چهارشنبه 7 آذر 1403

نهاد تحت نفوذ آمریکا به نقش خود در کودتای بولیوی اعتراف کرد

خبرگزاری ایرنا مشاهده در مرجع
نهاد تحت نفوذ آمریکا به نقش خود در کودتای بولیوی اعتراف کرد

تهران - ایرنا - دبیرکل سازمان کشورهای آمریکایی (OAS) واقع در واشنگتن، به نقش خود در کودتای 2019 بولیوی که منجر به کناره گیری اجباری «اوو مورالس» رئیس جمهور سابق این کشور شد، اعتراف کرد.

به گزارش روز سه شنبه ایرنا از تارنمای شبکه چندملیتی تله سور آمریکای لاتین، براساس کتابی با عنوان «لوئیس آلماگرو طلب بخشش نمی کند» که از مصاحبه های لوئیس آلماگرو رئیس سازمان کشورهای آمریکایی (OAS) تهیه شده، نحوه حمایت این شخصیت تحت نفوذ واشنگتن از کودتای بولیوی روایت شده است.

بر اساس یکی از مصاحبه های آلماگرو که در این کتاب آمده، او توضیح می دهد که چطور برای جلب اعتماد مورالس، به وی کمک کرد تا در انتخابات 2019 به عنوان کاندیدا شرکت کند.

نماینده این نهاد آمریکایی سپس درخصوص روند نقشه تقلب در انتخابات 2019 بولیوی گفت: در ابتدا فرصتی فراهم کردیم که مورالس پیشتاز انتخابات معرفی شود و سپس با همدستی هیأت ناظر انتخابات این سازمان تحت نفوذ آمریکا به گروه مخالفان بولیوی امکان پیروزی قانونی در انتخابات را فراهم کردیم و راه بردن مورالس را در انتخابات مسدود کردیم.

نویسندگان این کتاب با شرح نقش آلماگرو در خروج مورالس از حکومت، نشان دادند که این کودتا در واقع بخشی از راهبرد از پیش طراحی شده ای بود که در سال 2017 کلید خورد و در انتخابات 2019 بولیوی با فریب افکار عمومی مردم این کشور و راه اندازی جریان اتهام تقلب در انتخابات به کودتا علیه مورالس منتهی شد.

کتاب حاوی اعترافات آلماگرو، حاصل 100 مصاحبه جمعا 20 ساعته از دبیر کل نهاد آمریکایی درباره برنامه های سیاسی وی در کشورهای آمریکای لاتین است. دبیرکل سازمان کشورهای آمریکایی، با گرایش های افراطی راستگرا بیشتر از آن که به حمایت مردم کشورهای آمریکای لاتین برخیزد، مانند مهره دست نشانده، به دنبال تامین منافع ایالات متحده آمریکا در این منطقه برآمده بود. در میان مهم ترین حوادث سیاسی روایت شده در کتاب، به نقشه برکناری اوو مورالس، و جلب حمایت واشنگتن علیه دولت ونزوئلا و همچنین حمایت از دیلما روسف رئیس جمهور مستعفی آرژانتین می توان اشاره کرد.

«لوئیس آلماگرو» دبیرکل اروگوئه‌ای سازمان پس از حضورش در این جایگاه، همواره در پی ضربه زدن به کشورهای به ویژه چپگرای آمریکای لاتین بوده است و به دلیل اقدامات مداخله گرانه اش، تنش‌ها به حدی رسید که دولت ونزوئلا خواستار خروج از این سازمان شد.

چندی پیش پس از محرز شدن نقش نماینده سازمان کشورهای آمریکایی در کودتای 2019 بولیوی، «لوئیس آرسه» رئیس جمهور جدید این کشور، خواستار برکناری وی شده بود.

اوو مورالس که نخستین رئیس جمهور بومی بولیوی بود، پس از 13 سال حکومت بر بولیوی، در پی نامزدی برای چهارمین دوره ریاست جمهوری در سال 2019، پس از کودتای ارتش تحت حمایت سازمان کشورهای آمریکایی، از مقام خود کناره گیری کرد و به آرژانتین رفت.

وی که پیش‌تر از بازگشتش به کشور خبر داده بود، به دنبال پیروزی آرسه، در روز 21 آبان در میان استقبال گسترده مردم به بولیوی بازگشت.

سازمان کشورهای آمریکایی

سازمان کشورهای آمریکایی، که مقر آن در ایالت واشنگتن قرار دارد، نهادی متشکل از 35 کشور قاره آمریکا از جمله کشورهای آمریکای لاتین است. این نهاد منطقه ای، در سال 1948 به منظور همکاری و همبستگی میان کشورهای عضو و با هدف نظارت بر انتخابات، در طول جنگ سرد پایه ریزی شد. اما طبق مستندات تاریخی، در واقع، نهادی ساخته دست آمریکا برای اجرای برنامه ها و دستورات واشنگتن از آب درآمد.

این سازمان با تهیه گزارشی کذب از انتخابات سال 2019 دستاویزی برای کودتا علیه مورالس و برکناری وی فراهم کرد. گزارشی که بعدا نادرستی آن اثبات شد. این سازمان همچنین از دولت خودخوانده و راستگرای «جنینه آنیس» که مرتکب قتل‌عام ناشی از کودتا شد و بولیوی را در رکود اقتصادی فرو برد، حمایت می‌کرد.

کشورهای چپگرای آمریکای لاتین ازجمله کوبا، ونزوئلا، بولیوی و... همواره با مداخلات سیاسی و اخلال گری های خصمانه این سازمان مواجه بوده اند. ازجمله دخالت های آشکار این سازمان، حمایت از خوان گوایدو رهبر مخالفان ونزوئلا و به رسمیت نشناختن دولت قانونی نیکلاس مادورو بوده است.

ونزوئلا بر همین اساس و به دنبال تشکیک این سازمان در موضوع انتصاب اعضای جدید شورای ملی این کشور، سازمان کشورهای آمریکایی را به مهره سیاست خارجی آمریکا متهم کرد و از 27 آوریل (هفت اردیبهشت) سال گذشته از این سازمان خارج شد و اعلام کرد این کشور نمی تواند عضو سازمانی باشد که در خدمت منافع امپریالیستی دولت آمریکاست.

*س_برچسب‌ها_س*