نیاز 30 میلیون نفر در کشور به خدمات توانبخشی / فقط 80 تخت توانبخشی در کشور داریم
رئیس دانشگاه علوم توانبخشی و سلامت اجتماعی با اشاره به نیاز 30 میلیون نفر در کشور به خدمات توانبخشی گفت: فقط 80 تخت توانبخشی در کشور داریم.
دکتر حمیدرضا خانکه امروز در نشست تببین جایگاه سلامت اجتماعی و توانبخشی در نظام سلامت در دانشگاه علوم توانبخشی و سلامت اجتماعی با بیان اینکه برخلاف کشورهای منطقه، توانبخشی به صورت اکادمیک در کشور آموزش داده میشود؛ اظهار داشت: حدود60 درصد دانشجویان در تحصیلات تکمیلی و 40 درصد در کارشناسی تحصیل میکنند.
وی افزود: سالانه 17 هزار کشته در حوادث ترافیکی و 44 هزار معلول داریم و 500 هزار مراجعه به نظام سلامت میشود بنابراین عوامل دیگر نیز بر عرصه سلامت اثرگذارند برای مثال خودرو و جاده نامناسب و نبود جرایم بازدارنده مناسب و سایر عوامل اجتماعی بار زیادی به نظام سلامت تحمیل میکنند.
وی با بیان اینکه میزان باروری در کشور کاهش یافته بیان داشت: پیش بینی این است که تا چند دهه آینده، متأسفانه 30 درصد جمعیت ایران سالمند خواهند بود.
خانکه با اشاره به کمبودهای موجود در زمینه تختهای توانبخشی گفت: درحال حاضر 30 میلیون نفر نیاز به خدمات توانبخشی دارند؛ 15 میلیون نفر معلول داریم و 10 درصد جمعیت نیز سالمندند اما در کل 80 تخت توانبخشی داریم و پینشهاد این است که 5 درصد تختهای عمومی به توانبخشی اختصاص یابد زیرا با پیری جمعیت و حوادثی که درکشور رخ میدهد افزایش تعداد معلولان و نیاز به تختهای توانبخشی را خواهیم داشت.
وی ادامه داد: تعداد معلولین ناشی از حوادث ایران در جهان تقریبا رتبه اول را دارد و این معلولیتها عمدتا برای جوانان رخ میدهد.
وی افزود: کشور با سرعت در حال پیری است و با سونامی سالمندی مواجه خواهد شد؛ با وجود اینکه 25 درصد جمعیت به وسایل کمکی توانبخشی نیاز دارند اما زیرساختهای کشور برای ارائه این خدمات به این تعداد بیمار، مناسب نیست.
وی گفت: خدمات توانبخشی تحت پوشش بیمه نیست در عین حال در هر ماه 40 میلیون تومان برای هر تخت بیمارستان روانپزشکی هزینه میشود؛ ما ماهانه 30 میلیارد تومان در بیمارستان رازی برای بیماران روانی هزینه میکنیم.
خانکه مشخص نبودن تولیت خدمات توانبخشی و سلامت اجتماعی در کشور را از چالشهای موجود در نظام سلامت عنوان و بیان کرد: امیدواریم بتوانیم مرکز سلامت اجتماعی و توانبخشی را زیر نظر وزیر بهداشت راه اندازی کنیم تا سیاستگذاری و ارزشیابی خدمات موردنیاز مردم را انجام دهیم.
وی بیان داشت: کشور ما نسبت به هزار نفر جمعیت 1.6 تخت بیمارستانی دارد که بسیار پایینتر از این آمار درکشورهای منطقه و جهان است؛ از سوی دیگر توزیع تختهای توانبخشی عادلانه نبوده است و پیشنهاد ما اختصاص 5 درصد تختهای عمومی کشور به خدمات توانبخشی است.
رئیس دانشگاه علوم توانبخشی و سلامت اجتماعی با بیان اینکه تجهیزات توانبخشی نیز در لیست صرفه جویی ارزی قرار ندارند و این مسئله باعث گران بودن تجهیزات شده است؛ گفت: همچنین تفاوت تعرفه میان بخش خصوصی و دولتی خدمات توانبخشی باعث سوق یافتن فارغ التحصیلان به بخش خصوصی شده است.
در ادامه حسینعلی غفاری، معاون حقوقی و امور مجلس وزارت بهداشت با بیان اینکه در کشور ما آیندهنگری مناسبی وجود دارد، گفت: به دلیل پیری جمعیت، اهمیت عملکرد دانشگاه علوم توانبخشی و سلامت اجتماعی پررنگتر است زیرا نیاز به خدمات سلامت روان و توانبخشی وجود دارد.
وی افزود: باید فکری به حال اعتبارات سال آینده داشته باشیم و زیرساختهای موردنیاز این امر را آماده کنیم.
دکتر عباس عبادی، معاون پرستاری وزارت بهداشت در ادامه بیان داشت: باوجود آنکه وزارت بهداشت متولی مستقیم سلامت مردم است اما سهم آن در مولفههای سلامت 25 درصد است و بسیاری از عوامل موثر بر سلامت ناشی از عملکرد سایر دستگاههاست.
وی افزود: سلامت اجتماعی جزئی از تعریف سلامت سازمان جهانی بهداشت است. دانشگاه علوم توانبخشی میتواند در حوزه اجتماعی ایفای نقش کند و دولت باید نگاه ویژهای به آن داشته باشد. خوشبختانه نیروهای انسانی توانمندی در این دانشگاه داریم اما خروج برخی از اعضای هیئت علمی زنگ خطر به شمار میرود.
چادرخوابی همراهان بیماران بیمارستان کودکان تهران + عکس تعارض منافع پزشکان زنان مانع از بهکارگیری ماماها در بیمارستانها / لزوم رفع مشکلات حوزه مامایی در راستای اجرای قانون جوانی جمعیت