هشدار آلمان در مورد تاثیر بحران کرونا بر توافق مینسک
تهران - ایرنا - وزیر خارجه آلمان هشدار داد مشکلات ناشی از بحران کرونا نباید بر اجرای توافق آتشبس در اوکراین تاثیر بگذارد.
به گزارش خبرگزاری د. پ. آ آلمان، «هایکو ماس» پس از یک کنفرانس ویدئویی با وزیران خارجه روسیه، اوکراین و فرانسه موسوم به گروه نورماندی، نسبت به توقف «توافق مینسک» هشدار داد. به گفته وی، برگزاری اجلاس سران کشورها که ابتدا برای ماه آوریل (فروردین - اردیبهشت) در نظر گرفته شده بود، هنوز در دستور کار نیست.
وی با بیان اینکه تصمیمهای نشست مینسک و آخرین اجلاس اوکراین در پاریس در ماه دسامبر (آذر - دی) نباید نابود شود، تاکید کرد: مهمترین مساله، رسیدن به آتشبس دائمی و کامل است. پیشتر ولادیمیر پوتین رئیس جمهوری روسیه و «ولودیمیر زلنسکی» همتای اوکراینی او در نخستین جلسه خود با نظارت فرانسه و آلمان در پاریس در مورد چنین آتشبسی توافق کرده بودند و قرار بود آتشبس در اواخر سال گذشته میلادی به اجرا گذاشته شود. اکنون روسیه، دولت اوکراین را به متوقف کردن این توافق متهم کرده است. سرگئی لاوروف وزیر امور خارجه روسیه انتقاد کرده که کییف از آتشبس در منطقه بحرانزده شرق اوکراین که در جولای (تیر - مرداد) 2019 اعلام شده بود، پیروی نمیکند. وی از خودداری اوکراین از گفتوگوی مستقیم با شورشیان طرفدار روسیه انتقاد کرده است. در همین حال «دمیترو کولهبا» وزیر امور خارجه اوکراین گفته، روسیه «بارها تعهدات خود را نقض کرده است.» وی، مسکو را به بیاعتمادی در روند صلح متهم میکند. در این شرایط، آلمان و فرانسه در بیانیهای مشترک در مورد محدودیتهایی که ماموریت ناظر سازمان امنیت و همکاری در اروپا (OSBE) با آن روبرو است، ابراز نگرانی کردهاند. به گفته ماس، باید اصلاحاتی فوری در اوضاع بشردوستانه در شرق اوکراین نیز صورت گیرد زیرا بسته شدن به اصطلاح خط تماس بین نیروهای دولت اوکراین و شورشیان طرفدار روسیه به معنای رنج بیشتر برای مردم است. همچنین باید هر چه سریعتر اقدامات دوجانبه از قبیل تبادل زندانیان از سر گرفته شود. بر این اساس در نشست ویدئویی چهارجانبه اخیر، همه طرفها توافق کردند که راههای پیشرفت و بهبود شرایط را در یک ماه آینده بررسی کنند.
رهبران کشورهای عضو «گروه نرماندی» در بیانیه پایانی نشست پاریس که اواخر آذرماه سال گذشته برگزار شد، ایجاد اصلاحات اساسی در قانون اساسی اوکراین بر اساس «فرمول اشتاینمایر» را خواستار شدند. این فرمول در جریان نشست گروه تماس مینسک در اول اکتبر (9 مهرماه) سال جاری به امضاء رسید و بر اساس آن، طرفین درباره خروج نیروهای نظامی از چند منطقه مسکونی در دونباس به توافق رسیدند. این سند همچنین اعطای «وضعیت خاص» منطقه دونباس و برگزاری انتخابات محلی در آنجا را در نظر گرفته است. در بیانیه رهبران چهار کشور گروه نرماندی، تاکید شده که توافقنامه مینسک همچنان اصلیترین سند برای حلوفصل مناقشه داخلی در اوکراین خواهد بود. طبق این بیانیه، طرفین متعهد شدند اجرای کامل و همهجانبه توافقها درباره توقف درگیریهای نظامی در منطقه دونباس و اتخاذ همه اقدامات ضروری برای حفظ و تقویت آتشبس تا پایان سال 2019 انجام شود. شرکتکنندگان در نشست سران پاریس همچنین از طرح استقرار نیروها در سه منطقه جدید در دونباس تا پایان سال 2020 و همچنین تبادل زندانیان براساس اصل «همه در برابر همه» در سال جاری حمایت کردند. 2023
*س_برچسبها_س*