سه‌شنبه 2 بهمن 1403

کارگران توانایی پرداخت اقساط وام 800 میلیونی مسکن را ندارند

خبرگزاری تسنیم مشاهده در مرجع
کارگران توانایی پرداخت اقساط وام 800 میلیونی مسکن را ندارند

کارشناس مسائل اقتصادی در نقد وام 800 میلیونی مسکن گفت: با حقوق 10میلیون تومان, حتی اگر هر دو زوج شاغل باشند, با توجه به میزان قسط تسهیلات مسکن, عملاً این وام ها قابل دریافت برای خانوارهای کارگری نیست.

- اخبار اقتصادی -

آرمان حاجیان فرد، کارشناس مسائل اقتصادی در گفت‌وگو با خبرنگار اقتصادی خبرگزاری تسنیم گفت: در جهان امروز، فعالیت در بازارهای مالی به هدف و شغل اصلی بسیاری از افراد تبدیل شده است و با رشد و پیشرفت زیرساخت ها و نهادهای مالی، بازارهای متعددی به وجود آمده اند و به دلیل ماهیت علم اقتصاد، هرکدام از آن ها بر یکدیگر اثر می گذارند و اقتصاد ایران نیز از این موضوع مستثنی نیست.

وی ادامه داد: اصلی ترین عامل در به وجود آمدن روندهای مختلف در بازارهای مالی ایران، نرخ ارز است؛ در واقع به دلیل تحریم های بین المللی، کسری بودجه و رشد نقدینگی، عدم لحاظ اثر پذیری بازارهای مالی از تخصیص نامتعادل بودجه، اقتصاد ایران در سال های اخیر همواره با تورم های سنگین همراه بوده و این موضوع خود را در افزایش نرخ دلار در برابر ریال نشان داده است.

این کارشناس اقتصادی گفت: بازار مسکن طی سال 1401، با رشد بیش از 60درصد، از محدوده متوسط 32میلیون تومان به ازای هر متر مربع، در پایان سال به 55میلیون تومان رسید این در حالیست که طی 5سال اخیر قیمت مسکن در برخی مناطق تا 10برابر رشد داشته است و در واقع بر اساس سیاست های غلط و یا بعضا نبود نظارت در بخش مسکن، تامین مسکن برای قشر عظیمی از مردم به ویژه قشر کارگر و کارمند و دهک های پایین جامعه دست نیافتنی شد.

حاجیان فرد افزود: در این شرایط با مصوبه شورای پول و اعتبار سقف وام خرید مسکن از محل اوراق حق تقدم برای زوجین تهرانی به 800میلیون تومان افزایش یافت که با احتساب وام تعمیر این وام 960میلیون تومان می شود. این وام در سایر شهرها 160 میلیون تومان بود که به 320 میلیون تومان افزایش یافته است. سقف وام تعمیر هم از 80 میلیون تومان به 160 میلیون تومان افزایش یافته است.

وی ادامه داد: به این ترتیب سقف وام خرید در تهران از 480 میلیون تومان به 960 میلیون تومان افزایش می یابد. دوره بازپرداخت وام تعمیر 5 ساله و وام خرید 12 ساله است. به این ترتیب مبلغ اقساط ماهانه وام 160 میلیون تومانی حدود 4.5 میلیون تومان و وام 800 میلیون تومانی حدود 16.1 میلیون تومان خواهد بود.

حاجیان فرد بیان کرد: به عبارت دیگر اقساط این 2 وام در 5 سال اول ماهانه به حدود 20 میلیون و 600 هزار تومان برای متقاضیان تهرانی افزایش می‌یابد. این در صورتیست که با تعیین 7میلیون و سیصد هزارتومان برای حداقل حقوق کارگران در امسال، حداکثر دریافتی حقوق و مزایای قشر عظیمی از کارگران به 10میلیون تومان نمی رسد این در حالیست که اگر هزینه معیشت خانوار حدود 17میلیونی پایان سال 1401 و همچنین خط فقر 30میلیون تومانی اعلامی از مرکز پژوهشهای مجلس را لازمه زندگی خانوار ها در نظر بگیریم با افزودن مبلغ حدوداً 20میلیون تومانی اقساط خریدمسکن، خانواده مذکور باید حداقل 37میلیون تومان فقط برای معیشت و مسکن و حدود 50میلیون تومان ماهیانه برای حرکت با خط فقر در تهران درآمد داشته باشد که اگر هر دو زوج را شاغل حساب کنیم با حقوق 10میلیون تومان عملاً این وام ها قابل دریافت برای خانوارها نبوده و لذا این طرح دولت با شرایط واقعی جامعه تناسبی نداشته و فقط جنبه تبلیغاتی دارد.

این کارشناس اقتصادی اظهار داشت: این در حالیست که اگر فرض کنیم زوجی توانایی اخذ این تسهیلات را دارد. با پول این تسهیلات اگر قیمت متوسط هر متر مربع آپارتمان در تهران را 50میلیون تومان در نظر بگیریم فقط 20متر آپارتمان قابل خریداری است و در واقع برای خرید یک آپارتمان 50الی 60متری می بایست خریداران حدود 2میلیارد تومان پول نقد داشته باشند که بتوانند آپارتمانی در مناطق پایین خریداری نمایند.

حاجیان فرد گفت: لذا وزارت اقتصاد و دارایی و بانک مرکزی می بایست بجای انجام امور سطحی و تبلیغی، بر وظایف اصلی خود مبتنی بر نظارت بر کنترل بازارهای موازی و جلوگیری از اثرات مخرب آنان بر معیشت مردم، مدیریت بودجه و تصویب بودجه های منطبق با شرایط تورمی جامعه، حفظ ارزش پول ملی، کنترل تورم، عدم تخصیص بودجه به تسهیلات غیر واقعی بانک ها، جلوگیری از رانت و.... بپردازد. و باید بدانند که در هیچ کجای دنیا بازارها و اقتصاد بصورت دستوری مدیریت نمی شوند لذا با ارائه یک تسهیلات نامتعارف امکان بهبود شرایط اقتصادی مردم مهیا نمی شود.