دوشنبه 5 آذر 1403

وزن صادرات بازهم آب رفت؛ چین متحد اول تجارت ایران

وب‌گاه اقتصاد نیوز مشاهده در مرجع
وزن صادرات بازهم آب رفت؛ چین متحد اول تجارت ایران

به گزارش اکوایران؛ ارزش تجارت خارجی کشور در 7 ماهه امسال به لحاظ نسبت به مدت مشابه سال قبل حدود 10 درصد افزایش و از حیث وزن 17.6 درصد کاهش داشته است. براساس آمارهای اعلام شده این نکته مشخص می شود که از ابتدای سال جاری وزن صادرات کاهشی بوده این در حالی که در این بازه زمانی با رشد ارزشی صادرات روبرو بوده ایم. با توجه به آمار وزارت صمت و گمرک در این مدت حجم صادرات در 2 ماه نخست سال جاری نسبت به مدت مشابه سال قبل افت 3.4 درصدی داشته و این افت در 3 ماه منتهی به خرداد 9.4 درصد ثبت شده است. از سوی دیگر در 4 ماهه امسال هم این افت برابر با 12.2 درصد بوده و در 5 ماهه امسال تا حدودی افت وزن کالا جبران شد و به 3.5 درصد رسید، اما با توجه به آمار نیمه نخست سال جاری می توان گفت روند افت وزن کالا شتاب گرفته و به 12.5 درصد رسیده است.

در خصوص دلیل این تغییر فعالان اقتصادی معتقدند که کاهش حجمی صادرات در مدت زمان مورد بررسی به تغییر نوع کالاهای صادراتی باز می گردد و این تغییر موجب برهم خوردن تعادل به لحاظ وزنی و ارزشی در تجارت خارجی شد و این امر به معنی از دست دادن بازارهای صادراتی نیست. در این خصوص محمد مهدی رئیس‌زاده مشاور بانکی اتاق بازرگانی ایران به «اکوایران» گفته بود در دوره های قبلی بیشترین صادرات محصولات ایرانی به مواد اولیه که وزن بالایی داشتند از جمله (فولاد، سیمان، پتروشیمی و...) اختصاص داشت، اما با عوارضی که برای صادرات این کالاها در نظر گرفته شده در حال حاضر شاهد کاهش صادرات این قبیل کالاها هستیم و این امر موجب شد تا وزن کالای صادراتی در مقابل ارزش کاهش داشته باشد.

براساس آمار گمرک در 7 ماهه منتهی به مهر سال جاری 61 میلیون و 283 هزارتن کالا به ارزش 28 میلیارد و 406 میلیون دلار صادر شده است که به لحاظ ارزش 5.6 درصد افزایش و از حیث وزن18.2 درصد کاهش نشان می دهد.

همچنین در این مدت 19 میلیون و 747 هزارتن کالا به ارزش 31 میلیارد و 727 میلیون دلار وارد شده که از نظر وزنی و ارزشی به ترتیب 15.7 درصد کاهش و 14.4 درصد افزایش داشته است.

10 قلم کالای صادراتی

اما چه اقلامی در میان کالاهای عمده صادراتی به لحاظ ارزشی در مدت زمان یاد شده قرار داشته اند، براساس آمار اعلام شده «پروپان مایع شده»، «متانول»، «بوتان مایع شده»، «پلی اتیلن گرید فیلم»، «قیر نفت»، «گاز طبیعی مایع شده»، «اوره» «سایر اقلام اوره»، «شمش از آهن»، «فولاد غیر ممزوج»، «سایر روغن های سبک» و «فرآورده ها بجز بنزین» 10 قلم اول کالاهای صادراتی بودند. که 37/9 درصد از وزن و 41/9 درصد از ارزش کل صادرات کشور در این مدت را به خود اختصاص دادند.

پنج کشور عمده مقصد صادرات کالاهای ایرانی کشورهای چین، عراق، امارات متحده عربی، ترکیه و هند بوده است که به ترتیب 9 میلیارد و 181 میلیون دلار، 4 میلیارد و 29 میلیون دلار، 3 میلیارد و 476 میلیون دلار، 3 میلیارد و 81 میلیون دلار و یک میلیارد و 98 میلیون دلار به 5 کشور فوق الذکر اختصاص داشت.

به گفته سید مرتضی عمادی سخنگوی گمرک ایران،70/3 درصد از وزن و 73/4 درصد از ارزش کل کالاهای صادراتی به 5 کشور فوق صادر شده است.

عمادی در خصوص اقلام عمده وارداتی در 7 ماهه امسال افزود: اقلام عمده کالاهای وارداتی در این مدت شامل ذرت دامی، برنج، گندم، دانه سویا، گوشی تلفن همراه، روغن دانه آفتاب گردان و گلرنگ، تراکتورهای جاده ای، سایر تلفن های هوشمند و شکر تصفیه نشده بوده است.

5 کشور عمده واردکننده کالا

آما گمرک همچنین نشان دهنده آن است که 5 کشور عمده مبدا کالاهای وارداتی به ایران شامل کشورهای «امارات متحده عربی»، «چین»، «ترکیه»، «هند» و «آلمان» بوده است.

براساس آمار گمرک در این مدت 9 میلیارد و 435 میلیون دلار کالا از امارات متحده عربی، 8 میلیارد و 284 میلیون دلار از چین، 3 میلیارد و 218 میلیون دلار از ترکیه، یک میلیارد و 695 میلیون دلار از هند و 991 میلیون دلار از آلمان وارد کشور شد.

به گفته سخنگوی گمرک، 62/3 درصد از وزن و 74/4 درصد از ارزش کل واردات از 5 کشور فوق وارد کشور شد.

وزن صادرات بازهم آب رفت؛ چین متحد اول تجارت ایران 2
وزن صادرات بازهم آب رفت؛ چین متحد اول تجارت ایران 3