هناس، الگوی یک زن موفق کنشگر را به جامعه معرفی میکند / احیای نقش فراموش شده و برجسته بانوان در سینما
فیلم سینمایی «هناس» با پرداختی به زندگی شهید داریوش رضایی نژاد از اواسط خرداد راهی اکران در سینماهای سراسر کشور شد، و تیتریک به تحلیل و بررسی این اثر سینمایی پرداخت.
به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ به نقل از "تیتریک"؛ فیلم سینمایی «هناس» به کارگردانی حسین دارابی و تهیه کنندگی محمدرضا شفاه که از فیلمهای پر بحث اکران شده در چهلمین جشنواره فیلم فجر بود، از نیمه خردادماه راهی اکران در سینماهای سراسر کشور شده است.
این فیلم سینمایی با برداشتی از سلسله ترورهای دهه 80 تا 90، نخستین اثر با محوریت پرداخت به زندگی شهدای هستهای است که به روایتی آزاد از داستان زندگی شهید داریوش رضایی نژاد میپردازد. پرداختی ملموس و زنانه از شخصیت شهره پیرانی، همسر این شهید هستهای که تلاشهای او برای حفظ امنیت خانوادهاش را به تصویر میکشد.
فیلمنامه «هناس» که در ژانر ملودرام عاشقانه به نگارش درآمده است تلاش دارد مخاطب را با عمق تلخی ماجرای ترور افراد شاخص ملی آشنا کند.
ماجراهای هولناکی که 1 خردادماه، شاهد یکی دیگر از این سلسله ترورها، یعنی ترور شهید حسن صیادخدایی بودیم که صحنه شهادت او در ماشین و با ضرب گلوله تداعی کننده لحظه ترور شهید داریوش رضایی نژاد است.
هناس، جایگاه حقیقی زن را در انقلاب به تصویر کشاند
فاطمه محمدی، پژوهشگر حوزه خانواده و مجری صدا و سیما در تحلیل فیلم سینمایی "هناس" در گفتگو با خبرنگار "تیتریک" گفت: یک زن چند بار در طول زندگی می تواند بمیرد و زنده شود و جلوی چشمانش در یک اتفاق خیلی ساده، عزیزترین فرد زندگی اش را از دست می دهد. ما از اینجا به بعد با زنی مواجه می شویم که دنیایی را می سازد.
وی ادامه داد: یک دختر آبدانانی خوشحال و شاد بود که از آنجا به بعد یک همسر شهید و یک زن تاثیرگذار در جامعه می شود.
محمدی افزود: ما در هناس خلق بازتاب داشتیم، زنی که دلش نمی خواهد در جریانی باشد اما وارد این جریان شده و بعد خودش مدیر این جریان می شود.
این مجری تصریح کرد: هناس یکی از بهترین فیلم هایی است که نقش یک زن تاثیرگذار را در انقلاب روایت می کند.
وی گفت: سرمایه گذاری روی فیلم های زنانه، ریسک بسیار بالایی دارد و تهیه کنندگان بسیاری این ریسک را نمی پذیرند و به نظر من حوزه هنری این ریسک را کرد و این فیلم نقطه عطفی در تاریخ کشور خواهد بود.
محمدی ادامه داد: هناس یک روایت درست را از فضای خانوادگی به تصویر می کشد، ما در مورد مادر و زنی صحبت می کنیم که امروز بسیار در اینستاگرام و فضای رسانه مورد هجمه قرار گرفته است.
این مجری تاکید کرد: همه باید کمک کنیم تا این فیلم دیده شود زیرا تا پیش از ساخت هناس، سرمایه گذار، زن را به عنوان یک ابزار معرفی می کرد اما هناس جایگاه حقیقی زن را در انقلاب به تصویر کشاند زیرا نسل چهارم انقلاب یک نگاه تخصصی رسانه ای به موضوعات دارد.
وی ادامه داد: نیمی از جمعیت جامعه را زنان تشکیل می دهند و بانوان بر نیمی دیگر نیز تاثیر می گذارند، بنابراین باید توجه ویژه ای به آثار سینمایی این حوزه شود.
محمدی در خاتمه خاطرنشان کرد: پدر آرمیتا بر مبنای گذشت و ایثار مادر به این درجه رسید.
هناس نقش حاشیه ای زن در سینما را احیا کرد
شهره پیرانی، همسر شهید رضایی نژاد در گفتگو با خبرنگار "تیتریک" گفت: اکثر شما مخاطبین عزیز می توانید جای آرمیتا باشید و من با زبان آرمیتا با شما صحبت می کنم که زبانی سخت و بسیار تاثیرگذار است.
وی ادامه داد: هناس فقط قصه زندگی شهره پیرانی نیست، قصه زن، مادر و همسری است که هر کدام از ما اگر در این موقعیت قرار بگیرد، اهم و مهم برای او اولویت دارد و راهی را انتخاب می کند که آینده درخشانی دارد.
پیرانی افزود: هناس فقط داستان زندگی من نیست، داستان زندگی زنانی است که همسرشان شغل خاص دارد، افرادی که همیشه این ترس را همراه خود دارند.
همسر شهید تصریح کرد: من در دیدار مشترکی که با مریلا زارعی نقش اول هناس داشتم و چند ساعتی که با هم صحبت کردیم، خانم زارعی فرمودند: من این نقش را از میان نقش های بسیاری که به من پیشنهاد شده بود، قبول کردم زیرا فیلمی زنانه است، من بازی در این فیلم را انتخاب کردم زیرا در سال های اخیر جریانی در سینما وجود دارد که زن را به حاشیه برده اند و این فیلم نقش زن را برجسته کرد.
وی گفت: تا زمانی که با خانم زارعی صحبت نکرده بودم، فکر می کردم این فیلم داستان زندگی همسر شهید است اما بعد متوجه برجستگی نقش زن در این فیلم شدم، من نسخه اول این سناریو را خواندم و بقیه کار را به کارگردان سپردم.
پیرانی ادامه داد: مخاطبینی که این فیلم را می بینند با یک روایت جدید آشنا می شوند و این فیلم، زندگی شهدای هسته ای را از زاویه دید عوام پسندانه روایت می کند و این سهل الوصول بودن مخاطب را همراه می کند.
همسر شهید افزود: حجاب من پیش از شهادت داریوش چادر نبوده است و من می خواستم این فیلم صادقانه روایت شود و آن تصویر کلیشه ای از همسر و خانواده شهید را خنثی کند و بیان کند شهادت برای یک قشر خاص نیست بلکه برای همه است. هدف و نقطه اتصال در این جامعه خیلی زیاد است، امیدوارم از فیلم لذت برده باشید و برای ساخت آینده کشور تلاش کنید.
من هناس را در تقاطع خاطره و رویا می بینم
سحر دانشور، فعال فرهنگی و پژوهشگر حوزه زنان و خانواده در گفتگو با خبرنگار "تیتریک" گفت: من هر بار که هناس را می بینم آورده های جدیدی برایم دارد و خیلی خوشحال هستم که همسر شهید پشت کار ایستاده است و این به اثرگذاری فیلم کمک می کند.
وی ادامه داد: من هناس را در تقاطع خاطره و رویا می بینم، اکنون آرمیتا در کنار مادرش یکی از مهمترین حافظه جمعی ایران است.
دانشور افزود: خاطره هناس، خاطره دردناکی است اما همین خاطره ابعاد متفاوتی را برای جامعه زنان در انقلاب اسلامی ایجاد کرده است.
این کارشناس تصریح کرد: آینده کشوری که آرمیتا در آن زندگی می کند برای پدر شهید مهم است و در این راه گام برداشته و سعادتمند می شود.
وی گفت: هناس یک اثر سینمایی است که کنشگری زن را به نمایش می گذارد و این اثر توانست سینمای انقلاب اسلامی در حوزه زنان را احیا کند.
دانشور در خاتمه خاطرنشان کرد: سینمای اجتماعی ما پیش از هناس عمدتا برخواسته از گفتمان زنی افسرده، سرخورده و به نوعی در سکوی نقد ایستاده بود اما این فیلم دوربین را به سمت کنشگری زن گذاشت.
هناس الگوی یک زن موفق کنشگر را به جامعه معرفی می کند
مریم کثیری، دکتری روانشناسی و فعال رسانه ای در گفتگو با خبرنگار "تیتریک" گفت: تاکنون در سینما هر آنچه در خصوص نقش زن در انقلاب روایت شده است، زن را به عنوان یک فرد منفعل در جامعه معرفی می کند اما هناس روایتگر داستانی است که زن منفعل را به یک زن کنشگر تبدیل می کند.
وی ادامه داد: شهیدانه زیستن برای امثال من آرمان است، شهیدانه زیستن را مادرها به پسرها یاد می دهند و پسرهای ما در جامعه قهرمان زیاد دارند اما به شدت برای الگوی زنان و دختران در جامعه با فقر مواجه هستیم و هناس الگوی یک زن موفق کنشگر را به جامعه معرفی می کند.
کثیری افزود: کودک ما باید الگو را ببیند و لمس کند تا بتواند از آن ایده بگیرد. ملیکا در شاهزاده روم چون پیوست رسانه ای آن شکل نگرفت، نتوانست به الگوی موفق در جامعه تبدیل شود اما ما خیلی به آرمیتا در هناس امیدوار هستیم تنها فردی که می تواند الگوی جوان ما باشد.
این کارشناس تصریح کرد: در جامعه مدرن، همه تلاش می کنند الگوهایی را معرفی کنند که در زیبایی و پوشش برجسته هستند و الگوهای با هوش و علمی را به حاشیه می برند.
وی در خاتمه خاطرنشان کرد: همه فیلم هایی که در سینمای ایران در خصوص مادران و همسران شهدا ساخته شده، این الگوها را به عنوان یک فرد منفعل در جامعه معرفی می کند، اما هناس الگوی زن منفعل را به یک زن کنشگر تبدیل کرد و جنگیدن امروز ما موجب تمدن سازی آینده می شود.
انتهای پیام /