جمعه 9 آذر 1403

هشدار به گروه‌های حساس: در ساعات آفتابی تردد نکنید

وب‌گاه عرشه آنلاین مشاهده در مرجع
هشدار به گروه‌های حساس: در ساعات آفتابی تردد نکنید

سرپرست واحد پایش شرکت کنترل کیفیت هوا نسبت به افزایش آلاینده تابستانه (اوزون) در تابستان هشدار داد و گفت: شهروندان در ساعات آفتابی و شدت نور خورشید، کمتر در محیط‌های باز فعالیت کنند و گروه‌های حساس و سالمندان نیز کمتر تردد داشته باشند.

این روزها با گرم تر شدن هوا میزان اشعه ماورا بنفش خورشید در بسیاری از شهرهای کشور از جمله ایران به سطح خطرناکی رسیده تا جایی که برخی کارشناسان و نمایندگان مجلس پیشنهاد تعطیلی برخی شهرها از جمله تهران را برای حفظ سلامت مردم داده اند، اما اشعه ماورا بنفش چیست و چه خطراتی دارد؟

هشدار به گروه‌های حساس: در ساعات آفتابی تردد نکنید

احدی سرپرست واحد پایش شرکت کنترل کیفیت هوا با حضور در یک برنامه رادیویی درباره آلودگی هوای تهران در این تابستان اظهار کرد: ما امسال تا پایان تیرماه و حدوداً 28 روز شرایط فراتر از حد مجاز را در هوای تهران داشتیم که البته نسبت به مدت مشابه سال گذشته که 59 روز بود وضعیت مطلوب‌تری است؛ اما همچنان با شرایط استاندارد و حدود سلامت فاصله دارد.

وی افزود: آلاینده تابستانه (اوزون) دقیقاً در زمان‌هایی که ساعات آفتابی و گرما بیشتر باشد، تولید می‌شود که ما از نظر این آلاینده در تیرماه 9 روز شرایط نامطلوب داشتیم و در مجموع از ابتدای سال تاکنون هم 15 روز در شرایط نامطلوب قرار گرفتیم.

سرپرست واحد پایش شرکت کنترل کیفیت هوا گفت: ما در تیرماه امسال شاهد هوای غبارآلود بودیم که دلیل آن اضافه‌شدن پدیده ریزگرد است و موجب شد شاهد تشدید آلودگی هوا باشیم.

احدی اظهار کرد: ما دو مدل اوزون داریم؛ یک‌لایه اوزون است که در لایه‌های بالای جو قرار دارد و جلوی اشعه یو وی را می‌گیرد و مفید است؛ اما میزان اوزونی که در لایه‌های پایین جو قرار دارد در اثر واکنش‌های فتوشیمیایی ایجاد می‌شود و یک آلاینده است.

وی افزود: آلاینده اوزون، به دلیل اینکه بویی شبیه هوای تازه و سالم دارد مردم آن متوجه نمی‌شوند ضمن اینکه استفاده از ماسک هم جلوی این آلاینده را نمی‌گیرد.

سرپرست واحد پایش شرکت کنترل کیفیت هوا گفت: تنها راهکار کاهش مواجهه با این آلاینده در این است که در ساعات آفتابی و تشدید نور خورشید، کمتر در محیط‌های باز فعالیت کنیم و گروه‌های حساس و سالمندان نیز کمتر تردد داشته باشند.

اشعه ماورا بنفش چیست و چه خطراتی دارد؟

سیتی اف هوپ در مورد مضرات اشعه فرابنفش نوشت: اشعه ماوراء بنفش نوعی تابش الکترومغناطیسی است که عمدتاً از خورشید ساطع می شود. در کل سه نوع اشعه ماوراءبنفش یا UV وجود دارد: اشعه UVA، UVB و UVC. اشعه های UVA ضعیف ترین هستند، اما باعث می شوند سلول های پوست سریعتر پیر شوند. اشعه UVB کمی قوی تر است و می تواند باعث آفتاب سوختگی و سرطان پوست شود. اشعه UVC از خورشید با ازن واکنش نشان می دهد و به زمین نمی رسد. با این حال، آنها همچنین می توانند از منابع مصنوعی مانند مشعل های جوشکاری، لامپ های جیوه ای و لامپ های ضدعفونی کننده UV ساخته شده برای از بین بردن باکتری ها تهیه شوند.

اشعه ماورای بنفش چه زمانی خطرناک است؟

اشعه ماورای بنفش از جمله پرتوهای الکترومغناطیس است که اثرات زیست‌محیطی متعددی دارد همچنین خطر تماس با آن از بسیار کم تا خیلی زیاد تقسیم‌بندی می‌شود.

بر اساس اطلاعات سازمان حفاظت محیط زیست اشعه ماورای بنفش (UV) در سال 1807 میلادی کشف و در سال 1879 به کمک دستگاه‌های نورسنجی مشخص شد که اشعه‌های نور خورشید با طول موج کمتر از 300 نانومتر به زمین نمی‌رسند و لایه ازن آن‌ها را جذب می‌کند. در اواخر دهه 1950 میلادی دکتر دونالد رابستون با استفاده از فسفر میزان اشعه ماورای بنفش (UV) را روی موجودات زنده به صورت علائم الکتریکی نشان داد.

شناسایی اشعه ماورای بنفش از اهمیت ویژه ای برخوردار است چرا که این اشعه اثرات مضری بر سلامت موجودات زنده وارد می‌کند. برای اولین بار کاهش چشمگیر ازن در اواسط دهه 1980 بر فراز قطب جنوب مشاهده شد. از آن زمان دانشمندان کاهش‌های فصلی بارزی از لایه ازن را در قطب جنوب و به میزان کمتر در عرض‌های جغرافیایی متوسط از قبیل آمریکای شمالی تایید کرده‌اند. تخریب لایه ازن موجب تشدید نگرانی‌ها در خصوص سلامت و اثرات محیط زیستی ناشی از افزایش اشعه UV شده است. اشعه UV سبب ایجاد بسیاری از مشکلات بهداشتی از جمله سرطان و مشکلات محیط زیستی از قبیل کاهش جهانی جمعیت دوزیستان و رنگ پوست و رنگ‌پریدگی صخره‌های مرجانی می‌شود.

منابع تولید اشعه ماورای بنفش

منابع ساطع کننده اشعه ماورای بنفش (UV) عبارتند از: منابع طبیعی (خورشید) و منابع مصنوعی

الف: اشعه ماورای بنفش (UV) خورشید به سطح زمین می‌رسد و برای بسیاری از موجودات زنده کشنده است ولی مقدار زیادی از این تشعشعات توسط مولکول‌های اکسیژن و ازن اتمسفر جذب می‌شود. غالباً طول موج‌های کمتر از 290 نانومتر و مقدار قابل توجهی از طول موج‌های محدود 315-290 نانومتر توسط لایه ازن جذب می‌شود.

ب - منابع مصنوعی تولید اشعه ماورای بنفش به‌طور کلی هر ماده داغی که دمای آن متجاوز از 2500 درجه کلوین باشد، سبب انتشار اشعه UV می‌شود. این مواد دارای اثرات بیولوژیک هستند و در صورتی که دارای طول موج کمتر از 260 نانومتر باشند، تولید ازن می‌کنند. قوس‌های تخلیه کننده گاز، قوس‌های جیوه با فشار پایین، قوس‌های جیوه با فشار بالا، قوس‌های زنون با فشار بالا و لوله های نوری از تولید کننده‌های مصنوعی اشعه UV هستند.

نقش ابر ذرات و آلودگی هوا

مقدار ابر تاثیر بسیار زیادی بر میزان تابشی که به سطح زمین می‌رسد، دارد. ابرها و ذرات سبب پراکندگی اشعه تابشی می‌شوند، در حالی که آلاینده‌های هوا از قبیل دی اکسید گوگرد اشعه UV را جذب و پراکنده می‌کنند. جذب اشعه ماورای بنفش (UV) توسط گازهایی به جز ازن به مقدار کم و در مناطقی که آلودگی هوا در حد بسیار بالایی نیست، اتفاق می‌افتد. در زمین‌های پوشیده از برف و یا یخ میزان جذب بسیار کم است. به عنوان مثال انعکاس نور از برف به میزان زیادی شخص اسکی باز را در معرض اشعه UVB قرار می‌دهد بنابراین شدت آفتاب سوختگی و برف، احتمال کوری را در این افراد افزایش می‌دهد.

شاخص جهانی اشعه ماورای بنفش (UV)

شاخص UV یک سیستم بین‌المللی برای گزارش شدت اشعه ماورای بنفش است که توسط سازمان بهداست جهانی WHO سازمان جهانی هواشناسی، برنامه محیط زیست، سازمان ملل و کمیته بین‌المللی محافظت در برابر اشعه‌های غیر یونیزاسیون (ICNIRP) ابداع شده است. این شاخص مقدار اشعه ماورای بنفش خورشید را در سطح زمین نشان می‌دهد همچنین ریسکهای مورد انتظار تماس بیش از حد با اشعه خورشید را به‌صورت روزانه پیش‌بینی می‌کند.

دامنه شاخص از صفر تا مقادیر بالاتر متغیر است. مقدار بالاتر شاخص پتانسیل بیشتری برای آسیب‌رسانی به پوست و چشم دارد و در مدت زمان کوتاه‌تر صدمات شدیدتری را به وجود می آورد. افزایش چشمگیر شیوع سرطان پوست در افراد با پوست روشن شدیداً مرتبط با تماس بیش از حد با اشعه ماورای بنفش (UV) است. شواهد اخیر نشان می‌دهد که عادات افراد در خصوص قرار گرفتن در معرض خورشید مهمترین فاکتور خطر فردی برای آسیب ناشی از UV به شمار می‌رود. شاخص UV از صفر تا 10 تقسیم بندی شده است که در آن صفر نشان دهنده حداقل خطر و 10 نشان دهنده بیشترین خطر است.

اشعه ماورای بنفش چه زمانی خطرناک است؟

اثرات بهداشتی و محیط زیستی اشعه ماورای بنفش

اشعه ماورای بنفش (UV) به ویژه UV-B اثرات زیانباری بر محیط زیست دارد. تشعشعات مزبور صدمات زیادی بر سلامتی انسان پوست چشم و سیستم ایمن فتوسنتز و زنجیره‌های غذایی وارد می‌کند.

برخلاف گیاهان، زئوپلانکتون‌ها و فیتوپلانکتون‌های دریایی، بدن انسان قادر است خود را در مقابل تشعشعات زیانبار UV تا حدودی محافظت کند. این امر خود یکی از دلایلی است که مخاطرات مربوط به گیاهان و میکروارگانیزم‌ها که به‌طور مستقیم حیات انسان را تحت تاثیر قرار میدهند، (محصولات، گیاهی غلات و فتوسنتز) باید مورد توجه قرار گیرد.

اثرات اشعه ماورای بنفش بر سلامت انسان:

- ضایعات پوستی

- صدمات وارده به چشم

- اثرات بر سیستمهای ایمنی بدن انسان

اثرات محیط زیستی ناشی از افزایش تشعشعات UV

- اثرات اشعه ماورای بنفش بر ترکیب تروپوسفر و کیفیت هوا (اثر مقدار زیادی از اکسیدانهای تروپوسفری اثر بر واکنشهای شیمیایی تغییرات در ترکیبات شیمیایی تروپوسفر و...)

- اثرات اشعه ماورای بنفش بر مواد در کشاورزی اسباب و اثاثیه در محیط باز مواد ساختمانی مواد به کار رفته در حمل و نقل تولیدات نساجی، رنگها و پوششها، تولیدات نساجی، محصولات چرمی و و غیره...)

- اثرات تشعشعات UVB بر گیاهان و محصولات کشاورزی اختلال در فرآیند فتوسنتز، زمان گل دادن تجزیه و سیکل مواد مغذی و...

- تاثیر بر موجودات دریایی و اقیانوسها (اثر بر شبکه غذایی دریایی تقلیل در فیتوپلانکتونها زئوپلانکتونها و سایر حیوانات آبزی)

- اثرات اشعه ماورای بنفش بر حیوانات اهلی طبق یافته‌های علمی سرطان با یاخته‌های پوسته پوسته شونده در گاو، اسب، گربه گوسفند بز و سگ

تهدید منابع غذایی جهانی: بسیاری از محصولات کشاورزی از قبیل گونه‌های مختلفی از منابع اصلی و مهم غذایی از قبیل برنج در مقابل افزایش اشعه UV از خود تغییرات وسیعی از جمله کاهش محصول حساسیت بیشتر به دما، خشکسالی و بیماری‌ها و تغییر در چرخه تولید و تغییر در ترکیبات مغذی را بروز داده‌اند.

اهم اقدامات حفاظت از لایه ازن و ورود پرتو فرابنفش در جو

- همکاری در انجام مشاهدات سیستماتیک پژوهش و تبادل اطلاعات به منظور درک و ارزیابی بهتر اثرات هرگونه تغییرات احتمالی در لایه ازن استراتوسفری بر سلامتی بشر و محیط زیست

- اتخاذ روش‌ها و راهکارهای قانونی و اداری همچنین همکاری در بسط سیاست‌های متوازن به منظور کنترل محدودسازی و یا ممانعت از فعالیت‌های انسانی مخرب لایه ازن از طریق نهادینه سازی پروژه های حفاظت از لایه ازن

- همکاری در تدوین و اجرای روش‌ها، رویه‌ها و استانداردهای توافق شده در کنوانسیون و پروتکل مربوطه به‌ویژه از طریق تدوین و ارائه برنامه کشوری.

- ارائه مستمر اطلاعات مربوط به آمار واردات و مصرف مواد مخرب لایه ازن رویکرد جایگزینی و حذف تدریجی مواد مخرب لایه ازن از طریق همکاری در

اجرای پروژه های جایگزین و حذف cfc کلروفلور و کربنها. گسترش آگاهی عمومی و اطلاع رسانی در مورد ضرورت حفاظت از لایه ازن

اهم اقدامات قانونی و تطبیق مقررات در ایران

- تصویب کنوانسیون وین برای حفاظت از لایه ازن و پروتکل مونترال در زمینه مواد مخرب لایه ازن در اسفند 1369 و الحاقیه های لندن و کپنهاک در فروردین و الحاقیه مونترال در اردیبهشت 1380

1376

- ممنوعیت واردات کمپرسورهای هرمتیک مصرف کننده مواد مخرب لایه ازن. ممنوعیت صدور مجوز برای احداث واحدهای جدید مصرف کننده موارد مخرب لایه ازن

- ممنوعیت صدور مجوز برای توسعه واحدهای مصرف‌کننده موارد مخرب لایه ازن

- شناسایی تمامی وارد کنندگان مواد مخرب لایه ازن به منظور ایجاد سیستم صدور مجوز واردات

- کاهش سود بازرگانی کمپرسورهای غیر فریونی

- تدوین سیستم ملی کدگذاری و تنظیم کد ملی برای مواد و محصولات مصرف کننده مواد مخرب لایه ازن

آیا در خطر ابتلا به سرطان پوست قرار داریم؟

رفتارهای خاصی با سرطان پوست ناشی از اشعه ماوراء بنفش مرتبط است. فعالیت های متداول که شامل قرار گرفتن طولانی مدت در معرض نور خورشید است، مانند رفتن به ساحل، می تواند خطر ابتلا به سرطان پوست را افزایش دهد. حتی زندگی در یک منطقه با نور زیاد خورشید می تواند قرار گرفتن در معرض نور خورشید و خطر را افزایش دهد.

مراقب علائم رایج آسیب خورشید مانند آفتاب سوختگی، لکه ها تکه های پوستی یا آسیب دیده

پوست ضخیم و خشک روی گردن باشید چرا که همه این علائم آسیب و فعالیت های خورشیدی با خطر سرطان مرتبط هستند.

اجتناب از قرار گرفتن در معرض نور خورشید بیشتر به پوشاندن صورت و بدن در هنگام بیرون رفتن بستگی دارد. کلاه می تواند به محافظت از صورت کمک کند و پوشاندن مناطقی از بدن که اغلب در معرض نور خورشید قرار نمی گیرند یا بیشتر به آفتاب سوختگی حساس هستند، به محافظت از بدن شما کمک می کند. بالم لب با SPF و عینک آفتابی از لب ها و چشم ها در برابر اشعه UV محافظت می کند. ضد آفتاب نیز بسیار مهم است و باید در هر جایی که لباس نمی پوشید استفاده شود. در مکان هایی که در معرض نور شدید خورشید قرار دارید، باید به طور مرتب از ضد آفتاب استفاده کرد.

فتوتراپی، درمانی برای برخی از بیماری های پوستی مانند پسوریازیس، شامل دارویی است که شما را نسبت به اشعه ماوراء بنفش حساس تر می کند. داروهای دیگری نیز وجود دارند که می‌توانند شما را نسبت به نور خورشید حساس‌تر و مستعد آفتاب‌سوختگی کنند، بنابراین مطمئن شوید که آیا ممکن است به محافظت بیشتری در برابر آفتاب نیاز داشته باشید. نورهای سیاه که اغلب در باشگاه ها استفاده می شوند، اشعه های UVA را منتشر می کنند.

اگرچه اشعه های UVA ضعیف ترین نوع اشعه ماوراء بنفش هستند، اما قرار گرفتن مکرر در معرض آنها برای شما خوب نیست. کسانی که با چراغ های سیاه کار می کنند باید مراقب نوردهی خود باشند. لامپ های بخار جیوه هنگام کار درست افراد را در معرض اشعه ماوراء بنفش قرار نمی دهند، اما اگر شکسته شوند، اشعه UV ساطع می کنند. لامپ‌های بخار جیوه اغلب برای روشنایی مکان‌های عمومی مانند خیابان‌ها یا سالن‌های ورزشی استفاده می‌شوند، بنابراین آگاهی از اثرات مضر احتمالی آن مهم است.

منبع: نواندیش - ایسنا هم اکنون دیگران می خوانند -->

بیشتر بخوانید

هشدار به گروه‌های حساس: در ساعات آفتابی تردد نکنید 2
هشدار به گروه‌های حساس: در ساعات آفتابی تردد نکنید 3