«هیچکس منتظرت نیست» فیلمی تلخ است اما سیاه نیست
رئیس حوزه هنری خراسان رضوی گفت:«هیچکس منتظرت نیست» فیلم تلخیست اما سیاه نیست و نشان از یک راهکار برای آسیبهای اجتماعی که در حوزه زنان شاهد آن هستیم.
مجید عسکری در گفتوگو با خبرنگارتسنیم در مشهدمقدس ، درباره آغاز اکران مستند «هیچکس منتظرت نیست» که از 28 آذرماه در شهر مشهد اکران شده است اظهارداشت: تجربه نمایش 10 روزه «هیچکس منتظرت نیست» در 2 سانس پردیس هویزه مشهد به ما ثابت کرد اگر تیمی باشد که اثر خوبی را از بین مستندهای ساخته شده انتخاب و کار را به شیوه درست برای مخاطب هدفش اکران کند، آن مستند به خوبی در فضای مخاطب عمومی و تخصصی دیده میشود.
وی افزود: اتفاقی که برای «هیچکس منتظرت نیست» توسط پخش تازه تاسیس «رویش» سازمان سینمایی سوره رخ داد نشان داد کار فاخر و امیدوار کننده قطعا مخاطب خود را جذب میکند.
عسکری با اشاره به اینکه اکران مستند در سینماها باعث جذب مخاطب جدید میشود، مطرح کرد: زمانی که سینما در فضای فیلمهای سینمایی با یکسری مخاطب شناسایی شده است، مخاطب خاص که به دنبال دیدن کارهای خوب است، کمتر به سینما میآید.
از سوی دیگر شاید به دنبال این باشیم که مستند در تلویزیون و شبکه نمایش خانگی دیده شود اما اساسا تماشای هر اثری در پرده جادویی سینما حس دیگری دارد و اگر مستند برای مخاطب در سینماها به نمایش دربیاید، اتفاق رو به جلویی در جذب مخاطب جدید برای سینما رخ میدهد و سینما از یکسری مخاطب به اصطلاح فیلمبین یا فیلمهای سینمایی کمدی، سیاه و یا روشنفکری به سمت مخاطب تخصصی فارغ از نگاه تخصصی و فکری حرکت میکند.
غفلت از مستندسازی ادبیات انقلابرئیس حوزه هنری خراسان رضوی با اشاره به اینکه مستند در مشهد مخاطب دارد، گفت: از آنجا که شهر مشهد یکی از قطبهای مستندسازی ایران است، مستند مخاطب خوبی دارد و میتوان این اتفاق را گسترش داد که برای این امر باید گروههای هدف مرتبط با هر مستند را شناسایی کرد.
عسکری افزود: در حقیقت یک تیم تخصصی با شناسایی گروه هدف باید بتواند ارتباط بین فیلم مستند و سینما با مخاطب خودش را ایجاد کند. این اتفاق در مستند «هیچکس منتظرت نیست» رخ داد یعنی کار توسط مخاطب واقعی و تخصصی موضوعی که مستند بدان پرداخته بود، (آسیبهای اجتماعی) دیده شد.
وی در پایان خاطرنشان کرد: «هیچکس منتظرت نیست» فیلم تلخی است اما سیاه نیست و نشان از یک راهکار برای آسیبهای اجتماعی که در حوزه زنان شاهد آن هستیم، میدهد. پس نشان دادن این مستند به جامعه هدف باعث میشود ذهن مخاطب برای رفع این آسیبها در جامعه باز شود و به همین دلیل اکران این مستند در سینماهای منتخب سراسر کشور بسیار اتفاق مبارکی است.
رئیس حوزه هنری خراسان رضوی اظهارداشت: «هیچکس منتظرت نیست» در مشهد با استقبال تماشاگران روبه رو شد بطوریکه در پردیس هویزه مشهد در روز افتتاحیه بیش از 350 نفر به تماشای مستند نشستند که این اتفاق برای اکران یک فیلم مستند اتفاق خوبی است.
«هیچکس منتظرت نیست» حقایقی از زندگی معتادان را نشان میدهد / ترک اعتیاد با اجبار نمیشود
محسن اسلامزاده، کارگردان مستند سینمایی «هیچکس منتظرت نیست» نیز در گفتوگو با خبرنگار تسنیم اظهارداشت: معضل آسیبهای اجتماعی و بدتر از آن مسئله معتادان متجاهر، کارتنخواب و یا تهخطی، مشکل بسیار بزرگی است که در شهرهای بزرگ و به طور کلی در سراسر جهان وجود دارد و مقابله و ارائه راهحلی برای رفع چنین مشکلاتی برای من بسیار جذاب بود.
وی افزود: ساخت این مستند باعث شد متوجه شوم دستگیری این افراد هیچ وقت راه رفع معضل نیست چون کوتاه و مقطعی است و از محله ای به محله دیگر می روند و در هر صورت ناامنی نقطه ای از شهر را به دنبال دارد.
اسلام زاده تصریح کرد: در ارتباطی که با این افراد برقرار کردم متوجه شدم این افراد تحقیرشده هستند و اعتماد بنفسشان را کاملا از دست دادهاند و باید فکری برای نجات آنها کرد زیرا نجات معتادان نجات جامعه است. به این موضوع ایمان آوردهام که حتی باید با یک معتاد به اصطلاح تهخطی, با شیوه و رفتاری مناسب برخورد شود زیرا تمامی این بگیر وببندها روزی منقضی میشود و هیچ گرهای را در این زمینه باز نمیکند.
وی گفت: شخصی که به اجبار دستگیر و بستری شده است، قطعا دوباره به سمت چنین راهی بازمیگردد زیرا از جامعه و حتی خانواده خودش طرد شده است و دیگر جایی برای او در میان مردم وجود ندارد.
این مستندساز خاطرنشان کرد: تمام سرمایهگذاری ما باید بر این باشد که به این افراد انگیزه دهیم تا خودشان به دنبال تغییر باشند و علاوه بر این باید با خانوادههای آنها گفتگویی شکل بگیرد تا آمادگی لازم برای رویارویی دوباره با چنین افرادی را پس از سلامت پیدا کنند.
ما در مستندمان نمونه موفق هم داریم؛ یکی از کاراکترهای اصلی این مستند با نام مونا، حدود بیستوهشت سال خانوادهاش را ندیده است و در این مدت، حدود بیستوچهار سال درگیر اعتیاد و خلاف بوده است ولی چهار سال آخر پس از ترک اعتیاد، در زمینه کاهش آسیب اجتماعی مشغول مددکاری شده است و با این وجود همچنان خانواده مونا، او را نپذیرفتهاند! از این رو بخشی از روند فیلم ما بر همین موضوع تمرکز دارد و راهکاری که ارائه میدهد درباره چنین اتفاقیاست.
در خلاصه داستان این اثر آمده است: «سپیده علیزاده چند سالی است که مسئول مرکز نگهداری زنان کارتنخواب در میدان شوش تهران است. زنانی که به این مرکز مراجعه میکنند اکثرا دچار آسیبهای اجتماعی، از قبیل اعتیاد و روسپیگری شدهاند و خانواده آنها را طرد کرده است؛ مونا یکی از همین زنهاست که پس از آشنایی با سپیده علیزاده و ترک اعتیاد، معاون او در مرکز نگهداری زنان میشود. حال، اما مونا دچار چالش شده است...» این مستند سینمایی علاوه بر کسب جایزه ویژه بهترین فیلم مستند از نگاه داوران ناجی هنر در بخش ملی پانزدهمین جشنواره «سینماحقیقت»، در چهلمین جشنواره فیلم فجر نیز حضور داشته و اولین حضور بینالمللیاش در بخش مسابقه مستندهای بلند هجدهمین دوره جشنواره «سینمای مسلمان کازان» رقم خورده است.
عوامل «هیچکس منتظرت نیست» عبارتند از تهیهکننده و کارگردان: محسن اسلامزاده، فیلمبردار: علی محمد خانیکی، تدوین: سلمه اربابون، طراحی و ترکیب صدا: محمدحسین ابراهیمی، آهنگساز: افشین عزیزی، صدابردار: حمیدرضا مجیدی، اصلاح رنگ و نور: یحیی محمدعلی، تحقیق: محسن فتاحی، دستیار کارگردان: محمدامین صدیقیمقدم، مشاور هنری کارگردان: علیرضا عطاریانی، مترجم: نوید خدایی، تدارکات: ابوالفضل محمدپور، سرپرست پخش رویش: سیدمحمد نیاکی، تبلیغات: ملیکا راد، روابط عمومی: سپیده شریعترضوی، مجری طرح: مرکز فرهنگی میثاق و محصول مرکز مستند سوره.
مستند اجتماعی «هیچکس منتظرت نیست» که پخش آن برعهده دفتر پخش رویش موسسه بهمنسبز است، هر روز تا فردا در دو سانس 16 و 20 برای مخاطبان در سینما هویزه مشهد به نمایش درآمد و به زودی دیگر رویدادهای ویژه این اثر در تهران و کرمانشاه برگزار میشود.