سه‌شنبه 7 اسفند 1403

نظام ارجاع پزشک خانواده حلقه مفقوده درمان / از نداشتن الگو میان پزشکان تا درآمد پایین پزشکان عمومی

خبرگزاری دانا مشاهده در مرجع
نظام ارجاع پزشک خانواده حلقه مفقوده درمان / از نداشتن الگو میان پزشکان تا درآمد پایین پزشکان عمومی

رضا منصوری رییس بسیح جامعه پزشکی کرمانشاه نقص در نظام ارجاع و نداشتن الگو میان پزشکان تا درآمد پایین پزشکان عمومی را از حلقه های مفقوده طرح پزشک خانواده دانست.

به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ به نقل از مرصادنیوز، با توجه به فرا رسیدن روز پزشک گفتگویی با دکتر رضا منصوری؛ رییس بسیج جامعه پزشکی استان کرمانشاه توسط خبرنگار مرصاد تدارک دیده شد که در ادامه آن را می خوانیم:

مرصادنیوز: لطفا به طور مختصر خود را معرفی بفرمایید.

دکتر منصوری: بنده در سال 1376 در رشته پزشکی عمومی از دانشگاه شهید بهشتی فارغ التحصیل شدم و بلافاصله پس از فارغ التحصیلی در درمانگاه امام رضا (ع) مشغول خدمت شدم و حدود 16 سالی نیز در محضر مردم و بیمارانی بودم که عمدتا از اقشار محروم و کم درآمد استان بوده اند.

همچنین حدود سه سالی مشغول ارائه خدمت در حوزه خدمات درمانی و نیروهای مسلح بودم و اکنون نیز طی شش سال اخیر در مسند مسئول بسیج جامعه پزشکی استان کرمانشاه فعالیت دارم.

مرصادنیوز: لطفا مهمترین چالش‌های موجود در میان جامعه پزشکی را بیان بفرمایید.

دکتر منصوری: بنده سالها است که دغدغه مند ارتباط مالی میان بیمار و همکاران کادر درمان هستم که امیدوارم روزی این ارتباط قطع شود زیرا تا زمانی که این اتفاق رخ ندهد نه نظام سلامت از نظر مسائل قانونی و مبالغ پرداختی به ثبات خواهد رسید و نه مردم از حق و حقوق خود مطلع می شوند و آن را دریافت می کنند در غیر این صورت مردم و پزشکان ما همواره با چالش‌های مذکور مواجه هستند.

از دیگر چالش‌های موجود که وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و مردم دچار آن هستند مبحث نظام ارجاع پزشک خانواده است که اگر در کشور ما پیاده شود علاوه بر اینکه هزینه های بهداشت و درمان به صورت فاحشی افت خواهد کرد مردم هم ضمن خارج شدن از حالت سردرگمی ناشی از مراجعه به چندین پزشک با تخصص های مختلف برای درمان بیماری که شاید به نتیجه هم نرسد، ضمن رخ دادن این اتفاق خوب مردم هرچه زودتر به نتیجه خواهند رسید و هم بار مالی برای بیماران و نظام سلامت ما کاهش خواهد یافت در واقع این دو مساله به عنوان دو چالش بزرگی است که سالها جامعه پزشکی گریبانگیر آن شده و البته امیدواریم هرچه زودتر مسئولان دولت و مجلس به این نتیجه برسند.

مرصادنیوز: عملکرد جامعه پزشکی استان کرمانشاه را چگونه ارزیابی می کنید؟ و مهم‌ترین دغدغه موجود میان پزشکان کرمانشاهی چیست؟

دکتر منصوری: از آنجا که بنده شش سالی است که با اعضای هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی و دانشجویان رشته های پزشکی به صورت مستقیم ارتباط دارم بزرگترین دغدغه موجود، نداشتن الگو میان همکاران جامعه پزشکی و به ویژه دانشجویان این رشته است و اگر این عزیزان الگویی را انتخاب می کنند بعضا الگوهای مناسب و کاری نیستند ضمن احترام برای همه افرادی که جزو گروه هنرمندان و سلبریتی های جامعه هستند، متاسفانه برخی از پزشکان، پرستاران و افراد ماما به جای اینکه فردی را از همان گروه به عنوان الگوی کاری خود قرار دهند با توجه به اینکه در جامعه پزشکی ما الگوهای خوبی مناسبی برای فعالیت حرفه ای و سایر شئون زندگی وجود دارد، با این حال الگوسازی ها یا به خوبی آموزش داده نشده یا مورد توجه قرار نگرفته است یا افرادی که در جامعه پزشکی می توانند الگوهایی برای افراد جامعه باشند کم لطفی می کنند و به عنوان الگو نقش خود را ایفا نمی کنند.

امیدواریم اساتید هرچه بیشتر به این مساله بپردازند؛ اساتیدی که از نظر علمی زبانزد و جزو نخبگان جامعه هستند باید قدری از نظر مسائل اخلاقی و عاطفی خود را به دانشجویان و افراد جوان نزدیک تر کنند که این عزیزان را به عنوان الگوی خود بپذیرند زیرا الگوهای عملی، علمی و رفتاری می توانند در آینده بازوان توانمند نظام برای خدمت رسانی به مردم باشند.

همچنین از دیگر دغدغه های موجود مقایسه درآمدهای جامعه پزشکی با باقی جوامع است درحالی که شاید بیش از 95 درصد جامعه پزشکی درآمدی در سطح اقشار متوسط جامعه دارند به گونه ای که درآمدهای پزشکی با درآمدهای برخی از اقشار جامعه نظیر افراد بازاری یا مهندس قابل مقایسه نیست.

شاید باور این موضوع سخت باشد که در بیمارستانهای دولتی برای انجام یک عمل جراحی بعضا پیچیده شاید 200 هزار تومان به یک پزشک داده نمی شود درحالی که این عمل حدود دو ساعت و با سطح بالایی از استرس انجام می شود اما پزشکان ما مبالغ بسیار ناچیزی دریافت می کنند همچنین برخی از دانشجویان که در رشته های تخصصی فارغ التحصیل می شوند دستمزد آنها در شرایط فعلی کمتر از 20 میلیون تومان در ماه است درحالی که ممکن است باور آن برای اقشار مختلف جامعه سخت باشد و این درآمدها با درآمد درصد بسیار اندک پزشکان مقایسه می شود که درآمدهای بسیار بالایی در بخش خصوصی و مراکز شخصی خود دارند.

در این میان آمدهای پزشکان عمومی نیز فاجعه بار و غیرقابل تصور است؛ جماعتی که قسمت اعظم جامعه پزشکی را تشکیل می دهند اما بالغ بر 95 درصد آنها درآمدهای بسیار اندکی دارند و سبب شده بسیاری از آنها شغل پزشکی را رها کنند یا درصدد مهاجرت بر آیند که امیدوارم عدالت در جامعه پزشکی هم تسری یابد و با توجه به اینکه ثابت شده اکثر نخبگان به سمت گروه های پزشکی و به ویژه رشته پزشکی می روند داشتن چنین عملکردی در برابر نخبگان بسیار بد است.

مرصادنیوز: سخن تکمیلی را بفرمایید.

دکتر منصوری: انتظار می رود مردم به محض وارد شدن به مطب های پزشکی یا مراکز بیمارستانی سراغ حساب و کتابهای درمانی پزشکان نروند زیرا کار همکاران در گروه های پزشکی اعم از پزشک، پرستار و... برای نجات جان یک انسان بسیار ارزش دارد.

باید این گونه به موضوع نگاه کنیم که اگر بخواهیم جان یک انسان را نجات دهیم چقدر حاضر به هزینه کردن برای آن هستیم و از سوی دیگر برای برداشتن دردی از خود حاضر به پرداختن چه مبلغی هستیم.

در واقع چنین مسائلی برای بسیاری از مردم دنیا حل شده است و از سوی دیگر می توان ادعا کرد اگر کمترین دستمزد در جامعه پزشکی به پزشکان ایرانی تعلق نگیرد یقینا یکی از پایین ترین درآمدها را در میان جامعه پزشکی به خود اختصاص داده ایم.

از ابتدا تا پایان سال حق الزحمه یک پزشک با لحاظ اینکه تعرفه ها با درصد بسیار اندکی افزایش می یابد و در برخی سال‌ها نیز تغییر نکرده، بسیار اندک است درحالی که در همان سال قیمت کالاها و دستمزدها چندین برابر افزایش می یابد اما پرداخت درآمدهای ثابت به ویژه برای همکاران در بخش دولتی هشت ماه تا یکسال به تعویق افتاده و توسط مراکز درمانی و بیمه ها به پرداخت نمی شود، بدون اینکه کوچکترین تاثیری در عملکرد این عزیزان داشته باشد بلکه با همان صداقت و دلسوزی انجام خدمت می کنند اما این موضوع در کمتر قشری از جامعه رخ می دهد با این حال امیدوارم هرچه زودتر مشکلات مردم و جامعه پزشکی مرتفع شود.

انتهای پیام /

نظام ارجاع پزشک خانواده حلقه مفقوده درمان / از نداشتن الگو میان پزشکان تا درآمد پایین پزشکان عمومی 2