دوشنبه 1 بهمن 1403

نقطه پایانی حمایت غرب از کی‌یف کجاست؟

خبرگزاری دانشجو مشاهده در مرجع
نقطه پایانی حمایت غرب از کی‌یف کجاست؟

به گزارش گروه بین‌الملل خبرگزاری دانشجو، سرهنگ "داگلاس مک گرگور"، مشاور سابق رئیس پنتاگون، معتقد است که جناح رادیکال و طرفدار جنگ در واشنگتن تا زمانی که درگیری نظامی در اوکراین به مرز یکی از کشور‌های عضو ناتو نرسد، حمایت از کی‌یف را متوقف نخواهد کرد. این کارشناس نظامی بامداد امروز در مصاحبه‌ای گفت: ویکتوریا نولند، معاون وزیر امور خارجه نماینده جناح چپ ایدئولوژی افراطی در دولت جو بایدن است. او یکی از کسانی است که تا زمانی که تانک‌های روسی در مرز اوکراین با لهستان مستقر نشده باشند، آرام نخواهد گرفت. مک گرگور تاکید کرد که، چنین وضعیتی بسیار خطرناک است. وی در عین حال یادآور شد که سخنان تند نولند درباره اوکراین موضع گیری رسمی کاخ سفید را منعکس نمی‌کند. با این حال، مک گرگور معتقد است که مقامات لهستان از درگیری مستقیم با روسیه هراس دارند، بنابراین آن‌ها نسبت به استفاده از نظامیان لهستانی برای حمایت از ارتش اوکراین هشدار داده و تلاش می‌کنند خود را پشت سر ناتو و آمریکا پنهان کنند. در عین حال، مقامات وزارت دفاع ایالات متحده در تدارک نشستی با نمایندگان حدود 40 کشور برای تسریع در خرید تسلیحات برای اوکراین هستند. پیش از این، پنتاگون از تخصیص کمک نظامی به مبلغ 325 میلیون دلار به اوکراین خبر داده و یادآور شد که این سی و ششمین بار است که واشنگتن تسلیحات نظامی به کی‌یف منتقل می‌کند. روزنامه نیویورک تایمز چند روز قبل نوشت که اگر عملیات ضد حمله ارتش اوکراین در ماه مه با شکست مواجه شود، حمایت غرب از اوکراین ممکن است کاهش یابد و کی‌یف با فشار فزاینده‌ای برای وارد شدن به مذاکرات جدی با هدف پایان دادن یا توقف درگیری نظامی مواجه خواهد شد. این نشریه پیش از این نیز گزارش داد که ایالات متحده به زودی بودجه لازم برای کمک به اوکراین را تمام خواهد کرد. طبق پیش بینی این روزنامه، بودجه واشنگتن برای ادامه کمک نظامی به کی‌یف بیشتر از ماه سپتامبر کافی نخواهد بود. در ادامه می‌توانید تحولات مربوط به روز چهارصد و سی‌ام جنگ اوکراین را دنبال بفرمایید:

***

گفتگوی گوترش با اردوغان درباره تمدید و گسترش توافق غلات

دفتر دبیرکل سازمان جهانی بامداد امروز، شنبه، اعلام کرد که آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل متحد در یک مکالمه تلفنی با رجب طیب اردوغان، رئیس جمهوری ترکیه در خصوص تمدید و گسترش توافقنامه صادرات غلات گفتگو کرد. در بیانیه منتشره آمده است: دو طرف در مورد چگونگی تضمین ادامه، گسترش و بهبود عملکرد ابتکار دریای سیاه و اجرای یادداشت تفاهم بین روسیه و دبیرخانه سازمان ملل متحد در خصوص صادرات مواد غذایی و کود‌های شیمیایی روسیه به بازار‌های جهانی تبادل نظر کردند. مولود چاووش اوغلو، وزیر امور خارجه ترکیه، روز جمعه تاکید کرد که این کشور ادعا‌های روسیه در مورد روند اجرای توافق غلات را بی اساس نمی‌داند. وی یادآور شد که آنکارا در حال مذاکره با طرف‌های شرکت کننده در این توافقنامه برای حل این مشکل است.

درخواست پناهجویان اوکراینی مقیم اروپا از روسیه برای کمک به آن‌ها

دیمیتری پولیانسکی، معاون اول نماینده دائم فدراسیون روسیه در سازمان ملل متحد، شب گذشته، جمعه اعلام کرد که نمایندگی دائمی این کشور درخواست‌های زیادی از پناهندگان اوکراینی دریافت کرده که از آن‌ها خواسته شده است تا به بازگرداندن کودکانی که توسط مقامات کشور‌های اروپایی برده شده‌اند، کمک کنند. وی در کانال تلگرامی خود نوشت: در نتیجه، در پاسخ به درخواست‌های دریافت شده، ما تصمیم گرفتیم اطلاعاتی در مورد مشکلات جدا کردن کودکان از خانواده‌های پناهندگان اوکراینی در شبکه‌های اجتماعی منتشر کنیم و یک صندوق پستی ویژه نیز در این خصوص ایجاد شده است. پولیانسکی یادآور شد که در طول چند ماه گذشته نمایندگی دائمی روسیه درخواست‌های زیادی برای کمک در این زمینه دریافت کرده است. وی همچنین دزدیدن کودکان از اقشار آسیب پذیر مردم و استثمار آن‌ها را یک مشکل سیستماتیک اروپایی خواند که "غرب بطور عمدی نمی‌خواهد به آن توجه کند. " به گفته معاون نماینده دائم روسیه، در حال حاضر درخواست‌های چند مادر اوکراینی از آلمان، ایرلند، اسپانیا و انگلیس در این رابطه، به آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل متحد تحویل داده شده است. پولیانسکی تاکید کرد که این افراد با "اقدامات غیرانسانی مقامات محلی" روبرو شدند، فرزندان آن‌ها به زور به مراکز کودکان یتیم برده شده و در شرایط نامناسب نگهداری می‌شوند.

پرتغال بیش از 850 تن تجهیزات به اوکراین فرستاده است

النا کاریراس، وزیر دفاع پرتغال شب گذشته، جمعه اعلام کرد که این کشور از زمان آغاز درگیری نظامی در اوکراین بیش از 850 تن تجهیزات مختلف به کی‌یف ارسال کرده است. وی گفت: پرتغال به طور مداوم و بدون قید و شرط از تلاش‌ها برای بازسازی اوکراین با اهدای بیش از 850 تن تجهیزات، از جمله مواد نظامی حمایت کرده است. بر اساس گزارش موسسه کیل در زمینه اقتصاد جهانی، تعهدات نظامی پرتغال در قبال اوکراین تاکنون به بیش از 71 میلیون یورو رسیده است.

مشاور رئیس دفتر زلنسکی به چین توصیه کرد از روسیه فاصله بگیرد

میخائیل پودولیاک، مشاور رئیس دفتر رئیس جمهوری اوکراین روز جمعه ابراز عقیده کرد که تصمیم چین برای فاصله گرفتن از روسیه، به این کشور کمک خواهد کرد تا نفوذ اقتصادی خود را در جهان حفظ کند. وی شب گذشته در یک برنامه تلویزیونی مدعی شد: به مدت یک سال، چین نتوانست در موضع گیری مشخصی در رابطه با درگیری اتخاذ کند و اکنون باید انتخاب کند: یا در چارچوب تعریف شده توسط حقوق بین الملل کار کرده و روسیه را به معنای واقعی کلمه کنار بگذارد، یا چین به مقاومت خود ادامه داده، کنار بنشیند - و سپس به تدریج نفوذ خود از جمله در عرصه اقتصادی جهان را از دست خواهد داد. علاوه بر این، پودلیاک از دولت جمهوری خلق چین خواست تا به همکاری خود با مجتمع صنایع نظامی روسیه ادامه ندهد و "به عنوان یک منبع اطلاعاتی یا مامور دیپلماتیک روسیه عمل نکند". چند روز قبل، ولادیمیر زلنسکی و شی جین پینگ گفتگوی تلفنی یک ساعته‌ای را داشتند. بعد از آن، دفتر رئیس جمهوری اوکراین اعلام کرد که برنامه‌های کی‌یف و پکن برای حل و فصل مسالمت آمیز اوضاع نقاط مشترکی دارند.

سخنگوی دبیرکل سازمان ملل خواستار توقف حملات به زیرساختار‌های غیرنظامی دونتسک شد

استفان دوجاریک، سخنگوی رسمی دبیرکل سازمان ملل متحد، پس از حمله اوکراین به شهر دونتسک شب گذشته اعلام کرد که غیرنظامیان و زیرساختر‌های غیرنظامی نباید در معرض گلوله باران قرار گیرند. وی گفت: «یادآوری این نکته مهم است که غیرنظامیان و زیرساختار‌های غیرنظامی باید تحت قوانین بین المللی بشردوستانه محافظت شوند. آن‌ها هرگز نباید هدف حملات قرار بگیرند.» متیو هالینگزورث، هماهنگ کننده امور بشردوستانه سازمان ملل متحد در اوکراین نیز خواستار پایان دادن به حملات ارتش اوکراین به مناطق غیرنظامی دونباس شد. روز جمعه، آلکسی کولمزین، شهردار دونتسک، گزارش داد که یک گلوله شلیک شده از سوی نیرو‌های نظامی اوکراینی به یک مینی بوس برخورد کرده است. بر اساس آخرین آمار، 9 نفر از جمله یک کودک جان خود را از دست دادند و 16 نفر دیگر دچار جراحات با شدت‌های مختلف شدند.

مخالفت زلنسکی با ممنوعیت واردات غلات اوکراینی به اتحادیه اروپا

ولادیمیر زلنسکی، رئیس جمهوری اوکراین، ضمن مخالفت با ممنوعیت واردات محصولات کشاورزی اوکراین به کشور‌های اتحادیه اروپا، خواستار تمدید تجارت معاف از عوارض گمرکی بین اتحادیه اروپا و اوکراین برای مدت نامحدود شد. وی این موضوع روز جمعه در جریان گفتگوی خود با شارل میشل، رئیس اتحادیه اروپا مطرح کرد. زلنسکی شب گذشته، جمعه، در توییتر خود نوشت: ما درباره ممنوعیت واردات محصولات کشاورزی اوکراین توسط برخی کشور‌های همسایه صحبت کردیم. من خواستار راه حلی برای این وضعیت با در نظر گرفتن قوانین اتحادیه اروپا، توافقنامه ارتباط و منافع همه طرف‌ها شدم. رئیس جمهوری اوکراین تاکید کرد که بهترین راه حل، تمدید تجارت معاف از گمرک برای مدت نامحدود خواهد بود. این امر هم برای اوکراین و هم برای تعدادی از کشور‌های همسایه اتحادیه اروپا مفید است که در حال حاضر مزایای رقابتی قابل توجهی از افزایش صادرات محصولات کشاورزی اوکراین دارند.

چاووش اوغلو: بخش روسیه از توافق غلات به دلیل آمریکا و انگلیس محقق نشده است

مولود چاووش اوغلو، وزیر امور خارجه ترکیه شب گذشته در یک مصاحبه تلویزیونی اعلام کرد که بخش روسیه از توافقنامه صادرات غلات به دلیل ایالات متحده و انگلیس محقق نشده است. وی گفت: «اگر از من بپرسید که آیا مشکلات اجرای بخش روسیه از توافقنامه غلات ادامه دارد یا خیر، پاسخ خواهم داد که بله این مشکلات ادامه دارد و ادعای مسکو در این باره بی اساس نیست؛ و این وضعیت به خاطر اقدامات آمریکا و انگلیس اتفاق افتاده است.» وزیر خارجه ترکیه یادآور شد: اگرچه واشنگتن و لندن ادعا می‌کنند که محصولات کشاورزی روسیه را تحریم نمی‌کنند، اما بانک‌های آن‌ها در معامله غلات برای پرداخت هزینه محصولات کشاورزی روسیه همکاری نمی‌کنند. چاووش اوغلو همچنین گفت که رجب طیب اردوغان، رئیس جمهوری ترکیه نقشه راه سازمان ملل برای تمدید توافقنامه غلات را دریافت کرده است. این طرح شامل مشارکت بانک‌های ترکیه در معاملات مالی با روسیه است. وی تاکید کرد: البته باید تضمین کنیم که آن‌ها تحت تحریم‌ها قرار نگیرند. چاووش اوغلو افزود که مقامات آنکارا در حال مذاکره با همکاران آمریکایی و انگلیسی درباره این مشکلات هستند.

جمهوری چک قصد دارد در آینده تسلیحات را در خاک اوکراین تولید کند

پتر پاول، رئیس جمهوری چک روز جمعه در مذاکرات خود در کی‌یف اعلام کرد که این کشور قصد دارد در آینده صنایع تولید تسلیحات نظامی در خاک اوکراین ایجاد کند. وی گفت: صحبت نه تنها بر سر تبادل فناوری در این زمینه است، بلکه ما درباره انتقال خط تولید نیز صحبت می‌کنیم تا بتوان آن را به طور کامل یا جزئی در خاک اوکراین انجام داد. روسای جمهوری جمهوری چک و اسلواکی، پیتر پاول و زوزانا چاپوتووا ظهر روز جمعه وارد کی‌یف شدند. آن‌ها با قطار وارد پایتخت اوکراین شده و با ولادیمیر زلنسکی، رئیس جمهوری اوکراین دیدار و گفتگو کردند. سفر مشترک این دو مقام اروپایی از ماه ژانویه و پس از انتخابات ریاست جمهوری در چک برنامه ریزی شده بود، اما به دلایل امنیتی به طور مداوم به تعویق افتاده بود.

اجازه پوتین برای عرضه نفت به کشور‌های دوست با قیمت زیر سقف

ولادیمیر پوتین، رئیس جمهوری روسیه فرمانی را امضا کرد که بر اساس آن، ممنوعیت رعایت سقف قیمت بر عرضه نفت به کشور‌های دوست تحت توافقات قبلی منعقد شده تأثیر نمی‌گذارد. متن این حکم روز جمعه در پرتال رسمی اطلاعات حقوقی روسیه منتشر شد و از روز انتشار رسمی آن لازم الاجرا شده است. بر اساس این سند، محدودیت‌ها در رابطه با عرضه نفت روسیه «بر اساس قرارداد‌های منعقد شده بر اساس توافق‌نامه‌های بین‌المللی که قبل از تاریخ لازم‌الاجرا شدن این فرمان منعقد شده‌اند» با کشور‌هایی که در فهرست کشور‌های غیردوست قرار ندارند، اعمال نخواهند شد. سقف قیمت برای نفت روسیه در تاریخ 5 دسامبر سال 2022 توسط کشور‌های گروه G7 معرفی شد، در همان زمان پوتین به این تصمیم با ممنوعیت فروش نفت به این کشور‌ها واکنش نشان داد. از تاریخ 5 فوریه 2023، محدودیت‌های مشابهی نیز از سوی اتحادیه اروپا برای عرضه غیردریایی فرآورده‌های نفتی از روسیه اعمال شده است.

پوتین قانون حکم حبس ابد برای اتهام خیانت را امضا کرد

ولادیمیر پوتین، رئیس جمهوری روسیه، قانون مربوط به اصلاح قانون کیفری فدراسیون روسیه را امضا کرد که بر اساس آن حکم حبس ابد برای خیانت به کشور و تشدید جرایم مرتبط با تروریسم را تعیین می‌کند. این سند روز جمعه در پرتال اطلاعات حقوقی روسیه منتشر و لازم الاجرا شد. بدین ترتیب، طبق ماده 275 ("خیانت بزرگ") که شامل جاسوسی، ارائه اطلاعات محرمانه دولتی به بیگانگان، رفتن به طرف دشمن یا کمک مالی و تدارکاتی می‌شود، (که اکنون تا 20 سال حبس داشت)، مجازات حبس ابد در نظر گرفته شده است. همچنین طبق ماده 205 ("اقدامات تروریستی") حداکثر مدت حبس از 15 سال به 20 سال افزایش یافته است. بر اساس اصلاحات، برای ارتکاب اقدامات تروریستی بین المللی، مجازات از 12 سال تا حبس ابد در نظر گرفته شده که قبلا از 10 سال حبس بود. در عین حال، قانون حداقل مجازات عضوگیری یا جذب نیرو برای اقدام تروریستی نیز از 5 سال به 7 سال زندان افزایش یافته و حداقل مجازات مشارکت در این جنایت 12 سال خواهد بود که اکنون 10 سال است. ولادیمیر پوتین، رئیس جمهوری روسیه روز جمعه تاکید کرد که روسیه اصلاً در انزوا قرار ندارد و با کشور‌هایی که خواهان آن هستند، روابط متقابلا سودمند برقرار خواهد کرد. وی یادآور شد که روسیه یک کشور بزرگ، یک تمدن و یکی از مراکز مراکز اصلی و مستقل جهان گسترده چند قطبی است. رئیس جمهوری روسیه در نشست شورای قانونگذاران روسیه در سن پترزبورگ گفت: ما به هیچ وجه قصد نداریم کشور را منزوی کنیم. برعکس، ما روابط واقع بینانه، برابر، متقابل سودمند و منحصراً مشارکتی را با کشور‌های دوست در سطح اوراسیا، آفریقا و آمریکای لاتین گسترش خواهیم داد. پوتین همچنین یاداور شد که افراد و کارشناسان زیادی در آمریکا و اروپا وجود دارند که مانند روسیه فکر می‌کنند. با این حال، نخبگان این کشور‌ها برخورد متفاوتی دارند. وی هشدار داد: البته من و شما می‌دانیم که نخبگان این کشور‌ها همیشه سیاستی را دنبال نمی‌کنند که منافع مردم کشورشان را تامین کند. علاوه بر این، رهبر روسیه این واقعیت را مورد توجه قرار داد که روسیه آماده همکاری با آن دسته از شرکای خارجی، شرکت‌ها یا سازمان‌های جهانی است "که برای شهرت تجاری خود ارزش قائل هستند و می‌خواهند با طرف روسی همکاری کنند. " وی افزود که شرکای سابق روسیه "به طرز دیوانه وار پایه و اساس گفتگو" و روابط خوب را از بین می‌برند.

پوتین مناطق جدید را سرزمین‌هایی از لحاظ تاریخی متعلق به روسیه نامید

ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه، چهار منطقه جدید روسیه (دونتسک و لوهانسک، زاپروژیا و خرسون) را سرزمین‌های از لحاظ تاریخی متعلق به این کشور و ساکنان آن‌ها را مردم بومی روس نامید. وی روز جمعه در نشست شورای قانونگذاران در سنت پترزبورگ با اشاره به اینکه مردم در جمهوری‌های خلق دونتسک و لوهانسک، مناطق زاپروژیا و خرسون سال‌هاست که برای دست یابی به حق همراهی با روسیه مبارزه می‌کنند، گفت: "این‌ها سرزمین‌های تاریخی و مردم بومی ما و متعلق به روسیه هستند؛ و اکنون لزوم "دفاع و محافظت از آن‌ها [ساکنان مناطق جدید] یک وظیفه آشکار برای روسیه است. پوتین خواستار انجام هر کاری برای محافظت از انتخاب مناطق جدید برای پیوستن به فدراسیون روسیه شد و تاکید کرد: ساکنان مناطق جدید باید در همه زمینه‌ها احساس کنند که به کشور تعلق داشته و نادیده گرفته نمی‌شوند.

افسر اطلاعاتی سابق آمریکا: ارتش اوکراین 80 درصد نیروهایش را از دست داده است

اسکات ریتر، افسر اطلاعاتی بازنشسته تفنگداران دریایی ایالات متحده روز جمعه در مصاحبه باکانال یوتیوب Judging Freedom اعلام کرد که نیرو‌های مسلح اوکراین از آغاز درگیری نظامی با روسیه تاکنون، حداقل 80 درصد از توان رزمی خود را از دست داده‌اند. وی گفت: مشکل این است که اوکراین در همان ابتدا یک ارتش منظم 260 هزار نفری داشت. اکنون 80 درصد آن‌ها کشته، اسیر یا مجروح شده اند و با سطح آموزش کنونی، جایگزینی برای آن‌ها وجود ندارد. به گفته این کارشناس آمریکایی، نیرو‌های نظامی فعلی در اوکراین متشکل از ساکنان محلی بسیج شده است، بسیار ضعیف هستند، در حالی که نیرو‌های مسلح روسیه نظامیانی آموزش دیده و مجهز به تجهیزات لازم هستند. ریتر با اشاره به این واقعیت، یادآور شد که بدین ترتیب ارتش اوکراین قادر به ادامه دفاع و انجام عملیات ضدحمله نخواهد بود.