چهارشنبه 7 آذر 1403

پایان خوش تعطیلات نوروزی / روز طبیعت به فکر طبیعت باشیم

خبرگزاری دانا مشاهده در مرجع
پایان خوش تعطیلات نوروزی / روز طبیعت به فکر طبیعت باشیم

سیزدهم فروردین آخرین روز برای وداع با تعطیلات نوروزی است که انتظار می رود با رعایت احتیاط کامل در حضور در مناطق سرسبز و طبیعت با رعایت مسائل زیست محیطی روز شادی برای همگان رقم بخورد تا به امید خداوند با عبور سالم و پرنشاط از این روز فردا را در سال جدید با خوشحالی و شادابی آغاز کنیم.

به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ به نقل از خاورستان، چشم باز کردیم تعطیلات نوروزی 1401 هم تمام شد و روز سیزده فروردین رسید. امسال مردم با چراغ سبز دولت و وزارت بهداشت، بعد از سه سال با خیال راحت‌تری سفر کردند و امروز هم به دامن طبیعت می‌روند تا با انرژی مضاعف، سال جدید را آغاز کنند.

از گذشته های دور تاکنون مردم از چند روز قبل از سیزده بدر با برنامه ریزی برای برگزاری یک دورهمی با شکوه و به صورت دسته جمعی خود را برای این روز آماده می کنند و هستند بسیاری از خانواده هایی که یک روز یا 2 روز قبل از سیزدهمین روز از فروردین ماه را به دل طبیعت و استقبال این روز می روند.

بساط برپایی چادرهای مسافرتی و آتش روشن کردن و کباب و خوردنی های رنگارنگ در روز طبیعت به اوج خود می رسد که در کنار شادمانی مردم و دورهمی هایشان صحنه های ناراحت کننده ای نیز دیده می شود که دل هر دوستدار طبیعتی را به درد می آورد.

صحنه های شکستن شاخ و برگ درختان، ریختن زباله در دل طبیعت، برافروختن آتش که به آتش سوزی جنگل و مراتع منجر می شود، آلوده کردن آب رودخانه ها و انداختن بطری ها و شکستن صندل های بوستان ها و پارک ها و نوشتن یادگاری بر روی وسایل بازی در پارک ها و یا درختان، شکار حیوانات و پرندگان به صورت غیر مجاز و یا چیدن گل ها و گیاهان همگی میراث روز طبیعتی است که عده ای از مردم به جای آشتی با این روز در واقع به جنگ با طبیعت می روند.

اما هستند کسانی که برای طبیعت سبز خداوندی ارزش قایلند و طبیعت را مانند خانه خود مراقبت می کنند تا مبادا چهره سبز آن خراب شود چرا که یکی از امانت هایی که خداوند متعال به بشر سپرده است، طبیعت و محیط زیستی است که انسان در آن زندگی می کند، و چون امانت است، لذا در برابر آن مسئول می باشد و باید نسبت به حفظ آن بکوشد که اگر غیر از این باشد در امانت الهی خیانت کرده است و مصداق این آیه قرآن می شود که می فرماید: «ظَهَرَ الفَسَادُ فِی البَرِ وَالبَحرِ بِمَا کَسَبَت أَیدِی النَاسِ لِیُذِیقَهُم بَعضَ الَذِی عَمِلُوا لَعَلَهُم یَرجِعُونَ [روم /41] فساد در خشکی و دریا به خاطر کارهائی که مردم انجام داده اند آشکار شده، خدا می خواهد نتیجه بعضی از اعمال آنها را به آنها بچشاند شاید (به سوی حق) بازگردند».

بنابراین انسان ها مکلفند که حقوق طبیعی هر موجودی را، اعم از دریا و آبزیان و هوا و پرندگان هوا و استنشاق کنندگان از آن و نیز هر پدیده طبیعی دیگر، رعایت نمایند و هرگز به هلاکت نسل و حرث رضایت ندهند تا مورد توبیخ قرآن کریم قرار بگیرند.

و اما یکی از سنت‌های مردم خراسان جنوبی در روز سیزدهم فروردین یا همان سیزده بدر پخت انواع غذاهای بومی و محلی به ویژه انواع آش است که با حضور در دل طبیعت اقدام به این کار می‌کردند. از دیگر آداب و رسوم سیزدهم فروردین ماه در خراسان جنوبی مراجعت مردم به روستای زادگاه است تا علاوه بر گذراندن اوقات خوش در طبیعت دیداری نیز با اقوام و خویشان داشته باشند.

از ساعات اولیه صبح امروز نیز مردم مناطق مختلف شهری و روستایی استان برای برپایی آیین سنتی سیزده بدر همراه با خانواده و سایر بستگان خود به نقاط خوش آب و هوا و سر سبز عزیمت کردند. در این میان حرکت انبوه خودروهای سبک و سنگین که بر سقف آن سبزه ها مزین به روبان های رنگارنگ نهاده شده، استقرار میهمانان نوروزی و مردم بومی در اطراف مزارع سرسبز و مناطق گردشگری حال و هوای خاصی به این استان بخشیده است.

بنده دره، بند امیرشاه، چهارده، شوکت آباد، بیدخت، دامنه رشته کوه باقران، مجموعه باغ های اکبریه، امیرآباد و رحیم آباد، زیارتگاهها و مزارهای کاهی و حنبل از جمله مناطق دیدنی و زیارتی بیرجند است که مردم این شهر برای گذراندن سیزدهمین روز سال نو به این اماکن می روند. همچنین برخی از مردم که امکانات و وسیله نقلیه لازم را در اختیار نداشتند سیزده بدر را در بوستان های شهری سپری می کنند.

تدارک آجیل و میوه و طبخ غذای محلی و اجرای موسیقی سنتی و رقص محلی از سرگرمی های ویژه این روز در بیرجند است. در گذشته دختران دم بخت در این روز به کشت زارهای گندم و جو می رفتند و بهترین سبزه را گره می زدند و معتقد بودند به زودی و در همان سال شوهر دلخواه خود را پیدا می کنند.

دختران جوان در هنگام گره زدن سبزه جمله «سیزده بدر چارده به تو! سال دگه! خونه شو! هکت کوتو! هکت کوتو!» (13 بدر شد، سعادت روز 14از آن توست، سال دیگر وقت شوهر کردن است، شادی، شادی) را می خواندند. این سنت های قدیمی در بعضی از نقاط بیرجند مرکز خراسان جنوبی همچنان وجود دارد و مردم این شهرستان هنوز به انجام دقیق آداب و رسوم ویژه این روز و حضور در طبیعت اعتقاد دارند.

به هر حال سیزده بدر 1401 نیز خواهد گذشت ولی نباید خودخواهانه هر طور که دوست داریم با محیط زیست رفتار کنیم بلکه باید محیط زیست خود را بشناسیم و رفتار خود را متناسب با آن هماهنگ کنیم، کسانی که به محیط زیست آسیب می رسانند فقط منافع کوچک و شخصی خود را می بینند اما حافظان محیط زیست، منافع عام و همگانی و بزرگ انسانها را می بینند.

انتهای پیام /