سه‌شنبه 15 آبان 1403

واسطه‌ها بخش عمده‌ای از یارانه‌ها را می‌بلعند

خبرگزاری دانا مشاهده در مرجع
واسطه‌ها بخش عمده‌ای از یارانه‌ها را می‌بلعند

احمد راستینه گفت: واسطه‌هایی وجود دارند که بخش عمده‌ای از یارانه‌های پنهان را می‌بلعند.

به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ احمد راستینه در گفت‌وگو با شبکه خبری تهران نیوز اظهار داشت: یکی از مسائل جدی در اقتصاد کشور؛ غیرشفاف بودن منابع و مصارف است و متأسفانه این موضوع سبب شده تا یک اقتصاد بی‌ثبات داشته بایم؛ اقتصادی که رصد، ارزیابی و نظارت بر مؤلفه‌های اقتصاد امکان نداشته باشد. وی گفت: وقتی حجم انبوهی از هزینه‌کردها در بودجه وجود دارد، امکان نظارت بر ردیف‌های بودجه وجود ندارد و وقتی منابع مالی شفاف نیست، نمی‌توان بر هزینه‌کرد این منابع نظارت کافی انجام شود. انبوه یارانه‌های پنهان به شفافیت ضربه زده است نماینده مردم شهرکرد در مجلس شورای اسلامی یادآور شد: با توجه به اینکه بنده عضو کمیسیون تلفیق بودم، سال گذشته در مجلس شورای اسلامی پیرامون هدفمندی یارانه‌ها بحث جدی شکل گرفت و دو دیدگاه مطرح شد. راستینه در تشریح دیدگاه اول عنوان کرد: با توجه به این‌که یارانه پنهان در اقتصاد کشور سرسام‌آور است، در مرحله نخست باید یک نگاه شفاف و روشنی در خصوص حجم یارانه‌های پنهان وجود داشته باشد؛ یعنی ما نیازمند این هستیم که یک ارزیابی دقیقی در میزان یارانه‌های پنهان در اختیار باشد تا براساس ارزیابی به‌دست آمده، دیدگاه کاملا کارشناسانه شکل بگیرد. خوشبختانه دیوان محاسبات کشور سال گذشته در این خصوص گام مثبتی را برداشت؛ مخصوصا این‌که امسال تفریغ بودجه سال 99 ر ا در شش ماهه اول در مهرماه به مجلس ارائه داد که کار بسیار بزرگ و قابل تقدیر است. وی ادامه داد: وقتی ما بدانیم که حجم یارانه‌های پنهان چقدر است، آن وقت بهتر خواهیم توانست برنامه‌ریزی انجام دهیم. متأسفانه میزان تخصیص یارانه به طبقات مورد نیاز یا برای تحقق برنامه‌های مورد هدف به درستی انجام نمی‌شود؛ در صورتی‌که یارانه به معنی تلاش دولت برای کاهش شکاف طبقاتی و افزایش قدرت خرید طبقات متوسط و یا پر کردن خلأیی که به خاطر تکانه‌های اقتصادی به وجود می‌آید، است. اما طی هشت سال گذشته حجم بالای یارانه‌ها نتوانسته مردم را راضی نگاه دارد، فاصله طبقاتی را بکاهد، تولید را رونق ببخشد و اساسا سؤال جدی این است که حجم انبوه یارانه‌ها در کجا صرف شده است. این نماینده مردم در مجلس شورای اسلامی در تکمیل توضیحات مرتبط با دیدگاه اول خاطرنشان کرد: در کمیسیون تلفیق دیدگاهی مطرح شده، مبنی بر اینکه یارانه‌ها مشخصا به صورت مستقیم به مصرف‌کننده تخصیص داده شود. این مصرف‌کننده میتواند تولیدکننده یا سایر بخش‌ها باشد. از مزایای این طرح این است که واسطه‌ها حذف می‌شوند؛ واسطه‌هایی که بخش عمده‌ای از یارانه‌های پنهان را می‌بلعند. اقتصاد ایران به خاطر رانت‌های طلایی و نبود شفافیت در حوزه هزینه‌کرد، خسارات بسیاری را متحمل شده است.

نحوه قیمت‌گذاری و اتلاف یارانه‌های پنهان راستینه افزود: شبکه انحصاری در داخل کشور، قیمت‌گذاری‌ها را انجام می‌دهد؛ لذا نحوه قیمت‌گذاری‌ها سبب شده تا یارانه‌های پنهان به‌طور صحیح در مسیری درست و برای مردم هزینه نشود. وی در ارتباط با دیدگاه دوم این چنین گفت: دیدگاه دوم می‌گوید اگر یارانه را به طور مستقیم در اختیار مصرف‌کننده قرار دهیم، امکان دارد روحیه کار و تعامل و مشارکت اجتماعی در مرحله نخست کاهش پیدا کند یا سبب می‌شود، بستری برای جهش ابرتورم اقتصادی به وجود آید. اما در اصل با فرهنگ‌سازی و هدایت این یارانه‌ها به جامعه هدف که همان بخش تولید و دهک‌های نیازمند و متوسط هستند، می‌توان برای یارانه‌های مستقیم ارزش افزوده خلق کرد. البته در خصوص دیدگاه دوم باید یک برنامه‌ریزی جامع انجام شود.

افزایش پلکانی بهای انرژی در کنار فرهنگ‌سازی عضو کمیسیون فرهنگی مجلس با اشاره به ارزان بودن انرژی در کشور بیان داشت: انرژی چون در کشور ارزان است، به ارزانی هم به حراج می‌رود. در حالی که این انرژی می‌تواند تولید را در کشور 10 برابر رونق ببخشد؛ بنابراین توصیه می‌شود که دولت افزایش پلکانی بهای انرژی را در دستور کار خود قرار دهد، اما انتظار هم می‌رود در کنار افزایش پلکانی فرهنگ‌سازی در نحوه صحیح مصرف انرژی را جدی و مهم بداند؛ زیرا افزایش پلکانی بهای انرژی به تنهایی و بدون فرهنگ‌سازی خیلی موفقیت‌آمیز نخواهد بود، اما به عنوان یک طرح و ایده در کاهش مصرف انرژی و هدایت یارانه‌های پنهان به سمت تولید و اقشار نیازمند، اثربخش است.

انتهای پیام /