چگونه از رهبران فکری، چون علی شریعتی به علی کریمی رسیدیم؟
![چگونه از رهبران فکری، چون علی شریعتی به علی کریمی رسیدیم؟](https://snn.ir/files/fa/news/1401/8/18/1821893_484.jpg)
گروه فرهنگ و هنر خبرگزاری دانشجو حنانه فقیه منزه؛ اعتراضات اخیر صحنه تازهای را برای حضور کنشگران جدید، رقم زد. سلبریتیهایی که پیش از این در رخدادهایی همچون انتخابات و اعتراضات آبان 98 فعالیتهایی داشتند، این بار با قدرت و هماهنگی بیشتری به نقش آفرینی پرداختند. فعالیت این افراد مشهور در مقایسه با اعتراضات بسیار بیشتر شده است به طوری که میتوان گفت کنش آنها یکی از بازوهای قدرتمند...
گروه فرهنگ و هنر خبرگزاری دانشجو حنانه فقیه منزه؛ اعتراضات اخیر صحنه تازهای را برای حضور کنشگران جدید، رقم زد. سلبریتیهایی که پیش از این در رخدادهایی همچون انتخابات و اعتراضات آبان 98 فعالیتهایی داشتند، این بار با قدرت و هماهنگی بیشتری به نقش آفرینی پرداختند. فعالیت این افراد مشهور در مقایسه با اعتراضات بسیار بیشتر شده است به طوری که میتوان گفت کنش آنها یکی از بازوهای قدرتمند رسانهای در حوادث اخیر، به شمار میرود. به همین بهانه با احمد قدیری، استاد دانشگاه علامه طباطبایی و نویسنده کتابهای تکنیکهای عملیات روانی در حوزه رسانه و خبر، چالشهای حقوق بشری در اسلام، ملیتا، سفرنامه مصور لبنان و شب نوشت ها، سفرنامه مصور مکزیک به گفتگو نشستیم.
جنبش «بیسر» را نباید «خودجوش» تصور کنیم
احمد قدیری استاد دانشگاه علامه طباطبایی در خصوص برنامههای از پیش تعیین شده برای اعتراضات اخیر عنوان کرد: در این خصوص زمین بازی بسیار حرفهای طراحی شده بود. شما از یک سو میبینید به پرویز پرستویی به عنوان یک هنرمند در خاک آمریکا حمله و هجمه میکنند تا هزینه همسویی با نظام و حتی سکوت را برای زهرچشم گرفتن از سلبریتیها و الزامشان به فاصلهگذاری با نظام بالاببرند و از سویی دیگر در جشنوارههای سینمایی خارجی به عناصر خود جایزه میدهند تا در موقع لزوم از آنان بهرهببرند؛ همچون برنامهای که برای زهرا امیرابراهیمی پیاده کردند و به او برای بازی در فیلم موهن «عنکبوت مقدس» جایزه کن را دادند و ضمن اینکه او را مصداق «ققنوس» نامیدند، از زبان او اعلام کردند که انقلاب بعدی در ایران زنانه خواهد بود. این بهرهکشی فقط محدود به استوری و مصاحبه یا کنشهای انتخاباتی نیست، سرویسهای بیگانه در مواردی این جماعت خودفروخته را وارد بازیهای خطرناکتری هم کرده است. مانند کمپین ضد امنیتی «تفنگت را زمین بگذار» و اکنون آموزش جنگ مسلحانه شهری توسط افرادی، چون علی کریمی که هرچه برایشان بنویسند را عیناً کپی و منتشر میکنند.
تعمداً از معرفی یک رهبر پرهیز مینمایند
وی در ادامه افزود: لازم به ذکر است که جنبش «بیسر» را نباید «خودجوش» تصور کنیم. این جنبشها را اتاق مشترک سرویسهای معاند برنامهریزی، و با اهرم رسانه، سلبریتی و عوامل میدانی مدیریت میکنند و تعمداً از معرفی یک رهبر پرهیز مینمایند تا مردمی جلوه کند؛ همه سلایق را جمع نمایند و امکان بازداشت و رسوایی رهبر وجود نداشته باشد. تکلیف رسانه و عوامل میدانی مشخص است، وجه به خدمت گرفتن سلبریتیها عبارت است از پنهان کردن ماهیت امنیتی جنبشها، پشت نقاب هنر و ورزش؛ استفاده از پایگاه اجتماعی و ظرفیت رسانهای سلبریتیها؛ سهولت بینالمللی شدن جنبش به دلیل ماهیت جهانی هنر و ورزش و نیز همراه کردن زنان و جوانان.
باور این یارکشی از میان سلبریتیها برای عدهای همچنان دشوار است
احمد قدیری با تأکید بر جایگاه سلبریتیها در جامعه درباره کنش هماهنگ و یکپارچه آنها، گفت: برخی افراد گمان میکنند که سلبریتیهای عرصه ورزش و هنر، وابستگی سیاسی - تشکیلاتی ندارند و طبق تشخیص یا احساسات خودشان موجسازی میکنند! جالب آنکه راجع به وابستگی و سرسپردگی برخی سیاسیون و خبرنگارها کسی تردید ندارد، اما باور این یارکشی از میان سلبریتیهایی برای عدهای همچنان دشوار است. سلبریتیهای سیاستباز، چند ویژگی دارند که آنها را طعمه سرویسها و سیاسیون کرده، و در صف اول نزاع قرار داده است؛ از جمله اینکه عموماً تقید به دین و همسویی با انقلاب و آرمانها ندارند؛ در رفت و آمد مکرر به خارج کشور و متقاضی اقامت و تابعیت هستند؛ حیاتشان به شهرت و محبوبیتشان وابسته است و برای بقاء و ارتقاء این دو، دست به هر کاری میزنند؛ پول پارو کردن را دوست دارند و نقش بازی کردن را خوب بلدند و هوادار و دنبال کننده دارند. مجموعه این ویژگیهاست که بسیاری از این صنف را به همراهی با اپوزوسیون واداشته و از تن فروشی به وطن فروشی رسانده است.
چرا عدهای دنباله رو علی کریمیها شدند؟
وی در ادامه درباره همراهشوندگان با این گروه عنوان کرد: برای عدهای از افراد، قرار گرفتن گروههای مرجع اجتماعی در یک سوی ماجرا تعیین کننده سمت و سوی آنان است، همچنانکه میبینیم بسیاری از این نوجوانان، در فضای حقیقی دنبالهرو کسانی شدهاند که در فضای مجازی و خصوصاً اینستاگرام دنبال کننده آنان بودهاند.
برنامه احتمالی در آینده جامجهانی است
قدیری همچنین با اشاره به کنشهای احتمالی این افراد در آینده، افزود: در پایان باید نگرانی خود را سربسته از دو موضوع عرض کنم؛ اول برنامههای احتمالی دشمن برای سوء استفاده از فوتبالیستها در جام جهانی، و خطر دوم که به مراتب بزرگتر است مدیرانی که عضوی از خانوادهشان در خارج از کشور حضور دارند و هزینه به مراتب بیشتری از سلبریتیهای دوتابعیتی میتوانند برای کشور ایجاد کنند.
![چگونه از رهبران فکری، چون علی شریعتی به علی کریمی رسیدیم؟ 2](https://snn.ir/files/fa/news/1401/8/18/1821883_520.jpg)
![چگونه از رهبران فکری، چون علی شریعتی به علی کریمی رسیدیم؟ 3](https://snn.ir/files/fa/news/1401/8/18/1821882_211.jpg)