پنج‌شنبه 17 آبان 1403

چهار اثر ویژه از تاریخ ایران که اعتبار جهانی دارند

وب‌گاه فرارو مشاهده در مرجع
چهار اثر ویژه از تاریخ ایران که اعتبار جهانی دارند

دلیل اصلی جذب گردشگران به شهر اصفهان، آثار تاریخی آن مخصوصا مجموعه نقش جهان است. میدان نقش جهان اصفهان یا میدان شاه که میدان امام هم نام دارد، در مرکز مجموعه تاریخی نقش جهان قرار دارد. این اثر تاریخی زیبا در سال 1358 در لیست یونسکو قرار گرفت.

ایران از جمله کشور‌هایی است که آثار تاریخی زیادی دارد. برخی از این آثار در فهرست میراث جهانی قرار گرفته‌اند. ایران در سال 1358 خورشیدی با تلاش و هزینه‌های شخصی دکتر شهریار عدل، توانست سه اثر خود یعنی چغازنبیل، تخت‌جمشید و میدان نقش جهان را هم‌زمان در فهرست یونسکو ثبت کند. تا به امروز 26 اثر میراث فرهنگی و طبیعی ایران در فهرست سازمان یونسکو قرار دارد. در این مطلب با چهار اثر ویژه از آثار تاریخی ثبت شده ایران آشنا شوید.

1. معبد چغازنبیل در خوزستان

به گزارش چیدانه، اولین اثر تاریخی که در سازمان یونسکو (در سال 1358) ثبت شده است، زیگورات چغازنبیل یا معبد چغازنبیل است. این نیایشگاه مربوط به دوره عیلامی‌ها است. برای دیدن این معبد زیبا باید به استان خوزستان و شهر شوش سفر کنید. زیگورات چغازنبیل در گذشته حدود 5 طبقه و 100 متر ارتفاع داشته. به مرور زمان و در طی تاریخ بخش بالایی آن تخریب شده است و امروزه 25 متر ارتفاع دارد.

2. میدان نقش جهان در اصفهان

دلیل اصلی جذب گردشگران به شهر اصفهان، آثار تاریخی آن مخصوصا مجموعه نقش جهان است. میدان نقش جهان اصفهان یا میدان شاه که میدان امام هم نام دارد، در مرکز مجموعه تاریخی نقش جهان قرار دارد. این اثر تاریخی زیبا در سال 1358 در لیست یونسکو قرار گرفت. این میدان مستطیل شکل، متعلق به دوره صفویه است. زمانی که صفویان پایتخت خود را به اصفهان منتقل می‌کنند این مجموعه تاریخی ساخته و تکمیل می‌شود.

3. تخت جمشید در شیراز

یکی دیگر از آثار تاریخی معروف کشورمان، تخت جمشید شیراز است. این اثر هم در سال 1358 در یونسکو ثبت شد. این اثر تاریخی زیبا متعلق به دور هخامنشیان است. از مجموعه‌ی چند کاخ تو در تو که در واقع پایتخت تشریفاتی امپراتوری هخامنشیان بوده، تشکیل شده است. تخت جمشید در شمال شهرستان مرودشت استان فارس قرار دارد.

4. چهار اثر ویژه از تاریخ ایران که اعتبار جهانی دارند

دشت لوت که نام‌های دیگری مانند؛ کویر لوت، چاله لوت و بیابان لوت دارد، یکی از بیابان‌های ایران است که در جنوب شرقی ایران قرار گرفته است. بخش‌هایی از آن در استان‌های یزد، کرمان، سیستان و بلوچستان و خراسان جنوبی قرار دارد. لوت به معنی لخت، تشنه، بی آب و علف است.

این بیابان نمکزار ندارد و دارای تپه‌های ماسه‌ای و شنی است. یکی از زیباترین قسمت‌های این دشت؛ کلوت‌هایی است که در دشت شهداد کرمان وجود دارند. این کلوت‌ها از دور شبیه به آسمان خراش‌هایی هستند که باعث جذابیت آن می‌شود.

کلام آخر

در این مطلب چهار اثر تاریخی ایران که در یونسکو ثبت شده‌اند، معرفی شد. شناخت آثار تاریخی و طبیعی به حفظ و نگهداری آن‌ها کمک می‌کند. در بخش مکان‌های دیدنی؛ می‌توانید با شهر‌های و آثار مختلفی آشنا شوید.

از میان اخبار

راز نامگذاری محله «زرگنده» چه بود؟ / داستان عجیب پیچ امین‌الدوله

6 خطری که تهران را تهدید می‌کند!