جمعه 2 آذر 1403

چه سنی برای بارداری مناسب است؟

وب‌گاه فرارو مشاهده در مرجع
چه سنی برای بارداری مناسب است؟

دکتر علیرضا رئیسی روز سه‌شنبه در جلسه ستاد مرکزی هماهنگی جوانی جمعیت وزارت بهداشت، گفت: جوانی جمعیت یک مساله ملی و بسیار جدی است و علاوه بر مردم، نیاز به اقناع سازی تمام مسئولان دارد، زیرا جوانی جمعیت فقط مساله دولت نیست و به کل کشور و تمام دستگاه‌ها مربوط می‌شود.

به گزارش وبدا، وی با بیان این که تصویب بودجه برای پیشبرد این برنامه ملی یک ضرورت اجتناب ناپذیر است و باید با کمک مجلس که تاکنون در زمینه برنامه‌های جوانی جمعیت خوب پیش آمده، اعتبارات لازم برای اجرای این برنامه لحاظ شود، اظهار کرد: از جمله مباحث مهم در این زمینه ساخت مسکن و خوابگاه‌های متاهلی برای دانشجویان شاغل به تحصیل است که باید حتما در برنامه‌ریزی‌ها مدنظر قرار گیرد.

رئیسی افزود: سن ازدواج در افراد تحصیلکرده افزایش قابل ملاحظه‌ای یافته و تعداد فرزندان در افراد متاهل تحصیلکرده هم کاهش داشته است؛ بنابراین باید با سرمایه گذاری روی این افراد برای سایر افراد جامعه در بحث جوان سازی جمعیت، الگوسازی کنیم.

وی با اشاره به این که ارائه تسهیلات و مشوق‌ها به افراد متاهل تحصیلکرده برای فرزندآوری در آینده جمعیتی کشور تاثیر قابل ملاحظه‌ای دارد، خاطرنشان کرد: یکی دیگر از برنامه‌ها باید ارائه ایده‌های نو بر مبنای فرهنگ‌های بومی و منطقه‌ای در کشور باشد. البته این ایده‌ها لزوما اعطای تسهیلات مالی نیست. همچنین الگوسازی برای جامعه و جوانان با کمک گرفتن از چهره‌های شاخص علمی، فرهنگی و هنری نیز موثر است.

فرزند بیشتر نشانه طبقه اجتماعی پایین‌تر نیست

رئیسی با بیان این که در دنیا روی این مساله که افراد از داشتن فرزند زیاد خجالت زده نباشند، کار شده است، افزود: کسی که چهار فرزند دارد باید بتواند در جامعه سرش را بالا بگیرد و به آن افتخار کند. نباید این دیدگاه وجود داشته باشد که خانواده‌هایی که فرزند زیادی دارند از طبقات پایین جامعه هستند. باید روی مناطقی مانند شمال تهران که سن ازدواج بالاست و تعداد فرزندان زوج‌ها کم است، سرمایه گذاری کنیم تا این روند تغییر یابد.

وی یادآور شد: وزارت بهداشت متولی سلامت کل جمعیت کشور است؛ بنابراین باید به برنامه‌های نظیر کاهش مرگ و میر مادران باردار و نوزادان هنگام زایمان و تولد نیز برای کمک به جلوگیری از کاهش جمعیت، بها داده شود.

وی اضافه کرد: آمار‌هایی مانند کاهش مرگ مادران و نوزادان یا سن امید به زندگی در کشور نسبت به 30 سال قبل روند افزایشی چشمگیری داشته است. امید به زندگی از 55 سال به 80 سال رسیده و اجرای این برنامه‌ها نیازمند تخصیص اعتبار است.

رئیسی با بیان این که در ادبیات برنامه‌های حوزه بهداشت اصطلاح «مادران باردار پرخطر» حذف و تبدیل به «مادران نیازمند مراقبت‌های ویژه» شده است، گفت: اکنون محدودیت سنی برداشته شده و سنین 15 تا 49 سال برای بارداری مناسب اعلام می‌شود. همچنین تعداد مراقبت‌ها برای مادران باردار در سیستم شبکه بهداشتی کشور از چهار به دوازده برنامه ارتقا یافته است.

عملکرد موفق استان یزد در نرخ باروری / ضرورت توجه به بهورزان و پرداخت کارانه 

دبیر ستاد ملی جمعیت نیز با بیان اینکه استان یزد بهترین عملکرد را در نرخ باروری داشته است، بر ادامه پرداخت کارانه به بهورزان به عنوان نخستین خط ارتباط با خانوار و زوجین تاکید کرد.

شکیبا محبی تباربا بیان اینکه وزارت بهداشت جزو فعال‌ترین وزارتخانه‌هایی است که تکالیف قانونی خود را در بحث جوانی جمعیت و حمایت از خانواده انجام داده است، اظهار داشت: ریل گذاری اولیه و تخصیص اعتبارات به خوبی صورت گرفته است.

وی مشاوره فرزندآوری، حفظ سلامت جنین، آموزش مادران و کارانه بهورزان را از جمله اقدامات مهم و اثرگذاری برشمرد که از سوی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی صورت گرفته است.

محبی تبار تاکید کرد: بهورزان در صف اول ارتباط با خانواده‌ها و زوج‌های جوان برای فرزندآوری قرار دارند بنابراین تخصیص کارانه به آنها اقدام مثبتی بود که باید ادامه یابد.

دبیر ستاد ملی جمعیت، استانداردسازی غربالگری را نیز از دیگر دستاورد‌های وزارت بهداشت برشمرد و خاطرنشان کرد: زوجین جوان نابارور باید تحت پوشش کامل بیمه سلامت قرار بگیرند چرا که بیمه‌های پایه، خدمات مطلوبی برای سطح 2 و 3 ناباروری ارائه نمی‌دهد.

وی ادامه داد: خوابگاه دانشجویی متاهلین مقوله مهم و موثری است که نظارت و تکمیل و ساخت آن ضروری است.

محبی تبار تکمیل و نهایی شدن سامانه جامع ثبت اطلاعات کلیه مراجعین باروری و بارداری، طبق ماده 54 را ضروری عنوان کرد.

سهم 60 درصدی حوزه سلامت در اجرای قانون جوانی جمعیت

رئیس فراکسیون جمعیت و حمایت از خانواده و عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس شورای اسلامی نیز وزارت بهداشت را وزارتخانه برتر در موضوع جوانی جمعیت عنوان کرد و گفت: نمایندگان مجلس از عملکرد وزارت بهداشت در موضوع جوانی جمعیت خرسند و راضی هستند.

فاطمه محمدبیگی با قدردانی از وزیر بهداشت که از روز‌های مسئولیت خود پای کار جوانی جمعیت ثابت قدم ایستاده است، افزود: اهتمام وزیر بهداشت در تداوم سیاست‌های جمعیتی ابلاغی مقام معظم رهبری و همچنین سیاست‌های کلی نظام، موجب خرسندی نمایندگان مجلس قرار گرفته است.

وی افزود: از سال 1400 تاکنون، وزارت بهداشت، وزارتخانه برتر کشور در اجرای قانون جوانی جمعیت بوده است؛ 34 ماده مستقیما و 43 ماده مستقیم و غیرمستقیم جزو تکالیف وزارت بهداشت و به طورکلی، 60 درصد چهره قانون جوانی جمعیت، چهره سلامت (ارتقای سلامت خانواده، مادر و کودک) است.

وی با یادآوری اینکه اصل قانون جوانی جمعیت، محتوایی سلامت محور، خانواده گرا، با رویکرد ارتقای کیفیت زندگی افراد و اصلاح سبک زندگی، دارد، با بیان اینکه برخی از عوامل مرتبط با فاکتور‌های جمعیتی در قانون لحاظ نشده است، درخواست کرد تا وزیر بهداشت با دید وسیع خود، مواردی همچون سوانح و حوادث، مرگ و میر ناشی از دخانیات، آلودگی هوا، آسیب‌های اجتماعی و مرگ و میر ناشی از آن، بار بیماری‌های واگیر و غیرواگیر و موارد دیگر که از قانون جوانی جمعیت جا مانده اند را در کنار این قانون، مطالبه نماید.

عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس شورای اسلامی در ادامه، ضمن تاکید بر تسریع جذب ماما در سیستم بهداشت و درمان و اهمیت ورود به موضوع سقط‌های غیرقانونی، یاد آور شد: حفظ حیات جنین موضوع مهمی است که با توجه به آمارها، باید به طور ویژه مورد بررسی قرار گیرد.

وی با اشاره به نقش موثر استانداران و روسای دانشگاه‌های علوم پزشکی در اجرای قانون جوانی جمعیت، افزود: می‌توانیم هرماه از یک استاندار و رئیس دانشگاه برای حضور در جلسات ستاد مرکزی هماهنگی جوانی جمعیت وزارت بهداشت دعوت کنیم تا گزارش‌های میدانی خود در موضوع جوانی جمعیت را ارائه دهند.

از میان اخبار

مجازات عجیب نگهداری گربه برای زوج اصفهانی!

استقرار حجاب‌بان‌ها همچنان در گیت ورودی دانشگاه تهران!

تصمیمات جدی دولت برای بازگشت اساتید اخراجی و زندانیان سیاسی

سوگلی دربار قاجار یا ملکه غمگین اروپا؛ این زن کیست؟