سه‌شنبه 2 بهمن 1403

نوروز در جاجرم؛ عیدی تازه عروس تا نوروزخوانی

خبرگزاری دانا مشاهده در مرجع
نوروز در جاجرم؛ عیدی تازه عروس تا نوروزخوانی

مراسم باستانی عید نوروز در جاجرم همچون سایر نقاط کشور دارای آداب و مراسم خاصی است که نسل به نسل منتقل شده است.

به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ به نقل از خبرنگار عصراترک از جاجرم، نوروز در کشور ایران و در بین مردم جایگاه خاصی را به خود اختصاص داده است که بنابر موقعیت جغرافیای هر منطقه این آداب و رسوم تفاوت دارد.

شهرستان جاجرم در جنوب غربی استان خراسان شمالی قرار گرفته و از شمال به شهرستان مانه و سملقان، از غرب به شهرستان گرمه، از جنوب به استان سمنان، از جنوب شرق به استان خراسان رضوی، از شرق به شهرستان اسفراین و از شمال شرق به شهرستان بجنورد محدود می شود.

این شهرستان با مساحت 3654 کیلومتر دارای سه شهر جاجرم، سنخواست و شوقان، سه بخش، پنج دهستان و 55 آبادی است که از دیرباز همواره مورد توجه قرار داشته و نیز بر سر راه های کهن کاروانرو بوده است.

وجود محوطه های باستانی بزرگ از قبیل تپه پهلوان، تپه حیدران و محوطه چَلو و نیز سنگ نگاره های پیش از تاریخی جربت در پهنه شهرستان جاجرم آن را به یکی قدیمی ترین استقرارگاه های بشری در خراسان شمالی بدل کرده است.

پراکندگی زیاد محوطه های باستانی مربوط به دوران اشکانی و ساسانی در این شهرستان، از شکوفایی این خطه در دوره تاریخی با بهره گیری از موقعیت مناسب آن بر سر راه ابریشم و معادلات سیاسی و تجاری آن دوران حکایت دارد.

در ایام نوروز نیز برخی از آیین ها نظیر سمنو پزون، خانه تکانی، چهار شنبه سوری، سبزه ی عید با صفا و صمیمیت خاصی در شهرستان جاجرم برگزار می شود که در ادامه به برخی از آنها اشاره شده است.

پختن شیرینی های محلی و کلوچه:

پختن کلوچه عیدی از آیین های بسیار خوب و باشکوه مردم شهرستان جاجرم پیش از فرا رسیدن نوروز است که تمام اعضای خانواده بخصوص خانم ها در آن مشارکت می کنند، در این آیین اعضای خانواده با همکاری هم خمیر مربوطه را درست می کنند به شکل هلال ماه و یا ستاره برش می زنند و به روش سنتی در تنور می پزند، این کلوچه ها زینت بخش سفره هفت سین می شود.

نوروز خوانی:

معمولا جوانان پانزده روز قبل از فرارسیدن عید نوروز به داخل کوچه ها می آیند و با خواندن اشعاری در مدح امامان طلیعه سال نو را به آنان مژده می دهند.

عیدی برون برای عروس:

جوانانی که در طی سال ازدواج کرده اند، از طرف خانواده داماد هدایایی به عنوان عیدی به خانه عروس می فرستند، البته این مراسم در جاجرم برای اعیاد مذهبی مثل عید قربان نیز به جای آورده می شود.

 مراسم علفه و زیارت اهل قبور در عید نوروز:

مردم جاجرم یک روز قبل از سال تحویل عید به منزل کسانی که عزیزانشان را از دست داده اند می روند و فاتحه می خوانند که یکی از چیزهایی که اسلام به نوروز تزریق کرده صله قبور است و این که مردم از اموات و گذشتگان یاد می کنند این سنت از ادیان الهی است و مختص به اسلام نیست. زیارت قبور سنت بسیار شایسته و بایسته است که مردم جاجرم بعد از لحظه ی سال تحویل به خواجه علی ابن مهزیار، زیارت اهل قبور می روند.

سفره هفت سین

هنگام حلول سال نو اعضای خانواده بر سر سفره هفت سین می نشینند، بزرگترها و حتی دیگران قرآن می خوانند و همگی ذکر خداوند را گفته و دعا و ثنا می کنند، آنان شکرگزاری کرده، آرزوی سلامتی و موفقیت می نمایند، لباس نو می پوشند، تبریک می گویند و عیدی می دهند که معمولا از طرف بزرگترها به کوچکترهاست.

سفره ای که مردم جاجرم در موقع نوروز تزئین می کنند باید باحروف سین شروع شودو ریشه ی گیاهی داشته باشد، خوردنی باشد و برای بدن سود مند باشد. که فقط هفت چیز است که این ویژگی ها را دارد؛ سیر، سبزی، سنجد، سرکه، سمنو، سماق، سیب.

برخی از مردم جاجرم وسایل دیگری را هم در سفره برای زینت بخشیدن به آن قرار می دهند؛ قرآن که فلسفه ی آن حضور کلام خدا در سال جدید است و آیینه که نماد راست کرداری در سفره ی هفت سین می باشد. شمع که نماد روشنی و گرما بخشی است و لطف و مهر خانواده را زیاد می کند. سکه که نماد دارایی در سال جدید است. تخم مرغ رنگی که نماد تولد و رشدو پویش می باشد.

همچنین شاهنامه و ساعت و دیوان حافظ عناصری جدا ناپذیرند که بر سر سفره ی هفت سین خود نمایی می کنند.

انتهای پیام /

نوروز در جاجرم؛ عیدی تازه عروس تا نوروزخوانی 2
نوروز در جاجرم؛ عیدی تازه عروس تا نوروزخوانی 3
نوروز در جاجرم؛ عیدی تازه عروس تا نوروزخوانی 4
نوروز در جاجرم؛ عیدی تازه عروس تا نوروزخوانی 5
نوروز در جاجرم؛ عیدی تازه عروس تا نوروزخوانی 6