نشانهشناسی راهپیمایی اربعین در دیدگاه امام خامنهای
رهبر معظم انقلاب اسلامی، عظمت و جلوه یافتن ناگهانی راهپیمایی اربعین را توسط خداوند متعال، در روزگاری که دشمنان اسلام و امت اسلامی با پول، سیاست و سلاح علیه امت اسلامی کار میکنند، نشانه اراده الهی بر نصرت امت اسلامی میدانند.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری تسنیم، یک دهه است که راهپیمایی اربعین حسینی به پدیدهای خیرهکننده برای مسلمانان و حتی غیرمسلمانان جهان تبدیل شده است. خیرهکنندگی آن از آن جهت است که این پدیده با اینکه از سالها پیش در کشور عراق مرسوم بوده و اجرا میشده است، اما در یک دهه گذشته با وجود مشکلات امنیتی ناشی از حضور داعش در کشور عراق، رشدی شگفتآور را از حیث جهانی و بینالمللی شدن پیموده است و اکنون نظیری برای آن در جهان وجود ندارد. رشد و توسعه سریع مشارکت و حضور ملل و نحل مختلف مردم دنیا در این تجمع بزرگ اسلامی حاوی نشانههایی است که بسیاری از جریانات و معادلات آینده جهان بشریت را میتوان بر اساس آن تحلیل و تفسیر کرد.
یکی از شخصیتهایی که هرساله به بیان برخی از این نشانهها پرداخته است، رهبر معظم انقلاب اسلامی حضرت آیتالله خامنهای است؛ در ادامه برخی از نشانههای نهفته در راهپیمایی اربعین را که از بیانات ایشان استخراج شده است، مرور میکنیم:
راهپیمایی اربعین، نشانه «عشق همراه با بصیرت «و «جاذبه امام حسین» علیهالسلام
شهادت حسینبنعلی (سلاماللهعلیه) فوق همهی شهادتها است؛ ببینید چطور بعد از هزار و دویست - سیصد سال دلها را مثل مغناطیسی میکشاند. اربعین را ببینید، این راهپیمایی را ببینید، این اشتیاق جوانها به قبر آن بزرگوار و زیارت آن بزرگوار را ببینید، این مجالس روضهخوانی و سینهزنی را ببینید؛ اینها جاذبه است، این برکتی است که خدا به آن فداکاری داده است.
معمولاً در اینجور پدیدههایی [مانند پیاده روی اربعین] که انسان مشاهده میکند که تبلیغاتی برای آن انجام نگرفته لکن ناگهان یک پدیدهای در محیط دید انسان بُروز میکند، دست خدایی مشهودتر از همهجای دیگر است... شما ببینید برای اینکه 10 هزار نفر، 50 هزار نفر را یک جا جمع کنند، چقدر تلاش تبلیغاتی در دنیا انجام میگیرد، آخرش هم نمیشود. اینجا با وجود موانع فراوان، از ایران فقط 2 میلیون نفر برای پیادهروی 80 کیلومتری - برای پیادهروی، نه برای لذت بردن و در هتل لمیدن - بلند میشوند میروند کربلا؛ چند برابر آن [هم] از خود عراق و از مناطق دیگر؛ این یک حادثهی الهی است، این یک پدیدهی الهی است؛ این نشاندهندهی این است که این راه، راه عشق است؛ منتها نه عشق مجنونانه، عشق همراه بصیرت؛ مثل عشق اولیا به خدا؛ اَللهُمَ ارزُقنی حُبَکَ وَ حُبَ مَن یُحِبُکَ وَ حُبَ کُلِ عَمَل یوصِلُنی اِلی قُربِک؛ این حب و این عشق، عشق همراه با بصیرت است؛ میداند، میفهمد و این جاذبه او را میکِشد، این مغناطیس او را میکِشد.
«جاذبه حسینی»؛ بیانات رهبر معظم انقلاب درباره اربعیناین حرکت حرکت عشق و ایمان است؛ هم در آن ایمان و اعتقاد قلبی و باورهای راستین، تحریککننده و عملکننده است؛ هم عشق و محبت. تفکر اهلبیت و تفکر شیعی همینجور است؛ ترکیبی است از عقل و عاطفه، ترکیبی است از ایمان و عشق؛ ترکیب این دو. این آنچیزی است که در سایر فِرَق اسلامی، خلأ آن محسوس است؛ سعی هم میکنند گاهی به یک نحوی این خلأ را پُر کنند، [اما] نمیشود؛ چه کسی مثل خاندان پیغمبر - این عناصر برجسته، ممتاز، نورانی، ملکوتی - وجود دارد در بین معتقَداتِ شُعبِ دیگرِ اسلامی، که اینجور مردم به آنها عشق بورزند، با آنها تعامل کنند، با آنها حرف بزنند، به آنها سلام کنند و از آنها انشاءالله جواب بشنوند؛ چهکسی دیگر وجود دارد؟ این است که این یک فرصتی است در اختیار پیروان اهلبیت؛ این زیارت ائمه (علیهمالسلام)، این معاشقهی معنوی با این بزرگواران، این زیارتهای سرشار از مفاهیم عالی و ممتاز که در اختیار ما است.
همیشه اربعین پیادهروی بود اما این حرکت عظیم که یک نماد بسیار زیبا و پرشکوهی از حضور پیروان اهلبیت و علاقهمندان به اهلبیت هست؛ این نبود، ما این را نداشتیم، این را خدای متعال در اختیار ما گذاشت، خدا را بایستی شاکر باشیم.
راهپیمایی اربعین نشانه «وحدت حسینی»
چنین چیزی وجود ندارد دیگر در دنیا: اینکه میلیونها انسان راه میافتند، نه فقط از یک شهر یا یک کشور [بلکه] از کشورهای مختلف، و نه فقط از یک فرقهی اسلامی [بلکه] فِرَق مختلف اسلامی و حتی بعضی ادیان غیر اسلامی. این وحدت حسینی [است]. شما بهدرستی گفتید: «الحسین یجمعنا»، حقیقتاً این جور است.
نه راهپیمایی بیستودوم بهمن مربوط به یک سلیقهی سیاسی است و نه جلسات محرم و ماه رمضان و اعتکاف و راهپیمایی اربعین مربوط به یک سلیقهی سیاسی است، [بلکه] مربوط به همهی ملت ایران و مربوط به همهی سلایق گوناگون کشور است.
امام حسین فقط متعلق به ما نیست؛ مذاهب اسلامی، شیعه و سنی، همه زیر پرچم امام حسین هستند. در این راهپیمایی عظیم حتی کسانی که متدین به اسلام هم نیستند شرکت میکنند و این رشته ادامه خواهد داشت انشاءالله؛ این یک آیت عظمایی است که خدای متعال دارد نشان میدهد.
از دَهها کشور در راهپیمایی اربعین شرکت میکنند و میهمان مردم عراق میشوند، سعی کنیم در این راهپیمایی پیوندهای مستحکم بین برادران مسلمان را بیشتر کنیم؛ پیوند بین عراقی و غیر عراقی، پیوند بین شیعه و سنی، پیوند بین عرب و فارس و تُرک و کُرد؛ این پیوندها مایهی سعادت است، این پیوندها آیت رحمت پروردگار است. دشمن سعی در تفرقه دارد که نتوانسته است و به حول و قوهی الهی نخواهد توانست. ما - ایران و عراق - دو ملت هستیم متصل به یکدیگر؛ تنهای ما، دلهای ما، جانهای ما به یکدیگر متصل است؛ آنچه این اتصال را ایجاد کرده است، ایمان بِالله و محبت به اهلبیت (علیهم السلام) است، محبت به حسینبنعلی (علیهالسلام) است؛ روزبهروز هم این زیاد خواهد شد انشاءالله.
شما ملاحظه کردید در اربعین حسینی میلیونها انسان در کنار هم قرار گرفتند؛ خود این حرکت عظیم یک جمعی از مسلمانها - البته مخصوص شیعه نبود، سنیها هم بودند - که در دنیا انعکاس پیدا کرد، تعظیم کردند؛ تجلیل کردند؛ آن را بزرگترین گردهمایی عالم به حساب آوردند؛ چه کسانی؟ آنهایی که دارند مسائل اسلامی را رصد میکنند.
حادثهی عجیبی بود حادثهی امسالِ اربعین کربلا.(سال 1393) این راه را دشمنان اسلام و دشمنان اهلبیت به خیال خود مسدود کرده بودند. ببینید چه حرکت عظیمی اتفاق افتاد! وقتی حتی جسمها در کنار هم قرار میگیرد، اینجور انعکاس پیدا میکند. اگر ما با هم باشیم، کشورهای اسلامی، ملتهای مسلمان - سنی و شیعه و فِرَق مختلف تسنن و تشیع - با یکدیگر دلهایشان صاف باشد، نسبت به یکدیگر سوءظن نداشته باشند، سوءنیت نداشته باشند، به یکدیگر اهانت نکنند، ببینید در دنیا چه اتفاقی خواهد افتاد؛ چه عزتی برای اسلام درست خواهد شد! وحدت؛ وحدت.
راهپیمایی اربعین نشانه «اوج گرفتن تفکر مبارزه در راه خدا و در راه اسلام و آمادگی عمومی و همگانی در این راه» است
ما اطلاع داریم که در ایام مختلف، چه اربعین، چه غیر اربعین - در خصوص اربعین یا بعضی اوقات دیگر - طلاب از نجف و جاهای مختلف عراق حرکت میکردند میرفتند، جمعیتهای فراوانی هم بودند. اما این جمعیتِ عظیمِ میلیونی از جاهای مختلف دنیا - چند میلیون از ایران و میلیونها از خود عراق و از کشورهای دیگر - این حرکت عظیم، با وجود تهدیدهای تروریستیای که همیشه وجود داشته و امروز هم وجود دارد، یک پدیدهی فوقالعاده عظیمی است؛ خیلی مهم است. این نشاندهندهی اوج گرفتن همین تفکر مبارزهی در راه خدا و در راه اسلام و آمادگی عمومی و همگانی در این راه است. و امیدواریم که خداوند متعال برکت بدهد به این حرکتها و برکت بدهد به مردم.
راهپیمایی اربعین نشانه «قوت اسلام، حقیقت و جبهه مقاومت»
یکی از مصادیق قوت را امروز دنیای اسلام دارد مشاهده میکند و آن، راهپیمایی اربعین است؛ وَ اَعِدوا لَهُم مَا استَطَعتُم مِن قُوَه. راهپیمایی اربعین قوت اسلام است، قوت حقیقت است، قوت جبهه مقاومت اسلامی است که این جور اجتماع عظیم میلیونی راه میافتند به سمت کربلا، به سمت حسین، به سمت قله و اوج افتخار فداکاری و شهادت که همه آزادگان عالم باید از او درس بگیرند. از روز اول هم که اربعینی به وجود آمد، اهمیت اولین اربعین به همین اندازه بود. اهمیت اربعینِ اول این بود که رسانهی پُرقدرت عاشورا است. از روز عاشورا تا روز اربعین - بنا بر یک روایت روزی است که اهلبیت برگشتند به کربلا - این 40 روز، 40 روزِ فرمانروایی منطقِ حق در میان دنیای ظلمانی حاکمیت بنیامیه و سفیانیها بود. رسانه حقیقی [یعنی] فریاد زینب کبری، فریاد حضرت سجاد؛ در کجا؟ در کوفه، در شام، در آنجایی که ظلمات محض بود؛ اینها بزرگترین رسانه بود. همینها بود که عاشورا را نگه داشت، همینها بود که عاشورا را به امروز رساند. تاریخ و ریشهی این روز اربعین و ماجرای اربعین این است.
راهپیمایی اربعین نشانه «در راه بودن طوفانی دیگر» در دنیای پیچیدهی پُرتبلیغات و پُرهیاهویی امروز
آن روز اهلبیت (علیهم السلام) طوفانی به پا کردند با این حرکت 40 روزه؛ یک طوفان به پا شد در آن اختناق عجیب. در آن روزگار، اختناق این قدر است که دوروبر امام حسین، فرزند پیغمبر، نوهی پیغمبر، جگرگوشهی زهرای اطهر، 72 نفر بیشتر باقی نمیمانند. در یک چنین روزگاری، ماجرای توابین را در کوفه به وجود آورد، مدینه را منقلب کرد، شام را منقلب کرد، به طوری که رژیم سفیانی برافتاد؛ این حرکت عظیم اربعینیِ زینب کبری و اهلبیت (علیهم السلام) بود. امروز هم همین اتفاق دارد در دنیا میافتد. امروز هم در دنیای پیچیدهی پُرتبلیغات و پُرهیاهویی که بر بشریت حاکم است، این حرکت اربعین، یک فریاد رسا و یک رسانهی بیهمتا است.
راهپیمایی اربعین نشانه «نصرت الهی برای امت اسلامی» است
در روزگاری که دشمنان اسلام و دشمنان امت اسلامی با انواع و اقسام ابزارها و وسایل، با پول، با سیاست، با سلاح علیه امت اسلامی دارند کار میکنند، خداوند متعال ناگهان حادثه راهپیماییِ اربعین را این جور عظمت میدهد، این جور جلوه میدهد. این آیت عظمای الهی است، این نشانه اراده الهی بر نصرت امت اسلامی است، این نشان میدهد که ارادهی خدای متعال بر نصرت امت اسلامی تعلق گرفته است.
حماسه اربعین یک پدیدهی فوقالعادهای است که به لطف و فضل الهی در هنگامی که دنیای اسلام نهایت نیاز را به اینچنین حماسهای دارد، به وجود آمده است.
راهپیمایی اربعین نشانه «جهانی و بینالمللی شدن پیام امام حسین علیهالسلام برای نجات دنیا از ظلم و فساد و دنائت و لئامت»
این حرکت حسینی در گسترش معرفت به امام حسین (علیه السلام) نقش دارد. اربعین با این حرکتی که عمدتاً بین نجف و کربلا در راهپیمایی هر سال به وجود میآید بینالمللی شد؛ چشمهای مردم دنیا به این حرکت دوخته شد؛ امام حسین (علیهالسلام) و معرفت حسینی به برکت این حرکت عظیم مردمی بینالمللی شد، جهانی شد. ما امروز احتیاج داریم که حسینبنعلی را به دنیا بشناسانیم؛ دنیای دچار ظلم و فساد و دنائت و لئامت، محتاج معرفت آزادگی حسینی و حریت حسینی است. امروز مردم دنیا، جوانهای دنیا، ملتهای بیغرض، برای یک چنین حقیقتی دلهایشان میتپد؛ [اگر] امام حسین (علیهالسلام) به دنیا معرفی بشود، اسلام معرفی شده است، قرآن معرفی شده است. امروز با صدها وسیله علیه اسلام و علیه معارف اسلامی تبلیغ میشود؛ در مقابل این حرکت خصمانهی جبههی کفر و استکبار، حرکت معرفت حسینی میتواند یکتنه سینه سپر کند، بِایستد و حقیقت اسلام را، حقیقت قرآن را به دنیا معرفی کند. منطق حسینبنعلی (علیهما السلام)، منطق دفاع از حق است، منطق ایستادگی در مقابل ظلم و طغیان و گمراهی و استکبار است. این منطقِ امام حسین است؛ امروز دنیا به این منطق نیازمند است؛ امروز دنیا شاهد حاکمیت کفر و استکبار و حاکمیت فساد است، دنیا شاهد حاکمیت ظلم است؛ این پیام امام حسین، پیام نجات دنیا است؛ حرکت عظیم اربعین این پیام را در دنیا منتشر میکند و به فضل الهی و به حول و قوهی الهی و به توفیق الهی، این حرکت بایستی روزبه روز تقویت بشود.
اربعین جهانی شد و جهانیتر هم خواهد شد؛ این خون حسینبنعلی است که بعد از 1400 سال دارد میجوشد و روزبهروز تازهتر میشود، روزبهروز زندهتر میشود؛ این همان پیام عاشورا است که از حلقوم اباعبدالله و حلقوم زینب کبری (سلام الله علیهما) در نهایت غربت و تنهایی صادر شد و امروز فضای عالم را فرا گرفته است و فرا میگیرد.
کار بسیار مهمی است، کار بزرگی است؛ این حرکت عظیمِ مردم از ایران، از کشورهای دیگر اسلامی، از هند، از اروپا، حتی از آمریکا و کشورهای دیگر، از راههای دور، افرادی میآیند در این راهپیمایی شرکت میکنند؛ دو روز، سه روز بیشتر یا کمتر - در این راه، پای پیاده حرکت میکنند؛ مردم عراق هم انصافاً با کمال بزرگواری و محبت پذیرایی میکنند از اینها؛ خیلی حرکت عظیم و پرمعنا و پرمغزی است و کسانی که موفق میشوند باید مغتنم بشمارند.
راهپیمایی اربعین نشانه پیشرفت فرهنگ معنوی
شما ببینید راهپیمایی اربعین چهجوری است، اعتکاف چهجوری است، نماز جماعتهای دانشگاهها چهجوری است. اینها خیلی مهم است؛ چرا ما اینها را نباید ببینیم؟ اینها نشاندهنده این است که حتی معنویت که سختترین [بخش] است - آن بخش معنویِ فرهنگ - دارد پیشرفت میکند.
با این همه عوامل انحراف، با این همه انگیزه، با این جبههی وسیع دشمنی و تمرکز روی جوانها، ما یک مجموعهی بزرگ جوان داریم که مؤمناند، متدیناند، انقلابیاند، اهل توسلاند، اهل شور و عشق به معنویتاند؛ این چیز کمی نیست؛ این چیز خیلی مهمی است؛ خیلی چیز بزرگی است. عدهای اهل قرآناند، عدهای اهل اعتکافاند، عدهای اهل پیادهرویِ اربعیناند، عدهای اهل ایستادگی در میدانهای انقلاب و در مظاهر انقلاباند. این خیلی با عظمت است، خیلی با ارزش است؛ دشمن با همهی اینها مخالف است.
راهپیمایی اربعین نشانه دوستی مردم ایران و عراق
ارتباط برادرانه، صمیمی و محبتآمیز دو ملت ایران و عراق با وجود 8 سال جنگ تحمیلی از سوی صدام با تحریک بیگانگان، پدیدهای عجیب است، راهپیمایی مراسم روز اربعین یک نمونه از این ارتباط دوستانه است بهگونهای که مردم عراق در پذیرایی از زائران ایرانی، از انفاق و محبت و ارادت چیزی کم نمیگذارند. مسئولان دو کشور ایران و عراق، باید از این فضا و فرصت برای منافع دو کشور بیشترین استفاده را بکنند.
میهماننوازی و کَرَم در استقبال از زائران اربعین حسینی یکی دیگر از صفات ممتاز مردم عراق است، این رفتار عاشقانه معنوی در دنیای امروز مادی بسیار مهم و قابل توجه است و هنوز بهدرستی عمق این فضیلت مردم عراق شناخته نشده است.
دلهای همه زائران ایرانی بعد از بازگشت، مملو از تشکر از میهماننوازی مردم عراق بود و این نشانگر بزرگواری حداکثریِ عراقیها در میزبانی از زائران ایرانی است.