شنبه 3 آذر 1403

چشم انداز روشن بازار ارز

خبرگزاری مهر مشاهده در مرجع
چشم انداز روشن بازار ارز

با اعلام وزرای نفت و صمت ارز صادراتی شرکت‌های پتروشیمی، پالایشی و معدنی در مرکز مبادله ارز و طلا عرضه خواهد شد.

با اعلام وزرای نفت و صمت ارز صادراتی شرکت‌های پتروشیمی، پالایشی و معدنی در مرکز مبادله ارز و طلا عرضه خواهد شد.

به گزارش خبرنگار مهر جواد اوجی، وزیر نفت در نشست ویژه با حضور مدیران هلدینگ‌های بزرگ پتروشیمی و پالایشی در وزارت نفت، ضمن تأکید بر اهمیت اجرای کامل سیاست‌های ارزی دولت اظهار داشت: همه ارکان دولت موظف به حمایت از بسته جدید سیاست‌های ارزی دولت و اجرای دقیق آن هستند.

وی با اشاره به اینکه بخش بزرگی از ارز صادرات در واقع ارز حاصل از مواد پتروشیمی و نفتی است، افزود: همه ارز حاصل از صادرات شرکت‌های پتروشیمی و پالایشی در مرکز مبادله ارزی عرضه خواهد شد، همچنان‌که این شرکت‌ها پیش از این نیز بیشترین عرضه‌کننده ارز در سامانه نیما بوده‌اند و عملکرد قابل قبولی در بازگشت ارز حاصل از صادرات و تزریق آن به بازار برای پوشش نیازهای ارزی کشور داشته‌اند.

وزیر نفت تصریح‌کرد: از این پس نیز این شرکت‌ها و هلدینگ‌ها مکلف به عرضه ارز صادراتی در سامانه مبادله ارزی بانک مرکزی هستند و انتظار می‌رود مانند گذشته عملکرد مطلوبی هم‌سو با سیاست‌های کلان ارزی دولت داشته باشند.

در این نشست که با حضور هلدینگ‌های بزرگ و اصلی صادرکننده محصولات پتروشیمی و پالایشی برگزار شد، سیاست قطعی دولت مبنی بر بازگشت ارز حاصل از صادرات و عرضه آن در مرکز مبادله ارزی مورد تأکید قرار گرفت.

همزمان وزیر صمت هم در جلسه ویژه‌ای که با حضور مدیران شرکت‌های بزرگ صنعتی و معدنی و مسئولان ارزی بانک مرکزی در وزارت صمت برگزار شد، تاکید ویژه دولت بر پیگیری بازگشت ارزهای صادرکنندگان بزرگ و عرضه آن در مرکز مبادله ارز و طلا را ابلاغ کرد.

وی با اشاره به اینکه همه ارکان دولت مکلف به حمایت از بسته جدید ارزی هستند، تاکید کرد که شرکت‌های زیرمجموعه وزارت صمت نیز موظفند ارزهای صادراتی خود را در مرکز مبادله ارز و طلا عرضه کنند.

به گفته وزیر صمت، این شرکت‌ها تاکنون نیز در زمینه بازگشت ارزهای صادراتی به کشور عملکرد مناسبی داشته‌اند و از این پس باید همکاری کاملی انجام دهند.

بر اساس تاکید فاطمی امین، تمام شرکت‌های صنعتی و معدنی صادرات‌محور مکلف هستند در چارچوب بسته جدید ارزی بانک مرکزی، نسبت به فروش ارز خود در مرکز مبادلات ارز و طلا طبق مکانیسم قیمتی آن اقدام کنند.

ابطال عرضه اخیر شرکت ملی مس با نرخ تسعیر 45 هزار تومانی در بورس کالا

با پیگیری وزارت صمت و در راستای حمایت از بسته جدید ارزی بانک مرکزی، شرکت ملی مس که اول اسفندماه اطلاعیه عرضه کاتد مس در بورس کالا را با نرخ تسعیر 45 هزار تومانی منتشر کرده بود، این اطلاعیه را لغو کرد.

مدیرعامل شرکت ملی مس در نامه‌ای به بورس کالا اعلام کرد که در خصوص عرضه کاتد مس در رینگ صادراتی، با توجه به ضرورت انطباق با الزامات ارزی جدید اعلام‌شده از جمله نرخ ارز سامانه مرکز مبادله ارزی ایران، نسبت به ابطال آگهی عرضه مذکور اقدام شود.

بر اساس تاکید وزارت صمت، تمام شرکت‌های صنعتی و معدنی صادرات‌محور مکلفند در چارچوب بسته جدید ارزی بانک مرکزی، نسبت به فروش ارز خود در مرکز مبادلات ارز و طلا طبق مکانیسم قیمتی آن اقدام نمایند.

افزایش انگیزه صادرکنندگان برای برگشت ارز و دست پر بازار ساز

طبق اعلام بانک مرکزی ایجاد مرجعیت قیمت، افزایش حجم معاملات رسمی و سهولت دسترسی متقاضیان بازار ارز و طلا از مهمترین اهداف کلان مرکز مبادله ارز و طلای ایران است.

در تالار حواله این مرکز منابع لازم ارزی از محل صادرات شرکت‌های صنایع پتروشیمی، مس، معادن، فولاد، پالایش نفت، قیر و سایر صادرکنندگان در تالار حواله ارزی مرکز مبادله ارز و طلای ایران تأمین و جهت فروش به واردکنندگان عرضه می‌شود.

آنطور که بانک مرکزی اعلام کرده است نرخ معاملات ارزی در مرکز مبادله ارز و طلای ایران بر مبنای منابع و مصارف ارزی کشور و بر اساس متغیرهای بنیادی اقتصادی کشف و مبنای معاملات فیمابین قرار می‌گیرد. در واقع با راه اندازی این مرکز الزام صادرکنندگان به عرضه ارز به نرخ دستوری از بین می‌رود و آنها به عنوان دارندگان ارز می‌توانند ارز خود را با نرخی بر مبنای عرضه و تقاضا و با مکانیزم بازار به واردکنندگان بفروشند امری که با استقبال صادرکنندگان روبرو شده و منجر به افزایش عرضه ارز در بازار خواهد شد.

از سوی دیگر طبق آمار بین‌المللی در حال حاضر فروش نفت ایران به بیش از 1.3 میلیون بشکه در روز رسیده است و در وضعیت مطلوب اسکناس ارز قرار داریم. درآمدهای ارز حاصل از صادرات نفتی و غیرنفتی کشور در حال حاضر مطلوب است و تأمین ارز ما برای واردات که ناشی از صادرات نفتی و غیرنفتی است بیش از 63 میلیارد دلار است.

تأمین ارز برای واردات امروز در واقع به بیش از 63 میلیارد دلار رسیده است و تخصیص ارز هم 82.5 میلیارد دلار بوده است؛ در واقع تأمین ارز نسبت به سال گذشته 35 درصد رشد داشته است که وضعیت ارزی مطلوب ما را نشان می‌دهد.

لازم به ذکر است که در هفته گذشته مرکز مبادله ارز و طلا افتتاح شد و 2 اسفند 1401 در نخستین روز فعالیت «مرکز مبادله ارز و طلای ایران» نرخ حواله بازرگانی 36 هزار و 130 تومان و نرخ اسکناس برای ارزهای خدماتی 41 هزار و 549 تومان کشف قیمت شد. همچنین در همین روز بابت کالاهای اساسی، شامل گندم، ذرت، جو، برنج، روغن... و دارو، مواد اولیه تولید دارو و تجهیزات پزشکی نیز تأمین و پرداخت ارز با نرخ هر دلار 28,500 تومان صورت گرفت.