یک‌شنبه 30 دی 1403

پژوهشگران ایرانی نشان دادند؛ سلول های بنیادی مزانشیمی در درمان آسیب های شبکیه و عصب بینایی موثر واقع می شوند

خبرگزاری فارس مشاهده در مرجع
پژوهشگران ایرانی نشان دادند؛ سلول های بنیادی مزانشیمی در درمان آسیب های شبکیه و عصب بینایی موثر واقع می شوند

به گزارش خبرنگار گروه علمی و دانشگاهی خبرگزاری فارس، آسیب به شبکیه و عصب بینایی یکی از علل نابینایی است که به علت انحطاط سلول های گره بینایی روی می دهد.

تلاش‌های بسیاری با هدف مهار این انحطاط نورونی (سلول عصبی) صورت گرفته است. سلول های بنیادی مزانشیمی استخراج شده از بافت های مختلف بدن، در حفاظت از سلول های عصبی و ایجاد آکسون در نورون های گره بینایی تأثیر معنی‌داری داشته اند.

می توان از سلول های بنیادی جنینی به عنوان منبعی برای تولید سلول های بنیادی مزانشیمی استفاده کرد، چرا که سلول های بنیادی مزانشیمی حاصل از تمایز سلول های بنیادی جنینی (ES-MSCs) سریع تر تقسیم می شوند، سایتوکین های التهابی کمتری تولید می کنند و قادر به تعدیل سیستم ایمنی هستند. همچنین نشان داده شده است که سلول های بنیادی مزانشیمی عوامل یا ریز‌کیسه هایی به فضای خارج سلولی ترشح می کنند که منجر به بهبود آسیب می شود. با این همه اثرات درمانی احتمالی ES-MSCs بر آسیب های بینایی و چگونگی کارکرد ریز‌کیسه های ترشح شده از این سلول ها در ترمیم صدمات مذکور همچنان ناشناخته است.

*اثبات تاثیر سلول های بنیادی مزانشیمی در درمان آسیب های شبکیه و عصب بینایی توسط پژوهشگران داخلی 

به منظور یافتن نحوه اثر ریز‌کیسه های ترشحی ES-MSCs بر آسیب های وارده به نورون های گره بینایی، سیده زهرا سید رضی زاده، حسین بهاروند، لیلا ستاریان، فرزاد پاکدل و همکارانشان در پژوهشگاه رویان و دانشگاه علوم پزشکی تهران، ریز‌کیسه های ترشحی را از سلول های بنیادی مزانشیمی حاصل از تمایز سلول های بنیادی جنینی استخراج کردند. سپس، از این ریز‌کیسه ها برای درمان حیوان مدل با آسیب در عصب بینایی استفاده شد. بهبود صدمات و چگونگی کارکرد ریزکیسه ها با روش های آزمایشگاهی تا دو ماه پس از پیوند بررسی شد.

نتایج این پژوهش که در مجله بین المللی Stem Cell Research & Therapy به چاپ رسیده است، نشان داد، ریز‌کیسه های استخراج شده از ES-MSCs زنده مانی نورون های گره بینایی و عملکرد رشته های عصبی آنان را به شکل معنی داری افزایش می دهد. همچنین استفاده از این ریز‌کیسه ها شمار آکسون ها در عصب بینایی را افزایش داده، رفتارهای مربوط به بینایی در حیوان مدل را بهبود بخشید.

علاوه بر این، پس از القای آسیب در عصب بینایی، ژن واسطه انحطاط نورونی در سلول های عصبی گره بینایی بیان شد، اما پس از پیوند ریزکیسه های ترشحی، بیان ژن یادشده کاهش یافت. نتایج این پژوهش نشان می دهد، می توان از ریز‌کیسه های ترشحی سلول های بنیادی مزانشیمی حاصل از تمایز سلول های بنیادی جنینی به عنوان یک محصول برای درمان آسیب های وارد شده به شبکیه و عصب بینایی استفاده کرد.

انتهای پیام /

انسان درمان عصب بینایی بینایی پژوهشگاه رویان سلول بنیادی
پژوهشگران ایرانی نشان دادند؛ سلول های بنیادی مزانشیمی در درمان آسیب های شبکیه و عصب بینایی موثر واقع می شوند 2