واکنش کاندیدای مجلس خبرگان به ردصلاحیت حسن روحانی و علوی / بررسی صلاحیت کاندیداها به حوزه علمیه سپرده شود
حجت الاسلام هادی صادقی، کاندیدای مجلس خبرگان گفت: چه اشکالی دارد تایید کاندیداهای مجلس خبرگان را به یک نهاد عالی مثل حوزه علمیه قم بسپاریم که نهادی غیرحکومتیِ اسلامیِ مدنی است و میتوان به آن اعتماد کرد و مردم هم قبولش دارند.
به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین، حجت الاسلام هادی صادقی، کاندیدای انتخابات مجلس خبرگان رهبری در بخشی از گفتگوی خود در کافه خبر خبرگزاری «خبرآنلاین» در پاسخ به سوالی درباره رد صلاحیت چهرههایی همچون آقایان حسن روحانی و علوی و اینکه چه اتفاقی میافتد که چنین شرایطی برای افرادی که در انقلاب اسلامی و پیش از آن پیشینهای دارند، پیش میآید گفت: برای هرکدام از آنها ممکن است یک عامل اثر گذاشته باشد و مختلف است و یکسان نیست، مثلا ما در دوره قبلی افرادی را داشتیم که بسیار معروف و مشهور و شناخته شده بودند که حاضر نشدند آزمون بدهند و چون حاضر نشدند آزمون بدهند و میگفتند ما را همینطور قبول کنید و فقهای محترم شورای نگهبان هم قبول نداشتند و میگفتند که ما نمیدانیم شما واقعا مجتهد هستید یا خیر و باید تشریف بیاورید و آزمون بدهید و فقط دعوا سرهمین یک بخش بود.
وی خاطرنشان کرد: بعضیها میگویند:«بیایید آثار، کارها و تدریس مرا ببینید و همینطور با قضاوت درباره این موارد مرا قبول کنید.» ولی شورای نگهبان میگویند:«ملاک ارزیابی ما جور دیگری است و شما باید در آزمون شفاهی و کتبی شرکت کنید.» چون این آزمون هم بخش شفاهی دارد و هم بخش کتبی و جدی دارد و من چون این دورهها را گذراندم و با آزمون جلو آمدهام، میدانم این شیوه چه مراحلی را طی میکند.
عملکرد بعضی افراد ممکن است در صلاحیتشان خدشه وارد کند
صادقی در ادامه گفت: این مسئله باعث میشود بعضی افراد حاضر نشوند که به این فضا بیایند و به همین دلیل گفتم که اگر قانون اصلاح شود و شفافتر شود، افراد بیشتری را برای ورود به این عرصه حاضر میکند، این یکی از عوامل است. عامل دیگر این که ممکن است افرادی به دلایل بعضی عملکردهایشان مورد انتقاد قرار گرفته باشند و همین انتقادات سبب شود در نظر فقهای محترم شورای نگهبان در صلاحیت آن افراد خدشه وارد شود و این هم یکی از عواملی است که ممکن است باعث حذف برخی افراد شود، به عنوان مثال ممکن است عوامل سیاسی، اجرایی یا مسئله التزام به اسلام و ولایت فقیه و یا چیزهای دیگری از این قبیل باشد. پس یک بخش علمی دارد و یک بخش هم امور این چنینی هستند و همه اینها میتوانند اثرگذار باشند.
کاندیدای مجلس خبرگان در پاسخ به این سوال که ردصلاحیت چنین شخصیتهایی در جامعه، فضای کشور و افکار عمومی چه آثاری خواهد داشت نیز گفت: البته همه اثرش را میدانند و معلوم است وقتی هر فرد مشهوری حذف شود طبیعتا کسانی که به او علاقمند هستند، یک خرده ناراحت میشوند یا زیاد ناراحت میشوند و بعضیهایشان هم ممکن است بگویند: «ما دیگر شرکت نمیکنیم» و این طبیعی است و اتفاق میافتد، اما به هر حال باید اول بدانیم که شورای نگهبان نمیگوید ما رد صلاحیت میکنیم، معمولا میگویند ما عدم احراز داریم و احراز نمیکنیم که این فرد صلاحیت دارد و این یک پله پایینتر از رد صلاحیت است، البته بعضا ممکن است رد صلاحیت باشد اما در اکثر موارد عدم احراز است.
او ادامه داد: نکته بعد اینکه ببینید طرفداران این آقا یا آن آقا چیزهایی طلب میکنند و مخالفینش هم چیزهایی طلب میکنند و شورای نگهبان هم سر دوراهی اینها قرار میگیرد و افکار عمومی دو جهت دارد و فقط یک جهت نیست.
وی گفت: خیلیها مطالبه دارند که چرا این آقای الف را شما تایید کردید و مخالفت میکنند و اشکال میگیرند و ناراحت میشوند، پس صرف خوشایند یا بدآیند بعضی افراد نباید موجب شود در تصمیمگیری شورای نگهبان خدشه وارد شود و آنها باید براساس موازینی که دارند عمل کنند، ولی باید توجه کنند که حتما نوع عملکردشان در افکار عمومی اثر خواهد داشت.
فقهای شورای نگهبان برای حذف رقیب خود عمل نمیکنند
آیت الله صادقی درباره کاندیداتوری 4 فقیه شورای نگهبان و شبههها درباره نظارت خودشان بر خودشان هم تصریح کرد: این فقها چون عادلند ما خیلی نگران این اشکال نیستیم اما این یک نوع نگاه هست. نوع نگاه دومی با توجه به ساختارهاست که می گویند چرا عاقل کند کاری که بازآرد پشیمانی، وقتی ما میتوانیم به شیوه دیگر عمل کنیم و ساختاری را درست کنیم که این شبهه اصلا دیگر در ذهن کسی نیاید، چرا آن کار را نکنیم؟ پس دو مرحله وجود دارد. اولا اینکه آنها عادلند و بر اساس موازین عدل عمل میکنند و میدانیم برای حذف رقیب خودشان هیچوقت عمل کنند و اینکه بخواهند کسی را چون رقیب است حذف کنند و حتما باید این مورد را کنار بگذاریم.
بررسی صلاحیت نامزدهای مجلس خبرگان به حوزه علمیه قم سپرده شود
وی معتقد است: اگر کسی یک مقدار آشنا باشد با روحیات این عزیزان، مثل من که از نزدیک آشنایی دارم و شهادت میدهم، متوجه میشود که آنها اینطور نیستند، اما بهتر است که در قانون اصلاحاتی ایجاد شود که این شبهه پدید نیاید و اگر مثلا قرار است صلاحیتها سنجیده شود کسانی نباشند که خودشان جزو نامزدها باشند و به جای آن درون حاکمیت این کار را انجام دهیم یا به حوزه علمیه قم بسپاریم.
صادقی افزود: چه اشکالی دارد تایید یک فرد را به یک نهاد عالی مثل حوزه علمیه قم بسپاریم که نهادی غیرحکومتیِ اسلامیِ مدنی است و میتوان به آن اعتماد کرد و مردم هم قبولش دارند، هیچکس هم به آن شبهه نمیکند. تحت نظر مراجع عظام هیئتهایی شکل بگیرد و اگر قرار است آزمون گرفته شود، آنها آزمون بگیرند.
27218
برای دسترسی سریع به تازهترین اخبار و تحلیل رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید. کد خبر 1876943