سه‌شنبه 6 آذر 1403

هویدا بهایی نبود؟

خبرگزاری مهر مشاهده در مرجع
هویدا بهایی نبود؟

شایع کرده بودند هویدا فردی معتقد و مسلمان بود، سفر حج رفته و در سخنرانی ها از اعتقادات دینی خود می گفت ولی پس از پیروزی انقلاب او را فردی بهایی خواندند که بهایی ها را به قدرت رساند.

شایع کرده بودند هویدا فردی معتقد و مسلمان بود، سفر حج رفته و در سخنرانی ها از اعتقادات دینی خود می گفت ولی پس از پیروزی انقلاب او را فردی بهایی خواندند که بهایی ها را به قدرت رساند.

به گزارش خبرگزای مهر، یکی از مواردی که درباره «امیرعباس هویدا» پیش و پس از انقلاب اسلامی مطرح بود بهایی بودن او می باشد، هویدا بارها بهایی بودن خود را که از سوی انقلابیون به عنوان اتهام علیه او مطرح شده بود رد کرده و گفته بود که مسلمان است.

اما اسناد ساواک چیز دیگری می گویند، ظاهر سازی یکی از توصیه هایی بود که در اولین ماه صدارت «امیرعباس هویدا» برای مقابله با انتقادات پیرامون بهایی بودن نخست وزیر جدید از سوی ساواک مطرح می شد.

به عنوان نمونه در یک سند ساواک به تاریخ 18 بهمن 1343 می خوانیم: «محترما معروض می‌دارد پس از ترور نخست‌وزیر سابق و انتصاب جناب آقای هویدا به نخست‌وزیری از گوشه و کنار شنیده می‌شد که مخالفین وضعیت حاضره به تکاپو افتاده با اشاعه اکاذیب اذهان مردم بی‌سواد، به‌ویژه کهنه مقدسین، را تحت عنوان بهائی بودن نخست‌وزیر و بودن سه وزیر بهائی در کابینه ایشان و پیشرفت بهائیان، که عمال اصلی صهیونیست در ایران می‌باشند، در امور مملکتی و تجارتی سر زبان‌ها انداخته همواره برای پیشرفت مقاصد سوء خویش به‌ویژه فعالیت برای تخریب روحیه افراد مجاهدت می‌نمایند.»

در ادامه این سند آمده بود: «برای اینکه شایع [شایعه] پردازی مخالفین درباره شخص نخست‌وزیر و اتهام به بهائی‌گری و اینکه طبق عقیده و دستور بهائی‌ها قرآن را در قبر مرحوم منصور گذارده و روی آن خاک ریخته و آن را حبس نموده‌اند، اثری در بین توده عوام باقی نگذارد و نتوانند از این راه به نفع خویش و اجانب بهره‌برداری نمایند، چنانچه سیاست دولت و مقتضیات کنونی اجازه می‌دهد و اولیای امور صلاح می‌دانند، مراتب زیر بدون خودنمایی و البته به تواتر نه یک‌مرتبه از طرف دولت انجام گردد:

1- تقویت برنامه‌های مذهبی رادیو ایران در انجام اوامر و اراده شاهنشاه که پیشوای شیعیان جهان می‌باشند؛

2- صدور دستور به وزارت آموزش و پرورش مبنی بر ابلاغ اوامر شاهانه دایر بر اینکه ظهرهای پنجشنبه که مدارس تعطیل می‌شود دانش‌آموزان کلاس‌های یک و دو و سه ابتدایی، که مطیع‌ترین و ساده‌لوح‌ترین عوامل فرهنگی می‌باشند، در دبستان مربوطه یا نزدیک‌ترین مساجد نزدیک به دبستان حضور یافته با تشکیل صف نماز جماعت نماز برگزارند و در خاتمه نماز، برای تقویت شیعیان جهان و شاهنشاه که پیشوای آن می‌باشد، دعا نمایند. به قدری این عمل در روحیه مردم و کسبه و خود بچه‌ها تأثیر دارد که حدی بر آن نمی‌توان تصور کرد.

3- وزارت آموزش و پرورش دستور صادر شود در این موقع که مشغول استخدام معلم می‌باشند از طلاب علوم دینی، که دارای گواهی مدرسی و حائز شرایط استخدام می‌باشند، استفاده نمایند که در آموزش و پرورش شرعیات و تعلیمات مدنی و جلب توجه دانش‌آموزان به حقایق اسلامی پاکی درستی میهن‌پرستی و شاه‌دوستی در دبستان‌ها یا دبیرستان‌ها مورد استفاده قرار گیرند؛

4- مجانی کردن آب و برق مساجد و نصب شیر برای وضو و تطهیر؛

5- صدور دستور برای نظافت شهرهای مذهبی مثل شهر قم، مشهد، شهر ری و تعمیرات لازمه با بودجه اوقاف؛

6- عدم انجام هیچ نوع معامله تجارتی و دادوستد که دال بر نزدیکی با اسرائیل باشد؛ زیرا عناصر مخرب بهائیان را عوامل اسرائیل در ایران به مردم معرفی کرده‌اند؛

7- ملی کردن تلویزیون و گرفتن آن از ثابت پاسال و اخراج بهائیان از آن دستگاه؛

8- توجه [به] برنامه رادیو ایران که برخلاف اصول مذهبی برنامه‌ای اجرا ننماید...»[1]

چنانکه دیده می شود بهایی بودن هویدا چنان مسلم بوده که ساواک دستور ظاهر سازی به او می دهد و هویدا نیز در اولین بهار دوره صدارت خود یعنی فروردین 1344 برای نشان دادن مسلمان بودن خود به زیارت حرم امام رضا (ع) می رود!

به عنوان نمونه «تهران مصور» در شماره 13 فروردین 1344 می نویسد: امیر عباس هویدا که در ایام تعطیلات نوروزی به زیارت حضرت ثامن الائمه (ع) و حضرت معصومه (س) رفت در آخرین لحظه تصمیم گرفت امسال برای زیارت خانه خدا برود و حاجی بشود.

قبلا مادر و خواهر هویدا روز شنبه گذشته به جده پرواز کرده بودند.

نخست وزیر تصمیم دارد در آخرین پرواز که روز هجدهم فروردین ماه صورت خواهد گرفت به جده عزیمت کند و به این ترتیب طی سال های اخیر هویدا بعد از حاجی شدن دکتر امینی دومین نخست وزیری است که در زمان تصدی این پست به زیارت خانه خدا نائل می گردد. [2]

به هر حال بهایی بودن هویدا آن چنان مسلم بود که حتی منتسبین به ساختار نیز بر آن صحه می گذاشتند،، به عنوان نمونه بر اساس یک سند ساواک به تاریخ 7 فروردین 1344 «برابر اطلاع صبح روز 6 /1 /44 آقای [احمد] آرامش [قائم مقام نخست وزیر در سازمان برنامه در دولت شریف امامی] به طور خصوصی در منزل خود به مامور اظهار می دارد تقصیر شاه است که این ها را سرکار می آورد (منظورش آقای هویدا نخست وزیر بوده) هویدا بهایی است و مردم راست می گویند و خود شاه هم فهمیده و دیگر نمی شود این وضع و اوضاع را ادامه داد. تا یکی دو ماه دیگر وضع عوض خواهد شد.»[3]

[1] امیرعباس هویدا به روایت اسناد ساواک، ص 144؛ کابینه حسنعلی منصور به روایت اسناد ساواک، ج 2، ص 392.

[2] تهران مصور، 13 فروردین 1344، صفحه3

[3] امیر عباس هویدا به روایت اسناد ساواک، ص 191