چهارشنبه 7 آذر 1403

چرا بودجه نظامی انگلیس در اوج افول اقتصادی افزایش یافت

خبرگزاری ایرنا مشاهده در مرجع
چرا بودجه نظامی انگلیس در اوج افول اقتصادی افزایش یافت

لندن - ایرنا - دولت محافظه‌کار انگلیس در آستانه پایان دوره گذار خروج از اتحادیه اروپا، در حالی قصد دارد تا بودجه نظامی این کشور را به بهانه افزایش بی‌سابقه مخاطرات جهانی از زمان جنگ سرد به بالاترین سطح در 30 سال گذشته افزایش دهد که اقتصاد بریتانیا در بدترین وضع پس از جنگ جهانی دوم قرار دارد.

به گزارش ایرنا، «بوریس جانسون» نخست‌وزیر انگلیس روز پنجشنبه با ایراد سخنانی در مجلس عوام این کشور اعلام کرد که بودجه وزارت دفاع طی چهار سال آینده 16.5 میلیارد پوند افزایش خواهد یافت. این اعتبار برای تحول در ارتش، تقویت نفوذ کشور در جهان، ارتقاء نیروی سایبری ملی و فرماندهی فضایی هزینه خواهد شد.

جانسون با بیان اینکه این تصمیم را در اوج همه‌گیری جهانی «ویروس کرونا» گرفته، زیرا دفاع از کشور در اولویت است، افزود: اوضاع بین‌المللی خطرناک‌تر و به‌شدت رقابتی‌تر از هر زمانی پس از جنگ سرد است و انگلیس باید با تاریخ روراست باشد و در کنار متحدان خود بایستیم. برای رسیدن به این منظور، به تقویت توان خود در همه عرصه‌ها نیاز خواهیم داشت.

در همین حال «بن والاس» وزیر دفاع انگلیس نیز گفت که تصمیم دولت باعث رهایی از تسلیحات قدیمی و سرمایه‌گذاری در فنآوری‌های جدید نظامی خواهد شد. وی در گفت‌وگو با «بی‌بی‌سی» افزود: زمانی که وضعیت ارتش را نگاه می‌کردم، آنها به تجهیزات قدیمی و از تاریخ گذشته مسلح بودند؛ این در حالی است که دشمنان ما در سراسر جهان از تجهیزات بهتری برخوردار هستند و ظرفیت آن‌ها برای حمله به ما روز به روز وسیع‌تر می‌شود.

والاس مدعی شد: زمانی که چنین اتفاقی رخ دهد، ضروری است که ارتش را مدرن‌سازی کنید و برای این کار به پول نیاز دارید.

منابع خبری انگلیس پیشتر گزارش دادند که ارتش این کشور طرحی را در دست بررسی دارد که بر اساس آن تانک‌های قدیمی مدل «چلنجر 2» را که ساخت آن متعلق به 22 سال پیش است از عملیات خارج کند.

شبکه خبری بی‌بی‌سی گزارش داد که در زمان حاضر 227 عراده از این تانک‌ها در ناوگان زرهی انگلیس وجود دارد، اما تنها نیمی از آن‌ها آماده به‌خدمت هستند. مابقی در انبار نگهداری می‌شوند.

ارتش انگلیس نزدیک به یک دهه است که به دنبال به روزرسانی و مدرنیزه کردن ناوگان زرهی این کشور بوده و گزینه‌هایی همچون خرید تانک‌های آلمانی «لئوپارد 2» را مد نظر قرار داده است. اما اکنون بیشتر افسران نظامی انگلیس بر این باورند که ارتش، دیگر به تانک نیازی ندارد.

ژنرال «مارک کارلتون» رئیس ستاد مشترک ارتش انگلیس هم در این باره گفته است که تهدید تانک‌ها در جنگ‌های امروزی از بین رفته و امنیت کشور مرهون به‌کارگیری داده‌ها و ایده‌های نوین است. وی تصریح کرد که باید روی توانمندی‌های نوظهور سرمایه‌گذاری کرد و از آنچه او ظرفیت‌های در حال غروب نامید، فاصله گرفت.

به گفته مقامات دولت انگلیس، افزایش بودجه نظامی، جایگاه کشور را به‌عنوان دارنده بزرگترین بودجه نظامی اروپا و دومین بودجه در میان اعضای ناتو پس از آمریکا، تحکیم خواهد کرد. سرپرست وزارت دفاع آمریکا نیز با استقبال از تصمیم انگلیس بیان داشت که این کشور قابل اعتمادترین و قدرتمندترین متحد ما بوده و افزایش بودجه نظامی آن‌ها نشان‌گر تعهدشان به ناتو و امنیت مشترک ما خواهد بود.

این در حالی است که اوضاع اقتصادی انگلیس بر اثر دو بحران کرونا و خروج از اتحادیه اروپا، تعریف چندانی ندارد. «برگزیت» (خروج از اتحادیه اروپا) تاکنون بالغ بر 90 میلیارد پوند به اقتصاد انگلیس ضربه زده و شیوع کرونا نیز در ماه‌های اخیر 20 درصد اقتصاد این کشور را کوچک‌تر کرده است.

گزارش‌ها حاکی است که وزیر دارایی انگلیس قرار است هفته آینده دورنمای وحشتناکی را از اقتصاد کرونا زده این کشور به مجلس عوام ارائه کند و با این بهانه هزینه‌های عمومی را کاهش دهد.

نشریه «فایننشال تایمز» نیز امروز (پنجشنبه) در گزارشی نوشت که بر اساس برآورد وزارت دارایی انگلیس پیامدهای بحران کرونا تا انتخابات سال 2024 ادامه خواهد داشت. سازمان ناظر بر عملکرد بودجه انگلیس نیز پیش‌بینی کرده که قدرت اقتصادی این کشور به پایین‌ترین سطح در 300 سال گذشته رسیده است.

بر همین اساس، نشریه فایننشال تایمز پیش‌بینی کرده که دولت لندن ناگزیر است تا از طریق افزایش مالیات‌ها و کاهش هزینه‌های عمومی خزانه خالی را پر کند. به گفته یک مقام رسمی دفتر نخست‌وزیر انگلیس، گزارش بودجه هفته آینده به لحاظ وضعیت دخل و خرج دولت تعریف چندانی ندارد.

در چنین وضعیتی، افزایش کم‌سابقه بودجه دفاعی انگلیس که به طور عجیبی چراغ سبز سایر احزاب سیاسی در این کشور را هم دریافت کرده، پرسش‌های را درباره اهداف پنهان دولت و ضرورت چنین اقدامی مطرح می‌کند.

*س_برچسب‌ها_س*