نیازی به مصرف مکمل مگر در موارد خاص وجود ندارد / حدود 28 درصد بیماران بستری دچار سوءتغذیه هستند
رییس انستیتو تحقیقات تغذیهای و صنایع غذایی کشور گفت: مصرف مواد غذایی مناسب، 85 درصد نیاز بدن را تامین کرده و نیازی به مصرف مکمل مگر در موارد خاص وجود ندارد.
به گزارش گروه جامعه خبرگزاری میزان، جلال الدین میرزای رزاز، در نشست خبری مجازی با خبرنگاران در خصوص نوع تغذیه برای مقابله با کروناویروس، گفت: مباحث کلی تغذیه را در این مدت به طرق مختلف به اطلاع مردم رسانده ایم. اصول رعایت یک تغذیه سالم در شرایط عادی لازمه یک زندگی سالم بر محور توسعه پایدار در هرجامعهای است، اما وقتی با بحرانی مانند کرونا مواجه میشویم، رعایت اصول تغذیه سالم یکی از ارکان مهم و اساسی در تامین سلامت و کوتاهتر کردن دوران این بحران اهمیت پیدا میکند.
وی افزود: با شروع شیوع کرونا با همکاری فارغ التحصیلان رشته تغذیه که حدود 9 هزار نفر در کشور هستند، در کنار سایر مدافعان سلامت در تمام مراکز بهداشتی و درمانی خدمت ارائه داده ایم و به عنوان یک کار گروهی در درمان بیماران نقش ایفا کرده ایم. به هرحال کار درمان، کاری گروهی است که هر جزئی در جای خود باید خدمت ارائه دهد؛ لذا پس از آغاز این بحران، تیمهای مختلفی تشکیل دادیم و موفق شدیم در زمینه پیشگیری از کرونا از بعد تغذیه، با رعایت نکات مهم تغذیهای از طریق تقویت سیستم ایمنی بدن، دستورالعملی را ارائه کنیم. در کنار اینها، دستورالعملی برای دوره نقاهت بیماران کرونایی آماده و ابلاغ شده است تا با حمایت تغذیهای از این شرایط عبور کنیم.
- بیشتر بخوانید:
- صفر تا صد محدودیتهای ترافیکی اعمال شده در تهران / کدام اصناف با شیوع کرونا تعطیل میشوند؟
سرپرست انستیتو تحقیقات تغذیهای و صنایع غذایی کشور تصریح کرد: در شرایط عادی، حدود 28 درصد بیماران بستری دچار سو تغذیه هستند. بنابراین، فراموش نکنیم در این شرایط، باید در مورد تغذیه به صورت ویژه رسیدگی کنیم.
میرزای رزاز در رابطه با استفاده از مکملها برای مقابله با کرونا گفت: به صورت کلی باید یک رژیم غذایی مناسب که از هرم غذایی تبعیت کرده، متنوع بوده و از انواع گروههای غذایی استفاده کند، رعایت شود. مواد غذایی 85 درصد نیازها را تامین میکند و نیازی به مصرف مکمل مگر در موارد خاص وجود ندارد. گروه کوچکی از مردم به استفاده از مکملها نیاز دارند که بهتر است با مشورت متخصص تغذیه انجام شود، اما این مکملها به عنوان گروه اقلام بدون نسخه در داروخانهها وجود دارد و مردم میتوانند در صورت ضرورت این مکملها را استفاده کنند.
وی گفت: استفاده از مکمل درمانی برای گروههای آسیب پذیر و گنجاندن این مکملها در سبد حمایتی از این اقشار هم اقدام مفیدی است که میتواند در دستور کار مسئولان قرار گیرد.
مشاوره رایگان تغذیه در اپلیکیشن تاک
میرزای رزاز درخصوص اپلیکیشن تاک، افزود: به تازگی برای مشاوره تغذیه به عموم مردم در بحران کرونا اپلیکیشن تاک (مخفف تغذیه، ایمنی، کرونا) راه اندازی شده است، در این اپلیکیشن که فعلا نسخه اندروید آن فعال شده است. 700 فارغ التحصیل تغذیه به صورت رایگان به مردم مشاوره و به سوالات آنان پاسخ میدهند.
وی گفت: این اپلیکیشن بخشهای مختلفی دارد که شامل پاسخ به پرسشهای متداول مردم در حوزه تغذیه، باورهای غلط تغذیهای و اطلاعات پایه برای پیشگیری و بهبود سیستم ایمنی بدن در بحران کروناست.
ویتامینهای تقویت کننده سیستم ایمنی
وی افزود: ویتامین D، E و A در تقویت سیستم ایمنی بدن افراد مفید است. این ویتامینها محلول در چربی از طریق مصرف مواد غذایی در گروههای مختلف به بدن میرسد به جز ویتامین D که از طریق مواد غذایی به میزان کافی تامین نمیشود و در ایران نیز اکثر مردم با کمبود این ویتامین مواجه هستند و از طریق سنتز نور خورشید در بدن تولید میشود بنابراین بهترین کار این است که با مصرف دوز پایین این ویتامین کمبود آن بر طرف شود.
رییس انستیتو تغذیه و صنایع غذایی کشور گفت: مصرف دوز بالای 50 هزار واحدی آن خیلی توصیه نمیشود بهتر است دوز پایین آن در حد 800 تا هزار واحدی ویتامین D به صورت روزانه یا یک روز درمیان استفاده شود. استفاده از روغن یا شیرهای غنی شده با ویتامین D نیز به صورت روزانه در کاهش این ویتامین ضروری مفید است.
وی افزود: مصرف مکمل سلنیوم و روی هم در تقویت سیستم ایمنی بدن افراد موثر است.
روش گندزدایی سبزی و میوهها
دکتر میرزای رزاز گفت: مصرف سبزی و میوه در همه ایام و از جمله در بحران کنونی کرونا بسیار ضروری است و در این ایام که مواد ضدعفونی کننده و گندزدا در اختیار همه مردم نیست و دچار کمبود است، میتوان با چند قطره مایع ظرفشویی و سرکه، میوه و سبزیها را ضدعفونی کرد و پس از 5 دقیقه آب این مواد را دور ریخت و در ظرف دیگری با آب تمیز شست و شو کرد.
وی در پاسخ به پرسش یکی از خبرنگاران درباره رفع سریع سوء تغذیه گفت: هیچ راهی برای رفع سریع سوء تغذیه افرادی که 10 سال تغذیه مناسب نداشته اند، وجود ندارد و برای جبران سوء تغذیه افراد حداقل به چند هفته زمان نیاز است و حمایتهای تغذیهای دولت در این زمینه میتواند کمک کننده باشد.
رییس انجمن تغذیه ایران درباره لزوم حضور متخصصان تغذیه در مراکز درمانی گفت: تیم بهداشتی و درمانی باید شامل همه متخصصان باشد. در دو دهه گذشته متخصصان تغذیه در مراکز درمانی و بیمارستانها و بالین بیماران حضور نداشه اند و امیدواریم در آینده این فارغ التحصیلان نیز در شبکه درمانی کشور جایگاه مناسب خود را پیدا کنند.
وی درباره توصیههای طب سنتی در بحران کرونا گفت: طب ایرانی و سنتی ایران که اکنون جایگاه دانشگاهی نیز پیدا کرده میتواند به عنوان طب مکمل در کنار طب رایج کمک کننده باشد، اما مشکل از جایی شروع میشود که افراد از طب جایگزین صحبت میکنند و میگویند افراد و بیماران طب متداول و داروها را کنار بگذارند و به زنجبیل و دمنوش روی بیاورند که بسیار خطرناک است. این توصیه افرادی است که اخیرا به کتاب سوزی نیز روی آوردند، اما مصرف دمنوش یا مواد غذایی طبیعی در صورتی که به درمان علمی ضربهای وارد نکند، معمولا بی ضرر است، اما نقشی در درمان بیماران ندارد.
میرزای رزاز افزود: پشت این توصیهها به مصرف زنجبیل و لیموشیرین و مواد غذایی خاص و مخالفت با طب رایج گروهی از افراد سودجو و معامله گر نشسته اند که باید با هوشیاری مردم جلوی این افراد گرفته شود.