یک‌شنبه 4 آذر 1403

چیزهایی که درباره «قارچ سیاه» نمی‌دانید / آیا «موکورمایکوزیس» ربطی به کرونا دارد؟

خبرگزاری دانا مشاهده در مرجع
چیزهایی که درباره «قارچ سیاه» نمی‌دانید / آیا «موکورمایکوزیس» ربطی به کرونا دارد؟

مدیرگروه بیماری‌های عفونی دانشگاه علوم پزشکی ایران گفت: ما در علوم پزشکی و طب هیچ بیماری تحت عنوان «قارچ سیاه» نداریم و به احتمال زیاد منظور از قارچ سیاه، بیماری نادر موکورمایکوزیس است که سال های قبل از شیوع کرونا وجود داشته!

به گزارش خبرنگار اجتماعی شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ همزمان با پاندومی موج دوم کرونا، و جهش ویروس در کشور هندوستان که به کرونای هندی مصطلح و گزارش شد، جامعه پزشکی هندوستان همزمان با موج دوم کرونا در این کشور بیماری دیگری با منشا یک عفونت قارچی گزارش کردند که در ادبیات رسانه ای کشور ما به "قارچ سیاه" مصطلح شد.

در گزارش پزشکان هندی آمده بود که برخی از بیماران در حال بهبود کرونا، یا بهبود یافته کرونایی، به یک عفونت قارچی مبتلا می شوند که در دایره المعارف پزشکی جهان تحت عنوان "موکورمایکوزیس ثبت و ضبط شده است.

پس از این گزارش ها رسانه های داخلی در گفت و گو با پزشکان و متخصصان از شیوع این بیماری (قارچ سیاه) در کشور خبر دادند.

با این احوال برخی از پزشکان قارچ سیاه را مرتبط و مولود کرونا می دانستند و منکر ارتباط شیوع و ابتلا به این بیماری با کویید19 شده بودند.

نمونه هایی از بیماری "موکورمایکوزیس "(mucormycosis)

دکتر علی مجید پور، مدیرگروه بیماریهای عفونی و عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی ایران در ابتدای گفت و گو با خبرنگار اجتماعی شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ به نام گذاری بیماری" قارچ سیاه" واکنش نشان داد و گفت: ما در علوم پزشکی و طب هیچ بیماری‌یی تحت عنوان "قارچ سیاه" نداریم، یعنی در حوزه بیماری‌های عفونی، عنوانی به نام قارچ سیاه در دایره المعارف پزشکی دنیا ثبت نشده است و نام گذاری این بیماری کاملا اشتباه و علت بروز آن که به کرونا مرتبط دانسته شده بدون منطق است؛ بنابراین مردم نباید وحشت کنند.

تا کنون نام بیماری ای به اسم قارچ سیاه نشنیده ام

عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی ایران در تکمیل اظهاراتش افزود: بنده تصور می کنم منظور از قارچ سیاه به احتمال قوی یک بیماری نادر است که به نام پزشکی "موکورمایکوزیس "(mucormycosis) وجود دارد و در حوزه بیماری های عفونی ثبت و ضبط شده است؛ در تمام دنیا هم تحت این عنوان شناخته می‌شود و لفظی به عنوان قارچ سیاه برای آن کاربردی ندارد و دست‌کم من تا کنون نشنیده ام!

ممکن است قارچ سیاه، اصطلاحی رسانه ای باشد؟

وی در پاسخ به این سوال که آیا ممکن است عنوان "قارچ سیاه" یک اصطلاح رسانه‌ای باشد، گفت: ممکن است چنین باشد؛ اما در حوزه علم پزشکی و در طب قدیم و جدید بیماری‌یی به اسم قارچ سیاه وجود ندارد. حالا ممکن است فردی که در موضعی که دچار موکورمایکوزیس شده، آن موضع گرفتار سیاه دیده شده و یا به دلایل تجمیع خون در آن ناحیه سیاه به نظر رسیده باشد که نویسندگان گزارش به صورت عامیانه به این بیماری قارچ سیاه اطلاق کرده اند که البته این هم یک حدس و گمان است.

نقص سیستم ایمنی بدن دلیل بروز بیماری موکورمایکوزیس

وی در پاسخ به این سوال که دلایل ابتلا به بیماری موکورمایکوزیس چیست؛ گفت: در کسانی که نقص سیستم ایمنی بدن دارند؛ مثل افرادیکه به لحاظ خونی دچار دم هستند، افرادی که در حال انجام شیمی درمانی و افراد مبتلا به قند، یا مصرف برخی داروهای سرکوب کننده سیستم ایمنی بدن ممکن است به این بیماری مبتلا شوند.

بروز نشانه های ظاهری بیماری

این متخصص بیماری های عفونی و گرمسیری در بخش دیگری از این گفت و گو با بیان اینکه از نشانه ها و علائم آن می توان به تب، بافت مردگی، تورم، آبریزش بینی و سردرد اشاره کرد؛ گفت: معمولا بیماری موکورمایکوزیس در ناحیه سینوس ها و صورت و مغز افراد را گرفتار می کند؛ گرچه در پاره ای از موارد در نواحی دیگر بدن مانند ریه ها و شکم و... هم مشاهده شده است.

رابطه بیماری و مصرف داروها

مدیر گروه بیماریهای عفونی دانشگاه علوم پزشکی ایران اظهار داشت: در افرادی که کورتون مصرف می کنند هم موکورمایکوزیس مسبوق به سابقه است؛ چراکه در این دوره مصرف کورتون به خاطر بیماری های مختلف زیاد شده است لذا استفاده از داروهای سرکوب کننده ایمنی بدن هم از عوامل ابتلا به بیماری مذکور است. بنابراین به هر طریق و علتی که بدن فرد دچار نقص ایمنی شود و ایمنی بدن وی کاهش پیدا کند، مستعد ابتلا به موکورمایکوزیس است.

گزارش موکورمایکوزیس، سال های قبل از شیوع کرونا

مجید پور در پاسخ به این سوال که برخی موکورمایکوزیس را معلول جهش کرونای هندی می دانند، گفت: سال‌هاست که در کشورهای مختلف و در سازمان جهانی بهداشت موکورمایکوزیس گزارش شده است. قبل از بروز و ظهور کرونا این بیماری بوده و سابقه داشته است و نمی‌توان ادعا کرد که یکی از عواملی است که از طریق بیماری کرونا شیوع پیدا کرده و پیدی آمده است؛ گرچه در علم پزشکی تمام این حرف ها نظریه و احتمالات هستند.

دوری از موکورمایکوزیس با افزایش قدرت و سیستم ایمنی بدن

وی در بخش دیگری از اظهاراتش عنوان کرد: همانطور که گفتم موکورمایکوزیس به خاطر نقص سیستم ایمنی بدن وجود می آید و هرچه قدرت بدن بالاتر برود کاملا طبیعی است که این بیماری کمتر فرد را تهدید می کند؛ بنابراین در تمام بیماری هایی که به خاطر نقص ایمنی و پایین آمدن سطح ایمنی بدن به وجود بیایند، بهترین راه این است که ایمنی بدن توسط تقویت عمومی بالا برود.

موکورمایکوزیس بیماری نادر است؛ مردم نگران نباشند

بافت مردگی؛ یکی از عوارض نادر موکورمایکوزیس

عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی ایران اضافه کرد: گرچه در حالت طبیعی اکثر افراد جامعه از سطح ایمنی خوبی برخوردارند و ایمنی بدن در قسمت اعظم جامعه خوب است؛ اما اگر سیستم ایمنی بدن افراد ضعیف شود و سطح ایمنی بدن پایین بیاید، افراد در معرض بیماری های مانند موکورمایکوزیس خواهند بود که باید یادآوری کنم آمار این بیماری کم و نادر است، بنابراین مردم نباید نگران باشند.

روحیه خوب و تقویت عمومی بدن را مقابله با این بیماری

استاد تمام دانشگاه علوم پزشکی ایران در خاتمه سخنانش تصریح کرد: با وجود آنچه گفته شد بهتر است که مردم ترس و وحشت به خود راه ندهند؛ چرا که همین ترس و استرس بدن آنها را ضعیف و افراد دارای سیستم ایمنی ضعیف را مستعد بیماری هایی از این دست می کند؛ بنابراین داشتن روحیه ای خوب، جلوگیری از عصبانیت و تنش در کنار تغذیه و توجه به تقویت عمومی بدن می تواند افراد جامعه را از بسیاری از بیماری ها از جمله موکورمایکوزیس مصون و ایمن نگاه دارد.

انتهای پیام /

چیزهایی که درباره «قارچ سیاه» نمی‌دانید / آیا «موکورمایکوزیس» ربطی به کرونا دارد؟ 2
چیزهایی که درباره «قارچ سیاه» نمی‌دانید / آیا «موکورمایکوزیس» ربطی به کرونا دارد؟ 3
چیزهایی که درباره «قارچ سیاه» نمی‌دانید / آیا «موکورمایکوزیس» ربطی به کرونا دارد؟ 4
چیزهایی که درباره «قارچ سیاه» نمی‌دانید / آیا «موکورمایکوزیس» ربطی به کرونا دارد؟ 5