هشدار؛ ایران در وضعیت زرد
همای سعادت در آسمان ایران دیده شد و بالاخره ابرها از موانع عبور کردند، بسیاری از شهرهای سرزمین اقوام پس از زمستانی بیبرف و باران ناگهان با توده هوای سردی روبهرو شدند؛ مشهور به وحشی. این توده از شنبه 5 اسفند آغاز شده و کارشناسان هواشناسی پیشبینی میکنند تا پایان این هفته ادامه دارد. اگر چه قرار بود بر اساس تقویم باستانی در شب چله برف و سرما آغاز شود، اما تغییرات اقلیمی همه معادلات...
پیشبینی شده که به زودی زمین دچار یخزدگی میشود و احتمال افزایش مصرف انرژی وجود دارد و فرمانداری تهران از مردم خواسته مصرف انرژی را مدیریت کنند.
به گزارش دنیای اقتصاد، بهنظر مردم هم انتظار چنین هوایی را نداشتند و برف برایشان در نزدیکی نوروز حاشیهساز شده است؛ حاشیهای که سازمان هواشناسی کشور از تداومش تا پایان هفته جاری خبر داده و اعلام کرده: «بیشترین بارشها در نیمهجنوبی سیستان و بلوچستان، شرق هرمزگان، جنوب کرمان، غرب سواحل دریای خزر و قم، اصفهان و مرکزی رخ میدهد.» آخرین خبرها نشان میدهد: «سامانه سرد و پُربارشِ جدید در راه است» اوضاع چنان بههمریخته که سرهنگ احمد شیرانی، رئیس مرکز اطلاعات و کنترل ترافیک پلیس راهور فراجا، از بارش برف و باران در جادههای 26 استان کشور خبر داده و اینکه ترافیک در آزادراه قزوین کرج تهران حدفاصل ساسانی تا گرمدره، آزادراه تهران ساوه و بالعکس حدفاصل الوندآباد تا جعفرآباد و محور شهریار تهران در برخی از مقاطع نیمهسنگین است.
برف و باران، اما به جاده چالوس رحم نکرده و بهاحتمال زیاد تا سه روز مسدود است. این وضعیت باعث شده که بسیاری هم به دردسر بیفتند، چنانچه رئیس سازمان امداد و نجات جمعیت هلالاحمر با اشاره به عملیات سیل و آبگرفتگی و کولاک برف در 12استان از امدادرسانی نجاتگران به بیش از هزار نفر در 24 ساعت گذشته خبر داده است. خلاصه ایران تا آخر هفته بنا به گفته کارشناسان سازمان هواشناسی موقعیت هشدار «زردرنگ» دارد. هشدار زرد رنگ به معنای این است که پدیدهای جوی رخ خواهد داد که ممکن است در سفرها و انجام کارهای روزمره اختلالاتی را ایجاد کند.
شوک برف در قلب تشنه ایران
دو شب پیش وقتی آسمان کرمان قرمز شد و برف باریدن گرفت؛ اداره هواشناسی وضعیت را نارنجی اعلام کرد و هشدار سیل در کرمان را داد. کمتر کسی باور میکرد که این خطه به خود سپیدی برف زمستان را ببیند. سالهاست که مردم کرمان برف را تجربه نکرده بودند. جواد دهقانی، رئیس مرکز مدیریت راههای کرمان گفته است؛ «برف شدید در بیشتر گردنههای شمال استان از جمله خراسانی، سیرچ، خانه سرخ، خانه کوه، کفنوییه، چترود، جوانان و کوهپایه باریده و رفت و آمد فقط با زنجیرچرخ امکانپذیر است.»
بنا به همین گزارش جاده چترود - راور نیز مسدود اعلام شد. بارش برف و باران خیلی از مدارس شمال این استان را به تعطیلی کشاند. البته برف فقط کرمانیها را شوکه نکرد؛ اصفهانیها هم باور نمیکردند، وقتی برف میدان نقشجهان را سپید کرد. برخی از کاربران اصفهانی در شبکههای اجتماعی نوشتند؛ برودت هوا به اندازهای است که احتمال میرود به زودی شهر را تعطیل اعلام کنند.
به قله تفتان نروید!
یکی از عجایب این سامانه سرد هوایی سپیدپوش شدن سیستانوبلوچستان بود. استان خشک و بیآب ایران حالا امیدوار به آسمان شده است. علی ملاشاهی، رئیس اداره پیشبینی و مدیریت بحران سیستان و بلوچستان خبر داده: «در سیستان و بلوچستان رخداد بارش باران، برخی نقاط رگبار و رعد و برق یا احتمال بارش تگرگ، تندبادهای لحظهای و مه و کاهش موقتی و محسوس دما پیشبینی میشود.»
او از کوهنوردان خواست: «از فعالیتهای کوهنوردی به ویژه صعود به قله تفتان و رفتن به ارتفاعات پرهیز کنند.» البته این تنها پیامدهای بارش یکباره برف و باران در این استان پهناور تاریخی نبود. دادکریم بلوچ، جانشین ستاد پیشگیری، هماهنگی و فرماندهی عملیات چابهار گفت: «سد زیردان این شهرستان در آستانه سرریز شدن است و به روستاییان توصیه میشود از تردد در پاییندست سد در بخشهای پیرسهراب، تلنگ، پلان و دشتیاری جدا خودداری کنند.»
نه فقط زادگاه زال و رستم میزبان سامانه هوای سرد شده که مسوولان خراسان رضوی هم اعلام کردهاند: «همه مدارس و دانشگاههایش تا آخر هفته تعطیل میشود.» جواد خدایی، معاون استاندار خراسان رضوی گفت: «همه فعالیتهای آموزشی در مشهد و خراسان رضوی برای سهشنبه و چهارشنبه غیرحضوری میشود.» البته همدان یک روز قبل مدارسش را غیرحضوری اعلام کرده بود. اینبار مدارس فیروزکوه هم توانستند به سنت قدیمیشان برگردند و به جای آلودگی هوا به خاطر برف تعطیل شوند. برفی که گیلان را هم سپید کرد و فرمانده انتظامی گیلان از آمادهباش کامل پلیس در ساعات اولیه بارش سنگین برف خبر داد.
سردار عزیزالله ملکی ادامه داد: «یگانهای انتظامی گیلان در پی وضعیت جوی نامناسب و هشدارهای هواشناسی، با بسیج تمامی امکانات و ناوگان خودرویی، به کمک و امداد مسافران و شهروندان شتافتند.» در همین احوالات، حمزه عشوری، مدیرکل حفاظت محیطزیست گیلان هم با بیان اینکه در یخبندان به علت کم شدن غذا، حیاتوحش بیشتر به سمت مناطق مسکونی میآیند، از مردم خواست به آنها آزار و آسیب نرسانند و تا حد امکان دستی به آنها غذا ندهند، چون عادت میکنند و بعد از مساعد شدن شرایط جوی هم به سمت مناطق مسکونی میآیند که به لحاظ امنیتی میتواند مشکلاتی را ایجاد کند. حال باید دید که ایران پس از بیرون آمدن از این سامانه هوای وحشی چگونه به استقبال بهار میرود.
از میان اخبار