سه‌شنبه 6 آذر 1403

واقعیت مناسب‌سازی بوستان‌های تهران چیست؟

خبرگزاری فارس مشاهده در مرجع
واقعیت مناسب‌سازی بوستان‌های تهران چیست؟

گروه شهری خبرگزاری فارس - سید اسد رجبی: ماشین در نزدیکی در پارک می ایستد و یکی یکی اعضای خانواده از خودرو پیاده می شوند و پدر خانواده که گرد پیری بر سر و صورتش نشسته و ریش و مویش سپید شده به سمت صندوق عقب خودرو می‌رود.

یکی از فرزندان هنوز داخل خودرو است و گویا علاقه ای به پیاده شدن و رفتن داخل پارک ندارد تا اینکه پدر از داخل صندوق عقب ویلچری را خارج می کند و در را باز می‌کند تا فرزندش را روی ویلچر بنشاند.

پدر ویلچر را هل می دهد و سایر اعضای خانواده وسایل را به همراه خودشان می آورند که جلوی در پارک با موانعی مواجه می‌شوند که ورود ویلچر را با مشکل مواجه می‌کند.

پدر ابتدا با سختی فرزند دلبندش را از روی ویلچر بلند کرده و به آن طرف در می برد و سپس ویلچر را تا کرده و از در پارک عبور می‌دهد و می‌روند تا با چالش بعدی در سر راهشان مواجه شوند!

و این قصه پر غصه این روزهای معابر شهر تهران است که برای معلولان آن طور که باید و شاید مناسب سازی نشده است.

کم توان یا معلول کیست؟

کم‌توان یا فرد معلول به کسی گفته می‌شود که بر اثر ضایعه جسمی، ذهنی، روانی یا توأم با یکدیگر اختلال مستمر و قابل توجهی در سلامت و کارآمدی عمومی وی ایجاد شود به‌طوری که موجب کاهش استقلال فرد در زمینه‌های اجتماعی و اقتصادی شود.

فرد معلول مهمترین ویژگی اش این است که در انجام امورات شخصی خود دچار مشکل شده و در نگاهی گسترده تر فردی است که به واسطه همین مشکلاتش کیفیت زندگی وی نسبت به دیگران کاهش پیدا می‌کند.

از آن جهت که یکی از وجه‌های برقراری عدالت در اختیار داشتن کیفیت زندگی یکسان برای همه شهروندان است موضوع توجه به معلولان در جوامع بشری از اهمیت بالایی قرار می‌گیرد.

چند معلول در تهران زندگی می‌کنند

براساس آمار و اطلاعات موجود حدود 1.5 میلیون نفر معلول در سراسر کشور زندگی می کنند که یکی از انواع معلولیت یا در پاره ای از مواقع چند نوع از معلولیت را در خود دارند.

به گفته مسؤولان ده درصد از جمعیت کشور در تهران ساکن هستند که از این رو می توان با نسبتی مشابه دریافت که از جمعیت 1.5 میلیونی معلولان حدود 100 تا 150 هزار نفر در تهران ساکن هستند.

براساس آمار موجود 194 هزار و 469 نفر از جمعیت 1.5 میلیونی جمعیت معلولان را جمعیت سالمندی تشکیل می‌دهد.

همچنین 27 هزار و 32 نفر جمعیت ضایعه نخایی، 9 هزار و 100 نفر مشکلات سینه‌ای، 10 هزار و 515 نفر ضایعات کمری خاجی و 7هزار و 417 نفر مشکلات گردنی دارند.

تهران شهری برای همه حتی معلولان!

پیروز حناچی شهردار تهران به محض انتصاب به عنوان شهردار جدید تهران در اواخر سال 97 شعاری را مطرح کرد و مدعی شد که باید تهران را به گونه ای اداره کرد که تهران شهری برای همه باشد.

حناچی در مراسمی که برای بزرگداشت روز معلول در تهران برگزار شد به این موضوع اشاره کرد که وقتی صحبت از تهران شهری برای همه می‌شود منظور حتی معلولان ساکن در تهران نیز هست.

سالانه 50 هزار معلول به جمعیت معلولان اضافه می‌شود

وی ادامه داد: در سال 1383 قانون حمایت از معلولان تصویب شد و در سال 88 به کنوانسیون جهانی این موضوع پیوستیم. بر اساس آمار سازمان بهداشت جهانی 15 درصد جمعیت جهان و مطابق آمار سازمان بهزیستی 1.3 درصد افراد کشور داری معلولیت هستند و سالیانه 50 هزار نفر به این جمعیت اضافه می شود.

حناچی گفت: اگر معنای معلولیت را تغییر دهیم و فرد معلول را کسی بدانیم که نمی‌تواند در عرصه‌های اجتماعی حاضر شود، آن وقت جمعیت جامعه معلولان به 3 تا 5 درصد می‌رسد. مناسب‌سازی معابر الزامی است که ما در شهرداری به آن توجه می‌کنیم و بر اساس آن اقدامات‌مان را انجام می‌دهیم.

شهردار تهران در تشریح اولویت‌های مدیریت شهری پایتخت در خصوص مناسب‌سازی فضاهای عمومی و ساختمان‌ها نیز گفت: برنامه ما این است که در درجه اول کلیه محیط‌های عمومی و پرتردد را برای معلولان مناسب‌سازی کنیم، همچنین تا ضوابط مناسب‌سازی رعایت نشود، هیچ بوستانی افتتاح نمی‌شود.

مناسب سازی 66 بوستان تا پایان 97

مجتبی یزدانی معاون خدمات شهری شهرداری تهران در تشریح اقدامات این معاونت برای مناسب سازی بوستانهای شهر تهران به خبرنگار فارس گفت: 66 بوستان تا پایان سال 97 و در 3 مرحله مناسب سازی شده است.

وی گفت: در این طرح ورودی بوستان‌ها، مسیرهای تردد، دسترسی به فضاهای ورزشی و بازی، دسترسی به آبخوری‌ها، نیمکت‌ها و سایر امکانات و تجهیزات پارکی، سرویس‌های بهداشتی، نمازخانه و ساختمان اداری برای استفاده توان‌یابان پیش‌بینی و مناسب سازی شد.

مناسب سازی 44 بوستان تا پایان سال 98

معاون خدمات شهری شهرداری تهران در پاسخ به این سوال فارس که برای سال 98 چه برنامه ای داشتید گفت: 44 بوستان دیگر هم تا پایان امسال در قالب مرحله چهارم این طرح برای استفاده توان یابان مناسب سازی خواهد شد.

وی خاطرنشان کرد: براساس سیاست های ابلاغی عملیات مناسب سازی بوستان ها برای توان‌یابان باید در تمامی بوستان های جدید الاحداث پیش از افتتاح اجرایی شود.

شهروندان معتقدند معابر مناسب معلولان نیست

اما محسن هاشمی رئیس شورای اسلامی شهر تهران به خبرنگار فارس گفت: در شهرداری تهران برای مناسب سازی معابر و بوستان‌ها اقدامات خوبی انجام گرفته است اما 60 درصد شهروندان اعتقاد دارند که معابر شهر برای معلولان مناسب نیست و برای حل این مشکل باید اقدامات بیشتری انجام شود.

وی ادامه داد: در موضوع مناسب سازی باید بدانیم که بحث پیاده سازی قوانین موجود از اهمیت بالایی برخوردار است زیرا در حوزه معلولین قوانین زیاد است و جالب است که بدانید قوانین این حوزه اتفاقا قوانین به روز و جدیدی هم هستند.

رئیس شورای اسلامی شهر تهران به این موضوع هم اشاره کرد که براساس آمار تنها 25 درصد ساختمان‌های دولتی مناسب ساخته شده اند و درست ساخته شده اند در حالی که براساس قوانین باید همه ساختمان‌ها اینگونه ساخته شود.

مناسب سازی بوستان‌ها جلوتر از برنامه

اما زهرا نژاد بهرام عضو شورای اسلامی شهر تهران و رئیس کمیته مناسب سازی معابر در گفت‌وگو با خبرنگار شهری خبرگزاری فارس گفت: براساس برنامه ای که برای شهرداری تهران در حوزه مناسب سازی در نظر گرفته بودیم مقرر شده بود که در هر منطقه 2 پارک و بوستان برای شهروندان معلول مناسب سازی شود.

وی ادامه داد: این برنامه مقرر شده بود تا پایان سال یعنی ظرف یک ماه و ده روز باقی مانده انجام شود اما خوشبختانه مجموعه شهرداری از این برنامه جلوتر است و حتی گفته شده است که علاوه بر این 44 مورد 8 بوستان دیگر هم قرار است در همین مدت مناسب سازی شود.

عضو شورای اسلامی شهر تهران گفت: به این ترتیب نه تنها ماموریت شهرداری انجام شده بلکه 8 مورد هم اضافه تر و جلوتر از برنامه مناسب سازی خواهد شد.

بوستان‌ها با نظر معلولان مناسب سازی شده است

نژاد بهرام در پاسخ به این سوال فارس که متاسفانه در روی کاغذ و براساس عدد و رقم کارها درست پیش می رود اما در پاره ای مواقع شاهد این هستیم که معلولان از اقدامات انجام شده راضی نیستند و آن را عملیاتی نمی‌دانند، گفت: بله این مشکل در برخی مواقع وجود داشته است و نمی توان آن را کتمان کرد.

وی ادامه داد: برای مثال 322 ایستگاه بی آر تی برای معلولان مناسب سازی شده است اما به دلیل برخی مشکلات فنی در اتوبوس ها امکان مسافرگیری به درستی وجود ندارد و عملا معلولان دچار مشکل می‌شوند.

عضو شورای اسلامی شهر تهران گفت: اما درخصوص پارک ها موضوع فرق دارد زیرا در همه مناطق 22 گانه کمیته مناسب سازی بوستانها فعال است که دو عضو از اعضای این کمیته از معلولان هستند.

نژاد بهرام گفت: از این رو خود این معلولان عزیز که عضو کمیته هستند درستی مناسب سازی بوستان‌ها را بررسی کرده و به عنوان یک معلول تأیید می‌کنند که بخش های مختلف بوستان قابل استفاده است یا خیر.

کدام بوستان‌ها در تهران مناسب سازی شده است

هرچند گفته شده است که بوستان‌های مورد نظر در شهر تهران یک ماه و اندی روز زودتر مناسب‌سازی شان به پایان رسیده است اما در برخی از محافل خبری این موضوع غیر واقعی قلمداد شده است.

برخی رسانه ها در روزهای اخیر مدعی شدند که نه تنها شهرداری موفق به مناسب سازی بوستانها نشده است بلکه از برنامه های تعیین شده هم عقب افتاده است.

از این رو به سراغ عبدالرضا گلپایگانی معاون معماری و شهرسازی شهرداری تهران رفته و از وی موضوع را جویا شدیم که به خبرنگار فارس گفت: من هم برخی از ابهاماتی که در چند روز گذشته مطرح شده بود را شنیدم و از این رو از همکارانم خواستم تا لیست اقدامات انجام شده در بوستانهای تهران را تهیه کنند.

وی افزود: براساس آنچه مشخص شده است براساس دستورالعمل های صادر شده در سالهای 95، 96 و 97 در هر سال 22 پارک و بوستان برای استفاده معلولان مناسب سازی شده است.

معاون معماری و شهرسازی شهرداری تهران گفت: اما به تنهایی در سال 98 در هر منطقه 2 بوستان و در مجموع 44 بوستان مناسب سازی شده است.

کلام پایانی!

44 پارک و بوستان در تهران آن هم فقط در سال 98 برای استفاده معلولان مناسب سازی شده است و به طور کلی در مجموع 110 بوستان در 4 سال متوالی مناسب سازی شده است.

این اقدام هر چند کار خوبی است اما از برخی جهات هنوز با نقطه مطلوب فاصله دارد.

در تهران 2270 بوستان وجود دارد که مناسب سازی 110 بوستان از این تعداد یعنی مناسب‌سازی 5 درصد بوستان های شهر بزرگ 750 کیلومتر مربعی تهران!

انتهای پیام /

کیفیت زندگی شهرداری تهران معلولان شهردار تهران
واقعیت مناسب‌سازی بوستان‌های تهران چیست؟ 2
واقعیت مناسب‌سازی بوستان‌های تهران چیست؟ 3
واقعیت مناسب‌سازی بوستان‌های تهران چیست؟ 4
واقعیت مناسب‌سازی بوستان‌های تهران چیست؟ 5
واقعیت مناسب‌سازی بوستان‌های تهران چیست؟ 6
واقعیت مناسب‌سازی بوستان‌های تهران چیست؟ 7