یک‌شنبه 4 آذر 1403

چوب قیمت نجومی کامیون‌های اسقاطی لای چرخ نوسازی ناوگان باری / کامیون‌داران از قیمت اسقاط شوک زده‌اند

خبرگزاری دانا مشاهده در مرجع
چوب قیمت نجومی کامیون‌های اسقاطی لای چرخ نوسازی ناوگان باری / کامیون‌داران از قیمت اسقاط شوک زده‌اند

با اجرای برنامه نوسازی ناوگان باری کشور از محل واردات کامیون‌های زیر سه سال کارکرده از کشورهای هدف، به یکباره قیمت‌های کامیون‌های فرسوده برای صدور گواهی اسقاط و پلاک‌گذاری کامیون‌های جدید آنچنان بالا کشید که کامیون‌داران متقاضی این کامیون های جدید از قیمت نجومی اسقاط شوکه شدند و گرفتار وضعیت بوجودآمده، شده‌اند.

به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ به نقل از عصراترک، انجام نوسازی ناوگان باری موضوعی است که همواره مورد درخواست فعالان صنف ناوگان باری دارنده کامیون های سنگین و نیمه سنگین بوده همچنین مورد اهمیت صاحبان کالا برای حمل و نقل سالم کالاهیشان نیز بوده است.

با توجه به اینکه طی سال ها، انجام نوسازی ناوگان باری با حمایت و کمک تسهیلاتی دولت انجام می گرفت، اما چند سالی است که به علت اختصاص نیافتن خط اعتبار تسهیلاتی به نوسازی این ناوگان همچنین به علت تشدید تحریم ها و وارد نشدن کامیون های باری به کشور، اجرای نوسازی کامیون های فرسوده بر زمین مانده است.

این در حالی است که مالکان کامیون های باری به علل مختلف از جمله افزایش سن کامیون تحت مالکیت خود، افزایش هزینه های تعویض قطعات مستهلک شده کامیون و یا تصادف و واژگونی کامیون خود درصدد نوسازی و خرید کامیون جدید و یا کامیون کارکرده سالم تر بر می آیند.

حال با توجه به اینکه از سال 97 نوسازی ناوگان باری از طریق واردات کامیون های زیر سه سال کرده از کشورهای مشخص در دستور کار قوه مجریه قرار گرفت و به شرکت های بازرگانی واردکننده نیز مجوز واردات این کامیون ها داده شد، با این وجود، انجام این برنامه برای عده ای نان شد و برای عده ای نیز چشم انتظاری و بلاتکلیفی.

همانطور که مقرر شده بود در راستای اجرای این نوسازی ناوگان باری، به ازای خرید و واردکردن هر کامیون زیر سه سال کارکرده به ناوگان باری کشور، یک کامیون فرسوده باید اسقاط و از این ناوگان حذف شود تا پلاک گذاری کامیون جایگزین انجام شود، بنابراین تقاضا برای خرید کامیون های سنگین و نیمه سنگین فرسوده نیز بابت اسقاط آنها به یکباره افزایش یافت و در همین زمینه، قیمت کامیون های فرسوده نجومی شد و از قیمت های 400 تا 600 میلیون تومان به قیمت های یک تا دو میلیارد تومان صعود کرد.

در این شرایط، این افزایش قیمت نجومی کامیون های فرسوده، اختلاف جدی را میان شرکت های وارد کننده و یا دلالان با رانندگان کامیون های طرف قرارداد بودجود آورد و فرآیند اسقاط کامیون فرسوده و پلاک گذاری کامیون وارداتی را دچار چالش کرد.

در همین زمینه، شرکت های واردکننده و یا دلالان از رانندگان متقاضی طرف قرارداد خود، ما به التفاوت افزایش قیمت کامیون فرسوده ای که باید اسقاط شود را مطالبه کرد.

در مقابل این رانندگان زیربار پرداخت این قیمت به یکباره متورم شده کامیون فرسوده ای که باید اسقاط شود نیز نرفتند.

بنابراین، این وضعیت روند پلاک گذاری کامیون های وارد شده را معطل گذاشت و به همین علت تحویل کامیون های وارد شده به عده ای از رانندگان ثبت نام کرده نیز بر زمین ماند.

همچنین این مسئله برای رانندگانی که نه با شرکت معتبر بلکه با واسطه برای خرید و اسقاط یک کامیون فرسوده معامله کرده بودند، سخت تر شده است.

متاسفانه عده ای از رانندگان کامیون سنگین خراسان شمالی نیز از جمله این رانندگان گرفتار شده هستند که ماه ها است معطل و گرفتار این وضعیت شده اند.

در همین راستا، طی چندین ماه اخیر این رانندگان گرفتار شده کشور چند بار با تجمع مقابل سازمان راهداری و حمل و نقل جاده ای کشور برای گره گشایی از این مسئله تجمع کردند که رسانه ای نیز شد.

شاید در این میان با ورود سازمان راهداری و حمل و نقل جاده ای کشور گره رانندگان طرف قرارداد شرکت های معتبر برای اسقاط کامیون فرسوده و پلاک گذاری کامیون وارد شده تا حدودی حل شده باشد، با این وجود، هنوز عده ای از رانندگان درگیر این مسئله باقی مانده اند که یا شرکت و یا واسطه طرف قرارداد آنها بابت اسقاط کامیون فرسوده و پلاک گذاری کامیون وارد شده هیچ اقدام عملی را انجام نمی دهند و دست رانندگان طرف قرارداد خود را در پوست گردو قرار داده اند.

این در حالی است که در این برنامه نوسازی اشاره شده، رانندگان تمامی هزینه های صفر تا صد خرید کامیون وارداتی را از سرمایه و جیب شخصی باید بپردازند که از کمک تسهیلاتی مشخص و تعریف شده ای بابت این نوسازی نیز برخوردار نبوده اند. 16.2 درصد از کامیون های سنگین و نیمه سنگین استان فرسوده هستند 

سعید سبحانی، معاون حمل و نقل اداره کل راهداری و حمل و نقل جاده ای خراسان شمالی نیز در همین باره در گفت و گو با خبرنگار عصراترک اظهار کرد: در خراسان شمالی بر اساس کارت هوشمند صادر شده در حال حاضر تعداد چهار هزار و 495 دستگاه انواع کامیون سنگین و نیمه سنگین فعالیت دارند و کالا جابجا می کنند.

سبحانی گفت: این تعداد کامیون طی بهار امسال 704 هزار و 226 تن کالا از استان مبدا به استان های مقصد جابجا کرده اند.

وی همچنین با یادآوری این مطلب که این ناوگان فعال در خراسان شمالی بیشتر اوره، سیمان، پودر آلومینا و مصالح ساختمانی از استان به دیگر استان های مقصد حمل می کنند، افزود: سن این ناوگان برای جابجایی این کالاهای مهم اقتصادی باید زیر 25 سال باشد تا بتوانند مسافت های طولانی را برای جابجایی این محصولات طی کنند.

در عین حال، معاون حمل و نقل اداره کل راهداری و حمل و نقل جاده ای خراسان شمالی بیان کرد: در حال حاضر در خراسان شمالی 16.2 درصد از مجموع چهار هزار و 495 دستگاه انواع کامیون سنگین و نیمه سنگین استان فرسوده هستند و بالای 25 سال عمر دارند.

وی افزود: این کامیون های فرسوده اشاره شده در مسیرهای کوتاه جاده ای برای حمل کالا فعالیت می کنند.

سبحانی درباره برنامه نوسازی ناوگان باری نیز اظهار کرد: رانندگان این صنف متقاضی، درخواست داشتند که دولت خط اعتبار تسهیلاتی برای حذف کامیون های باری فرسوده و جایگزینی کامیون های جدید را در دستور کار قرار دهد که در نهایت پرداخت تسهیلات به این درخواست ها به سرانجامی نرسید.

وی گفت: با این وجود، در سال 97، دولت وقت تصمیم گرفت که برای نوسازی این ناوگان، کامیون های باری زیر سه سال کارکرده از کشورهای اروپایی، روسیه، کره جنوبی و ژاپن (که البته تولید چین نباشد) وارد شود و به متقاضیان این صنف نیز تحویل داده شوند.

معاون حمل و نقل اداره کل راهداری و حمل و نقل جاده ای خراسان شمالی همچنین عنوان کرد: ابتدا مقرر شد که اشخاص حقیقی می توانند یک دستگاه کامیون، هر یک از شرکت های حمل و نقل می توانند 10 دستگاه کامیون و بازرگانان نیز می توانند هر یک 100 دستگاه کامیون وارد کنند. اسقاط یک دستگاه کامیون در ازای واردات یک خودرو 

وی افزود: این واردکنندگان نیز در مقابل واردکردن هر دستگاه کامیون به انجام اسقاط یک دستگاه کامیون فرسوده و اخذ گواهی اسقاط ملزم شدند.

سبحانی تصریح کرد: با توجه به اینکه توان مالی کامیون داران به عنوان شخص حقیقی همچنین شرکت های حمل و نقل پاسخگوی تمامی هزینه های خرید و واردکردن کامیون های مد نظر و ترخیص آن نبودند، بنابراین انجام این برنامه بر دوش شرکت های بازرگانی افتاد.

وی گفت: سرانجام تعدادی بازرگان با دریافت مجوز از سازمان راهداری و حمل و نقل جاده ای کشور به انجام واردات کامیون ها مد نظر اقدام کردند تا کامیون های وارد شده را به متقاضیان بفروشند.

معاون حمل و نقل اداره کل راهداری و حمل و نقل جاده ای خراسان شمالی در ادامه بیان کرد: با این وجود، اجرای این برنامه با اشکالاتی مواجه شد.

وی افزود: با توجه به اینکه در فرآیند واردات کامیون های زیر سال کار کرده، انبوهی از این کامیون های وارد شده در گمرکات انبار شد، بنابراین دولت اعلام کرد که کامیون ها از گمرکات ترخیص و به متقاضیان طرف قرارداد، تحویل و در مقابل کامیون فرسوده نیز اسقاط تا گواهی اسقاط، صادر و پلاک گذاری برای فعالیت این کامیون ها توسط نیروی انتظامی انجام شود.

سبحانی با بیان اینکه در همین راستا، تقاضا برای خرید کامیون های فرسوده به منظور اسقاط آنها بالا رفت و این مسئله موجب شد که به یکباره قیمت کامیون های فرسوده از 400 میلیون تا به بیش از یک میلیارد تومان برسد، عنوان کرد: این شرایط امکان خرید کامیون های فرسوده و اسقاط کردن آنها را دچار مشکل کرد و میان شرکت های وارد کننده با متقاضیان طرف قرارداد اختلاف بوجود آورد.

وی افزود: در این میان شاید عده ای نیز برای خرید کامیون وارد شده و اسقاط آن گرفتار شرکت و یا افراد غیر معتبر شده باشند درحالیکه همواره از طریق کانال های ارتباطی توصیه شده است که هیچگاه بدون نظر خواهی از صاحبان فن، بی گدار به آب نزنند.

معاون حمل و نقل اداره کل راهداری و حمل و نقل جاده ای خراسان شمالی بیان کرد: با این وجود، سازمان راهداری و حمل و نقل جاده ای کشور به ادارات راهداری و حمل و نقل جاده ای استان ها اعلام کرد که شکایات رانندگان به این سازمان ارجاع داده شوند تا این سازمان به بررسی و حل مسئله اقدام کند.

سبحانی افزود: در همین باره، از شهرستان گرمه 12 شکایت برای رسیدگی به سازمان راهداری کشور ارسال شد.

انتهای پیام /