چهارشنبه 3 بهمن 1403

چند نکته درباره میزان مشارکت در انتخابات مجلس در دوره‌های مختلف

خبرگزاری دانا مشاهده در مرجع
چند نکته درباره میزان مشارکت در انتخابات مجلس در دوره‌های مختلف

به نظر می‌رسد میزان حضور مردم در انتخابات‌های مختلف با عملکرد دولت حاکم بر کشور، رابطه معناداری دارد؛ به طوری که پایین‌ترین میزان مشارکت در سال‌های پایانی دولت‌های اصلاح‌طلب رقم می‌خورد.

به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا به نقل از یزدرسا، به طور کلی میزان مشارکت در انتخابات مجلس همواره از انتخابات ریاست جمهوری پایین‌تر است و در حالی که انتخابات ریاست جمهوری مشارکت‌های 85 درصدی، 79 درصدی و 73 درصدی را تجربه کرده، تنها در یک انتخابات مجلس (دور پنجم) مشارکت بیشتر از 70 درصد بوده است.

از زمان انتخابات مجلس اول تا مجلس دهم، کمترین میزان مشارکت مربوط به مجلس اول و مجلس هفتم با 52 و 51 درصد مشارکت بوده است؛ این در حالی است که شورای نگهبان در انتخابات مجلس اول نقشی نداشت.

یکی از بالاترین مشارکت‌ها در انتخابات مجلس نهم در سال 90 اتفاق افتاد که در آن انتخابات، 64 درصد مردم مشارکت کردند. این در حالی بود که آن انتخابات دو سال بعد از فتنه سال 88 برگزار شد و اولین انتخابات بعد از فتنه 88 بود. اصلاح‌طلبان به طور جدی و محکم آن انتخابات را تحریم کرده بودند. رئیس دولت اصلاحات گفته بود با تحریم ما میزان مشارکت کمتر از 30 درصد خواهد شد! با این وجود وی وقتی مشارکت گسترده مردم در انتخابات را مشاهده کرد ساعت 4 بعد از ظهر در یکی از روستاهای تهران رأی خودش را به صندوق انداخت!

به نظر می‌رسد میزان حضور مردم در انتخابات‌های مختلف با عملکرد دولت حاکم بر کشور، رابطه معناداری دارد؛ به طوری که پایین‌ترین میزان مشارکت در سال‌های پایانی دولت‌های اصلاح‌طلب رقم می‌خورد.

به عنوان مثال در انتخابات شورای شهر دوم در زمان دولت اصلاحات، در تهران میزان مشارکت 12 درصد بود! این در حالی است که شعار دولت اصلاحات توسعه سیاسی بود! بدیهی است که در انتخابات شورای شهر شورای نگهبان هیچ نقشی ندارد.

مشارکت 85 درصدی و 73 درصدی در انتخابات ریاست جمهوری و مشارکت 64 درصدی در انتخابات مجلس در دوران حاکمیت دولت‌های نهم و دهم رقم خورد.

میزان مشارکت در انتخابات این دوره نیز، نسبت به دوره‌های قبل کاهش داشت که هرچند تبلیغات روانی رسانه‌های بیگانه و البته برخی رسانه‌های داخلی پیرامون مسائلی مانند کرونا، در این مسئله بی‌تأثیر نبوده است، اما بدون تردید اصلی‌ترین دلیل این مئسله را باید به عملکرد دولت و مجلس کنونی مربوط دانست.

بر کسی پوشیده نیست که ناکارآمدی بی‌سابقه دولت روحانی و مجلس دهم - که به اعتقاد بسیاری از تحلیلگران ضعیف‌ترین دولت و مجلس بعد از انقلاب هستند -، اصلی‌ترین عامل کاهش مشارکت مردم در انتخابات این دوره بود. این واقعیتی است که حتی برخی از تحلیلگران و چهره‌های اصلاح‌طلب هم به آن اذعان دارند.

رسانه‌های دولتی البته تلاش می‌کنند کاهش مشارکت را به نظارت شورای نگهبان ربط دهند، اما این در حالی است که نظارت شورای نگهبان در دوره‌های قبل نیز وجود داشته و حتی در برهه‌هایی از انتخابات فعلی نیز جدی‌تر بوده است اما در آن زمان مشارکت بالا بود.

به عنوان مثال در انتخابات مجلس نهم در سال 90، اصلاح‌طلبان به طور جدی و محکم آن انتخابات را تحریم کرده بودند و حتی رئیس دولت اصلاحات گفته بود با تحریم ما میزان مشارکت کمتر از 30 درصد خواهد شد! اما در آن انتخابات میزان مشارکت به قدری زیاد بود که وقتی رئیس دولت اصلاحات مشارکت گسترده مردم در انتخابات را مشاهده کرد، در ساعات پایانی زمان انتخابات، رأیش را به صندوق انداخت.

در انتخابات دیروز، هرچند میزان مشارکت نسبت به قبل قدری کمتر بود اما، با نوع عملکردی که دولت روحانی از خود به جای گذاشته، این میزان حضور مردم نیز حماسه‌ای به یادماندنی محسوب می‌شود و بر نمایندگان جدید مجلس است که با تغییر رویکرد مدیریتی کشور، پاسخ درخوری به اعتماد و حضور مردم بدهند.

انتهای پیام /