کارشناس صنعت هتلداری: جای گردشگری غذا در اصفهان خالی است
اصفهان - ایرنا - کارشناس صنعت گردشگری و هتلداری و مدرس دانشگاه گفت: با وجود ظرفیتهای خوبی که در استان اصفهان وجود دارد جای خالی گردشگری غذا در این خطه تاریخی احساس میشود.
فریبا یوسفی روز شنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: غذا زبان مشترک همه مردم جهان است اما با وجود اینکه ظرفیتهای بسیار خوبی در زمینه غذاهای سنتی در اصفهان و ایران وجود دارد اما در این راستا به خوبی جذب گردشگر نشده است.
وی اضافه کرد: غذا نیاز روزمره هر فردی است و همه افراد جامعه با هر شرایط اقتصادی از آن استفاده میکنند و بخشی از فرهنگ مردم ایران محسوب میشود.
این کارشناس صنعت گردشگری خاطرنشان کرد: اگرچه گردشگری غذا نوپاست ولی در بسیاری از کشورها جای خود را باز کرده است.
وی با اشاره به شعار سال جاری سازمان جهانی گردشگری با عنوان "گردشگری روستایی و توسعه پایدار" اظهارداشت: به دلیل اینکه هنوز روستاها رنگ و بوی غربی به خود نگرفتهاند و غذاهای سنتی با شیوههای پخت قدیمی دارند میتوانند در توسعه گردشگری نقش اساسی داشته باشند.
یوسفی درآمد سالانه صنعت گردشگری غذا در جهان را 200 میلیارد دلار برآورد کرد و افزود: این نوع گردشگری در دوران شیوع ویروس کرونا میتواند جای خود را در صنعت گردشگری باز کند و درآمدزایی خوبی به همراه داشته باشد.
وی تصریح کرد: برخلاف تعداد بسیار رستوران در شهر اصفهان، در زمینه معرفی تنوع غذایی و نیز در حوزه موزهها و موزهداری کار ویژهای انجام نشده است و موزهای که بتوان آن را به عنوان یک نمونه معرفی کرد در اصفهان نداریم.
مدرس دانشگاه در رشته گردشگری و هتلداری گفت: در اصفهان اغلب رستورانها به فروش غذاهای اصلی مانند کباب و جوجه کباب تمایل دارند و غذاهای سنتی کمتر در فهرست غذایی آنها یافت میشود.
وی افزود: اصفهان جزء معدود شهرهایی است که به لحاظ پیش غذا، غذای اصلی، دسر، انواع سوپ و آش، نان، انواع نوشیدنی سرد و گرم و ترشیجات تنوع بسیار خوبی دارد و کامل است که میتوان برای جذب گردشگر داخلی و خارجی روی آن مانور داد.
یوسفی راه اندازی خیابانی با عنوان فرهنگ، هنر و غذا به صورت حرفهای را پیشنهاد کرد و گفت: افراد میتوانند با حضور در این خیابان علاوه بر تماشای آثار هنری و در فضایی فرهنگی به استفاده از انواع غذا و خوراکیهای سنتی بپردازند.
وی همچنین با اشاره به ظرفیت خوب غذاها و خوراکیهای مخصوص افطار و سحر ماه مبارک رمضان ادامه داد: از این طریق میتوان گردشگری حلال و خوراکی را توسعه داد و به درآمدزایی از این صنعت پرداخت.
این پژوهشگر اظهارداشت: برای ورود حرفهای به مقوله گردشگری غذا باید ابتدا به ظرفیتهای روستاها در این زمینه توجه کرد، با پژوهشگران حوزه غذا همکاری کرد و در تلاش برای ثبت جهانی غذاهای سنتی خود باشیم.
یوسفی به عملکرد ضعیف در زمینه گردشگری الکترونیک در استان و کشور نیز اشاره و تصریح کرد: فعالیت محدود و ضعیف در حوزه گردشگری الکترونیک در زمان شیوع ویروس کرونا در کشور و استان به خوبی نمود یافت و کارشناسان گردشگری را به فکر برای تقویت این بخش انداخت.
وی نبود برنامه منسجم و موازیکاری را از چالشهای حوزه گردشگری دانست و خاطرنشان کرد: در حالی که اغلب کشورها برای گردشگری 10 سال آینده خود برنامهریزی دارند ایران برای شش ماه آتی نیز برنامهریزی مناسبی ندارد.
مدرس دانشگاه در رشته گردشگری و هتلداری همچنین به ارائه نشدن آمارهای مورد نیاز حوزه گردشگری توسط سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری اشاره کرد و افزود: درصورت ارائه نشدن این آمارها شرکتهای فعال در صنعت گردشگری هم نمیتوانند برنامهریزی مناسبی داشته باشند.
یوسفی با اشاره به اینکه اصفهان هم اکنون شهر جهانی خلاق در زمینه صنایع دستی است بیان کرد: این عنوان را فقط یدک میکشیم و هیچ نماد و المانی در شهر اصفهان که گویای این عنوان برای گردشگران باشد وجود ندارد.
وی گفت: حملونقل ما در حوزه هوایی، ریلی و زمینی نیز دچار مشکل است و حتی از اتوبوسهای دودزا در شهر گردشگری اصفهان استفاده میشود که برازنده آن نیست.
این مدرس دانشگاه نرخ ماندگاری گردشگران در اصفهان را 2.5 روز و پایین برشمرد و عنوان کرد: رسانهها میتوانند نقش موثر و مفیدی در فرهنگ گردشگری داشته باشند ولی باید دید چند درصد از بودجه نزدیک به دوهزار میلیارد تومانی رسانه ملی برای حوزه گردشگری و توسعه آن هزینه میشود.
زیرساختهای گردشگری در دسترس در شهر اصفهان ضعیف است
یوسفی به زیرساختهای ضعیف گردشگری در دسترس در شهر اصفهان اشاره کرد و اظهار داشت: شرایط مناسب زیرساختی و دسترسی آسان به ابنیه و اماکن گردشگری و حتی میدان نقش جهان برای معلولان با ویلچر، نابینایان، سالمندان و مادران با کالسکه نوزاد در شهر اصفهان مهیا نیست.
گردشگری در دسترس (Accessible Tourism) یا گردشگری برای افراد ناتوان جسمی و ذهنی، در سال 2009 توسط دیکسون و دارسی مطرح شد.
این شاخه از گردشگری علاوه بر گردشگران معلول، نابینا، ناشنوا، لال و کمبینا، تسهیلاتی را برای زنان باردار، سالمندان و مادرانی که با کالسکه و نوزاد سفر میکنند فراهم میکند.
مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان اصفهان نیز پیش از این درخصوص شرایط گردشگری در دسترس در استان اصفهان به ایرنا گفت: در گردشگری اصفهان تلاش ما این بوده که امکانات گردشگری در دسترس ایجاد شود و توانخواهان و افراد سالمند، نابینایان و ناشنوایان و مادران دارای نوزاد نیز بتوانند از امکانات و مناطق و آثار گردشگری استفاده کنند.
فریدون الهیاری افزود: این امر به هتلها، مهمانپذیرها و اماکن اقامتی نیز ابلاغ شده تا کاستیهای موجود در این اماکن اصلاح و رفع شود.
وی ادامه داد: در اماکن تاریخی تا جایی که امکانپذیر بوده و محدودیتهای موجود در زمینه مداخلات باستانشناسی و میراث فرهنگی را نداشته باشیم و به تغییر در ساختار بنای تاریخی نیز نیازی نباشد این امکانات و شرایط ایجاد شده است.
مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان اصفهان با بیان اینکه در اکثر بناهای تاریخی اصفهان مانند چهلستون و مساجد تاریخی شهر، برای تسهیل تردد این افراد تلاش شده است. تصریح کرد: در عالیقاپو به دلیل چندطبقه بودن بنا امکان دسترسی و ایجاد رمپ و بالابر برای افراد توانخواه و سالمند وجود ندارد ولی این طرح در دست مطالعه است تا امکان ایجاد بالابرهایی ویژه بدون صدمه زدن به بنای تاریخی به صورت تخصصی بررسی شود.
وی درباره موضوع راهنمایان ویژه گردشگران معلول، نابینا و ناشنوا نیز بیان کرد: با توجه به وجود نظام راهنماهای صوتی به زبانهای مختلف در آثار تاریخی و نیز راهنماهای انسانی حاضر در برخی اماکن، نابینایان میتوانند از این موضوع بهرهمند شوند.
الهیاری اظهارداشت: افراد ناشنوا نیز به دلیل نبود امکانات خاص برای راهنمایی ناشنوایان باید از تابلوهای راهنمای آثار تاریخی که به صورت مصور و به زبانهای مختلف است استفاده کنند ولی این تابلوها تنها اطلاعات محدودی درباره بنا ارائه میکنند و این امر از محدودیتهایی است که باید به تدریج از طریق امکانهای تصویری رفع کنیم.
وی با اشاره به اینکه در سالهای گذشته نگاه گردشگری برای همه، در اصفهان نیز وجود داشته تاکید کرد: باید تدابیری اندیشید تا اماکن تاریخی فاقد دسترسی آسان، برای افراد از جمله معلولان، مادران دارای نوزاد و سالمندان تجهیز و دسترسی آنها تسهیل شود.
مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان اصفهان گفت: این دسترسیها علاوه بر اماکن تاریخی باید در سایر محیطهای شهری از جمله مباحث ترافیکی، پیادهراهها فراهم شود.
استان اصفهان دارای بیش از 600 خانه تاریخی است که بیش از نیمی از آنها در شهر اصفهان قرار دارد. هفت اثر از آثار تاریخی اصفهان به نامهای میدان نقش جهان، کاخ چهلستون، باغ فین کاشان و مسجد جامع و سه قنات به نامهای وزوان، مزدآباد و مون به ثبت جهانی رسیده و کانون توجه گردشگران داخلی و خارجی است.
تاکنون بیش از 22 هزار بنا و اثر تاریخی این استان شناسایی شده و یکهزار و 850 مورد آن به ثبت ملی رسیده است.
*س_برچسبها_س* *س_پرونده خبری_س*