جام جهانی فوتبال زنان شدیم، میخواستم در جام جهانی 2023 از داوری خداحافظی کنم اما این اتفاق نیفتاد که حالا در چنین شرایطی کنار بروم. البته با توجه به قانون جدید فدراسیون فوتبال و محدودیت سنی که برای داور گذاشتند و داوران بالای 45 سال باید بازنشسته شوند، به خودم گفتم 14 سال حضور در لیست بینالمللی کافی است و کنار میروم تا جا برای جوانها باز شود. باز هم میگویم میخواستم بعد از جام جهانی خداحافظی کنم اما نشد. ضمن اینکه اتفاقات در فدراسیون فوتبال روبه بهبود نیست و نشانی از پیشرفت نمیبینم، به همین دلیل اسفند 1401 به فدراسیون اعلام کردم دیگر نمیخواهم قضاوت کنم. البته تا پایان 2023 در لیست بینالمللی هستم و مسابقات المپیک را پیش رو دارم.
* مگر به 45 سالگی نزدیک شدی که تصمیم گرفتی جا را به جوانها بدهی؟ بله، من 23 مرداد 45 ساله میشوم. البته فیفا محدودیت سنی را برداشت و معتقد است باید از داوران باتجربه استفاده کرد اما من تصمیم گرفتم کنار بروم.
* چه برنامهای برای آینده داری؟ در دورههای نظارت و مدرسی شرکت میکنم تا بتوانم از این به بعد در این جایگاه در فوتبال باشم.
* البته ظاهراً هنوز یک دوره مسابقات پیش رو داری. بله، ابلاغ مسابقات مقدماتی المپیک را گرفتم اما هنوز مشخص نیست کجا باید برویم چون ازبکستان، چین و استرالیا میزبان هستند و با توجه به اینکه استرالیا در گروه ایران قرار دارد، این یک گزینه برای ما حذف میشود.
* با مهسا قربانی هستی؟ نه، در این رقابتها با مهناز ذکایی هستیم.
* به نظر میرسید بیشتر با قربانی بودی. بله، البته امسال کنار داوران جوان زیادی بودم. آتنا و چند داور دیگر. البته امیدوارم شرایط برای این داوران جوان بهتر پیش برود. اینکه کاندیدا شوی و به خاطر نبود VAR و قضاوت نکردن مسابقات مردان، کنار بروی خیلی سخت است. 22 سال است که داور هستم اما هیچوقت از کمیته داوران فدراسیون فوتبال برنامه ندیدم. اگر قرار است به فکر جوانگرایی باشند، باید برنامه داشته باشند.
* ظاهراً خیلی ناراحت هستی که به آرزو و رویایت نرسیدی. خیلی. آرزو و رویای هر داوری قضاوت در جام جهانی است. من و مهسا قربانی در یک قدمی این اتفاق بزرگ قرار داشتیم اما کم کاری فدراسیون فوتبال که به خاطر نبود VAR و قضاوت نکردن فوتبال مردان بود، به راحتی این فرصت را از دست دادیم. به هر حال من المپیک رفتم و اولین داوری بودم که ابلاغ نهایی المپیک 2014 را داشتم. بعد از من هم گلاره در المپیک جوانان 2018 ابلاغ گرفت. متأسفانه رؤیا و آرزوی قضاوت در جام جهانی را از دست دادیم.
* حالا فکر میکنی به عنوان ناظر میتوانی این رقابتها را تجربه کنی؟ قطعاً همینطور است. دیگر در داوری انگیزه ندارم اما به عنوان ناظر میخواهم حضور در جام جهانی را تجربه کنم. البته بستگی به فدراسیون فوتبال خودمان دارد. اگر معرفی شوم و راه باز شود، میتوانم به این خواستهام برسم.
* شاید میشد همچنان در داوری بمانی و این رویا را در آنجا دنبال کنی. دلسرد شدم و انگیزه هم ندارم. ما خیلی تلاش کردیم که به نحو احسن کارها را پیش ببریم. اتفاقاتی افتاد که قبلاً در مورد آن صحبت کردم. همه چیز را نمیشود گفت اما باید بگویم به ما اجازه ندادند. تنها دلخوشیمان این است که خودمان کم نگذاشتیم. یک سری اتفاقات افتاد و یک عده نمیخواستند. کمکاری شد و البته کرونا هم تأثیر داشت. مسابقات جوانان و نوجوانان هر 5/2 سال یک بار برگزار میشود که 2020 برگزار شد و بعد پاندمی کرونا روال مسابقات را بههم زد. زمانیکه من و مهسا کاندیدای قضاوت در جام جهانی شدیم، مطمئن بودیم میتوانیم در لیست نهایی قرار بگیریم. تمام توانمان را گذاشتیم که در جام جهانی حضور داشته باشیم اما یک سری اتفاقات مانع شد.
* با این شرایط داوران جوان هم انگیزهشان را از دست خواهند داد. امیدوارم اینطور نشود. اگر بحث جوانگرایی مطرح شده باید به داوران جوان کمک کرد. من خودم 3 سال است در استان خودم (خراسان رضوی) داور جوان تربیت میکنم. خودم از جوانگرایی استقبال میکنم. فقط مطرح کردن بحث جوانگرایی، معنا و مفهومی ندارد. باید برنامه داشت و کار کرد.