پشت پرده مشارکت 8 درصدی تهرانیها در انتخابات مجلس / کاهش 92 درصدی مشارکت در انتخابات و تصویر فانتزی اصولگرایان از جامعه
اقتصادنیوز: اصولگرایان بر میزان مشارکت در انتخابات اخیر تاثیرگذار بوده است.
به گزارش اقتصادنیوز روزنامه فرهیختگان در بیان این موضوع نوشت: یکی از ایرادات اصلی بخشی از جریان اصولگرا نپذیرفتن واقعیت آنچه موردنظر اکثریت جامعه است به شمار میرود. این طیف، حتی بعد از مشارکت هشت درصدی در انتخابات دور دوم مجلس دوازدهم هم پیام و نشانه کاهش مشارکت یعنی عدم مشارکت 92 درصد از واجدان شرایط تهران را درک نکردند و به نظر میرسد اساسا تصویر و برداشتی که برخی از آنها از جامعه ایرانی دارد فاصله قابلتوجهی با واقعیت موجود دارد و حتی درمواردی تصویر فانتزی از جامعه ایرانی ارائه میدهد.
با نگاهی به اظهارات اخیر میتوان به سه مورد اشاره کرد.
حماسه 8 درصدی: میزان مشارکت در انتخابات دور دوم مجلس دوازدهم در تهران اهمیت دوچندانی داشته، باتوجه به اینکه کرسیهای بیشتری از شهر تهران به دوردوم انتخابات رفتند میزان مشارکت در شهرتهران همچنان مهم بود.
اگرچه انتظار میرفت که مشارکت درتهران کاهش داشته باشد اما ثبت مشارکت هشت درصدی، یعنی زیر 10 درصد آماری است که تقریبا در هیچ یک از انتخاباتهای مجلس در تهران رخ نداده بود و این آمار نگرانکننده برای اولین بار در انتخابات مجلس دوازدهم خودش را نشان داد. در چنین شرایطی احمد وحیدی، وزیر کشور در توییتی از «حماسهآفرینی مردم تشکر کرد» سوالی که وجود دارد این است که اساسا با نگاه به آمار مشارکت مردم در تهران و کل کشور، آنچه در انتخابات مجلس دوازدهم اتفاق افتاد چه شباهتی به حماسه مردم دارد؟ و اساسا برداشت مردم از مطرح کردن این اظهارات در شرایطی که انتخابات کاهش محسوسی داشته میبایست چگونه باشد؟ آیا برداشت مردم این نخواهد بود که واقعیتهایی به این بزرگی با کتمان مقامات رسمی کشور روبهروست و ناشی از نادیده گرفتن مردم است؟
دریافت پیام تغییر و تحول: ازجمله دیگر اظهاراتی که در این مدت از سوی حمید رسایی یکی از منتخبان مجلس دوازدهم مطرح شد این بود که بعد از اینکه در انتخابات مجلس در تهران، رای آورد اظهار داشت که «پیام روشن انتخابات 11 اسفند، مطالبه تغییر و تحول بود.» فارغ از اینکه پیام روشن انتخابات 11 اسفند را میبایست در کاهش میزان مشارکت و بالابودن آرای سفید و باطله جستوجو کرد. اما مساله این است که اساسا چطور میتوان از انتخاباتی که میزان مشارکت در آن زیر 50 درصد بود و آرا در تهران به زیر 10 درصد رسید و بخش از زیادی از طیفهای مختلف جامعه در انتخابات حضور پیدا نکردند این تحلیل را از رای مردم مطرح داشت که مردم خواهان تغییر و تحول هستند.
نه به نئولیبرالیسم در انتخابات 8 درصدی؟: یاسر جبرائیلی نیز بعد از اعلام نتایج انتخابات در دوم انتخابات مجلس در توییتی انتخابات 21 اردیبهشت را دارای نماد گفتمانی، یعنی افرادی مثل «حسین صمصامی» و «عطا بهرامی» دانست که درواقع مردم با انتخاب آنها به «نئولیبرالیسم» نه گفتند. جدای از اینکه مردم شناختی از این دو نفر خارج از لیستهای انتخاباتی داشتند یا آنها را بهعنوان مخالفان نئولیبرالیسم میشناختند یا خیر، به نظر میرسد نکته اصلی اینجا هم فراموش شده است. انتخابات هشت درصدی در تهران اساسا رقابت و مشارکت جدی را شکل نداده و در این چهارچوب اصلا رمقی برای رقابت وجود نداشته که مردم بخواهند به ایدهای نه یا آری بگویند.
همچنین بخوانید ما را در شبکههای اجتماعی دنبال کنید