چالشهای خشکی دریاچه نمک را جدی بگیرید
کارشناس حوزه آب و محیط زیست گفت: پس از خشکی دریاچه نمک و تالابها، با شور شدن و کاهش شدید سفره آب زیرزمینی در منطقه قم و قنوات مواجه هستیم که به دنبال آن شوری خاک و نابودی اراضی کشاورزی و تخلیه روستاهای این دو منطقه دور از انتظار نیست.
جلسه چهارصد و دوم بنیاد قمپژوهی، با رعایت پروتکلهای بهداشتی به صورت حضوری و مجازی با موضوع چالشهای مرتبط با خشکی دریاچه نمک قم و تالابهای پیرامون آن برگزار شد.
دکتر محسن موسوی خونساری، کارشناس حوزه آب و محیط زیست، در رابطه با چالشهای مرتبط با خشکی دریاچه نمک قم و تالابهای پیرامون آن عنوان کرد: متأسفانه بر روی تمام رودخانههای منتهی به دریاچه نمک قم سدهای مخزنی احداث شده و چنانچه در سال جاری و سالهای آتی از طرف این سدها، حقابه زیستمحیطی به سمت دریاچه جاری نشود مسلما مشکلات عدیدهای گریبان گیر منطقه خواهد شد که مهمترین آنها عبارتاند از خشکی تالاب مره، تالاب بند علیخان و دریاچه نمک قم و کلا نابودی اکوسیستمهای موجود در منطقه است.
وی افزود: پس از خشکی این دریاچه و تالابها، با شور شدن و کاهش شدید سفره آب زیرزمینی در منطقه قم و قنوات مواجه هستیم که به دنبال آن شوری خاک و نابودی اراضی کشاورزی و تخلیه روستاهای این دو منطقه دور از انتظار نیست.
موسوی خونساری گفت: مورد بعدی که از تبعات جاری نشدن حقابه زیستمحیطی محسوب میشود عدم تغذیه دریاچه نمک قم است که این عامل باعث میگردد امکان فعالیتهای معدنی و استحصال اکسید منیزیم غیرممکن شود؛ زیرا برداشت شورابه از دریاچه نمک برای استحصال مواد معدنی زمانی عاقلانه است که آبهای جاری از رودخانهها وارد دریاچه نمک شده و به نحوی جایگزین برداشت شورابه شود.
وی بیان کرد: مورد بعدی موضوع پیدایش گردوغبار و حرکت آن به سمت مناطق شهری قم است که مسلما هر چه آبهای رودخانههای منتهی به دریاچه کمتر باشد میزان گردوغبار بیشتر خواهد بود.
این کارشناس گفت: حقابه زیستمحیطی دریاچه نمک قم طبق توافق رسمی وزارت نیرو و سازمان محیط زیست 154 میلیون مترمکعب بوده که بایستی این مقدار از سدهای 15 خرداد استان قم، الغدیر استان ساوه، ماملو استان تهران، نهب استان قزوین و امیرکبیر استان البرز تأمین شود که به همین منظور و جهت هماهنگی بیشتر برای تأمین این مقدار حقابه زیستمحیطی لازم است ستاد احیای دریاچه نمک قم و تالابهای پیرامونی با مدیریت معاون محترم رئیسجمهور و استانداران استانهای قم، البرز، تهران، قزوین، اصفهان، سمنان و مرکزی به مرکزیت و ستادی استان قم تشکیل شده و راهکارهای مفید و مشترک بین استانی برای احیای این دریاچه اتخاذ و تصویب و عملیاتی شود.
وی افزود: البته موضوع رهاسازی حقابه زیستمحیطی باید در شرایطی باشد که بهترین نتیجه از آن حاصل شود و پیشنهاد من این است که در فصل زمستان باشد تا برداشتی از آن صورت نگیرد و همزمان از چند سد باشد تا باقدرت بیشتر حرکت کند و بازرسی ویژه در مسیر داشته باشد تا حداقل آبهای رهاشده بتواند بدون هیچ مانع و برداشت آبی، به پیکره اصلی دریاچه نیمهجان برسد و آن را از مرگ نجات دهد.
موسوی خونساری ادامه داد: احیای دریاچه نمک مسلما احیای دشت مسیله را که دارای تنوع جانوری و گیاهی خاصی است به دنبال دارد و پس از احیای دشت مسیله صنعت گردشگری و توریسم گسترش یافته و مواهب طبیعی و تاریخی منطقه که چشمگیر هستند موردتوجه دوستداران طبیعت و تاریخ قرار خواهد گرفت.
در انتهای جلسه حاضرین به جدیت خواستار آن بودند که ستاد هماهنگی ملی برای احیای دریاچه نمک قم تشکیل گردد و در این ارتباط مکاتبات مقتضی از طرف اداره کل محیط زیست قم و استانداری قم با مقامات ارشد نظام صورت پذیرد.
انتهای پیام