چهارشنبه 7 آذر 1403

چگونه آمریکا به کشوری امپریالیستی تبدیل شد؟

خبرگزاری مهر مشاهده در مرجع
چگونه آمریکا به کشوری امپریالیستی تبدیل شد؟

ششمین چاپ کتاب «رویا و تاریخ؛ امریکا در دو قرن» نوشته کلود ژولین و ترجمه زنده‌یاد مرتضی کلانتریان توسط نشر آگاه منتشر شد. این کتاب را می‌توان تاریخ شکل‌گیری نظام امپرالیستی آمریکا دانست.

ششمین چاپ کتاب «رویا و تاریخ؛ امریکا در دو قرن» نوشته کلود ژولین و ترجمه زنده‌یاد مرتضی کلانتریان توسط نشر آگاه منتشر شد. این کتاب را می‌توان تاریخ شکل‌گیری نظام امپرالیستی آمریکا دانست.

به گزارش خبرنگار مهر، نشر آگاه ششمین چاپ کتاب «رویا و تاریخ؛ امریکا در دو قرن» نوشته کلود ژولین و ترجمه زنده‌یاد مرتضی کلانتریان را با شمارگان 220 نسخه، 550 صفحه و بهای 120 هزار تومان منتشر کرد. تاریخ نخستین چاپ این کتاب تابستان 1357 است و تاریخ دومین چاپ آن 1367 که در این نوبت کتاب با شمارگان 3300 نسخه منتشر شده بود. چاپ پیشین (پنجم) کتاب نیز سال 99 با شمارگان 110 نسخه و بهای 95 هزار تومان در دسترس مخاطبان قرار گرفت.

این کتاب چشم انداز جهانی جسورانه‌ای را از تاریخ ایالات متحده آمریکا ارائه می‌دهد. نویسنده با استفاده از تخصص و تسلطش بر تاریخ امریکا خوانندگان را از دوران استعمار به امروز می‌آورد تا نشان دهد که چگونه ایالات متحده آمریکا و اروپای غربی به دور از واگرایی، سیرهای مشابه را در این دوره طولانی دنبال کردند و چگونه وابستگی آمریکا به انگلیس و اروپا خیلی دیرتر از آنچه در گذشته تصور می‌شد، گسترش یافت.

کلود ژولین در یک روایت گسترده که دو قرن طول می‌کشد، توصیف می‌کند که چگونه شورش مستعمرات سرزمین اصلی، محصول بحرانی بود که به طور کلی کشورهای امپراتوری اروپا را آزار می‌داد. وی ردیابی می‌کند که چگونه ایجاد یک کشور ملی صنعتی بنام ایالات متحده آمریکا پس از جنگ داخلی به موازات تحولات در اروپای غربی، تأثیرات بی ثبات کننده مشابهی را تقویت کرد و از طریق دستیابی به یک امپراتوری جزیره‌ای در کارائیب و اقیانوس آرام، راهی برای امپریالیسم گشود. دوره حاکمیت استعماری که متعاقب آن بود، تاریخ امپراتوری‌های اروپا را در توجیهات ایدئولوژیک، روابط اقتصادی و اصول اداری منعکس کرد.

در نهایت ژولین در این کتاب طرحی از تمام فراز و نشیب‌های تاریخ امریکا را ترسیم می‌کند و همین به مخاطب کمک می‌کند تا درک مناسبی از سیر تکاملی آمریکا را از زمان تاسیس و شکل گیری به دست مهاجرنشین‌های اروپایی تا بدل شدن به یک قدرت امپریالیستی به دست آورد.

کتاب شامل چهار فصل به ترتیب با این عناوین است: «سرمایه داری در برابر دموکراسی»، «نظم در برابر آزادی»، «نژادپرستی در برابر برابری» و «ناسیونالیسم اقتصادی در برابر پیشرفت همگانی». کتاب مقدمه مهمی به نام «پیکار» دارد و سرفصل‌های طرح شده در آن از این قرار است: «رویا و کشمکش‌ها»، «رویا و کابوس»، «تاریخ و سازش‌ها»، «حق و قانون»، «برای برخورداری از آزادی باید واجد شرایط بود»، «حقی برای نابرابری»، «قبل از هرچیز نظم و قدرت»، «از مالکیت تا جست‌وجوی خوشبختی»، «حق طغیان» و «رویارویی». کتاب موخره‌ای به نام تولد دوباره رویا، دارد.