کار ویژه دانشگاه تهران برای اساتید جوان / 500 مسئله کشور و راهکارهای 280 نخبه
رویداد عرصه با حضور بیش از 280 استاد جوان به منظور حل مسائل اساسی کشور با کار ویژه اساتید در دانشگاه تهران برگزار شد.
به گزارش خبرنگار گروه دانشگاه خبرگزاری تسنیم، آیین افتتاحیه شبکه نخبگانی اساتید دانشگاه تهران با عنوان "عرصه" و به همت نهاد رهبری و با مشارکت معاونت فرهنگی و اجتماعی دانشگاه تهران و بنیاد ملی نخبگان شب گذشته در این دانشگاه برگزار شد.
حجت الاسلام محمد تنها، مدیر شبکه نخبگانی عرصه گفت: این رویداد طی 5 ماه با حضور اعضای هیئت علمی با سن کمتر از 40 سال در قالب اردوی یک و نیم روزه حول محورهای حل مسئله، معرفتافزایی و تحولآفرینی برگزار می شود. در این نشست ها 500 مسئله احصا شده در اختیار اساتید قرار می گیرد تا آن را به صورت مشترک در گروههای10 نفره با دانشجویان از مقاطع مختلف تحصیلی به پروژه تبدیل کنند.
به گفته وی در حال حاضر 280 استاد نخبه در این شبکه عضو هستند و اولین جلسه این شبکه در 21 دی ماه برگزار می شود.
حجت الاسلام رستمی، رئیس نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری نیز در این نشست طی سخنانی اظهار داشت: ما در حال حاضر در دانشگاهها با نسل متفاوتی روبرو هستیم و این تفاوت که الزاما امر منفی نیست رویکرد متفاوتی را می طلبد. تغیر رفتاری که به دلیل تغییر نظام رفتاری رخ داده و نیازمند درک و رفتار متناسب از سوی جامعه آموزشی است.
وی ضمن انتقاد از الگوی تدریس برخی مدارس که دانش آموز را فقط به علم آموزی ترغیب می کند، یاداور شد: برخی از این مدارس به ویژه مدارس استعداد درخشان فقط به دنبال تقویت وضعیت علمی دانش آموزان هستند اما به دروسی که به انها آموزش زندگی می دهد اهمیت نمی دهند و حتی زمان تدریس این دورس را به دروس دیگر مانند فیزیک و شیمی اختصاص می دهند. پس جوان و نوجوان ما کجا و کی باید مطالبات و سوالات اساسی خود درباره زندگی را پیگیری کند و بیاموزد. در این بین بهترین بخش برای پاسخگویی به سوالات اساتید و معلمان هستند.
رستمی با اشاره به اینکه هرجا دانشگاه در کنار مسئولین برای حل مشکل قرار گرفت برای کشور بازدارندگی ایجاد کرد، گفت: اگر دانشگاه در کنار مسئولان دفاعی قرار گرفت بازدارندگی دفاعی ایجاد کرد اگر در کنار مسئولان هسته ای و پزشکی ایستاد بازدارندگی هایی را در این بخش ها ایجاد کرد لذا دانشگاه هر جا به کمک فراخوانده شد از آن مسئولیت سربلند بیرون آمد.
وی خاطرنشان کرد: البته ظرفیت پژوهشی آن بیش از جایگاه فعلی است در حال حاضر از 30 درصد ظرفیت آن استفاده می شود که می تواند بیشتر شود چرا که دانشگاه در زمینه حل مسائل و تربیت نسل آینده و متخصصان مهارت کافی دارد.
رستمی دانشگاه را الگوی و نماد اموزش عالی برای توسعه به بخش های دیگر دانست و گفت: سایر بخش های علمی با الگو گیری از این نماد می توانند به ظرفیت های بیشتری دست یابند.
وی در پایان برگزاری چنین دوره هایی را اقدامی ارزشمندی دانست و گفت: این رویداد می تواند ظرفیت های نهفته اساتید را شناسایی کرده و برای جمعیت آموزش عالی توان و ظرفیت بیشتری ایجاد کند.
رئیس دانشگاه تهران در این نشست با اشاره به اینکه با یکایک اعضای هیأئت علمی جوان که در طول دو سال گذشته جذب شدهاند، دیدار و گفتگو داشته است، اظهار داشت: یکی از نکاتی که همواره در این دیدارها تاکید می کنم، این بود که باید جلسات هم اندیشی هدفمند متعددی برگزار کنیم و در خصوص اتخاذ رویکردهای فعالانه برای ایفای نقش تربیتی اساتید، بیشتر با همدیگر گفتگو و تعامل کنیم.
وی گفت: رویدادی که امروز با عنوان عرصه در حال برگزاری است، یکی از آن اقداماتی است که هدفش تقویت رهبری آموزشی در دانشگاه کارآفرین است که در بر گیرنده سطوح مختلف مدیریت دانشگاه از سطح مدیریت ستادی تا مدیریت کلاس درس توسط اساتید است. در یک بخش مهم از این نظام رهبری آموزشی، لازم است که اساتید در خط مقدم جبهه تمدنسازی مورد توجه ویژه قرار گیرند.
رئیس دانشگاه تهران با تاکید بر اینکه اساتید باید برای تعامل با دانشجویان برای نفوذ مؤثر و شاگرد پروری وقت بگذارند و از مرزهای عمل به تکلیف قانونی خود فراتر روند، یادآور شد: اساتید لازم است برای اثربخشی بیشتر، تبدیل به یک معلم صاحب سبک، فعال، شاگرد پرور و نفوذ شخصی مبتنی بر قدرت مرجعیت شوند و به این منظور لازم است مخاطبان خود یعنی دانشجویان را بیشتر بشناسند و به جای برقراری رابطه سلسله مراتبی، به علایق و ویژگیهای شخصیتی آنها در رهبری آموزشی توجه کنند.
مقیمی در تشریح مشخصات شخصیتی خاص نسل جدید دانشجویان که بعضاً با عنوان نسل Z یا شهروندان دیجیتال نامیده میشوند، به علاقه شدید به رسانههای مجازی و دیجیتال، تمایل زیاد به خلاقیت و نوآوری، تمایل به اظهارنظرهای آزاد و بیپرده و نقادانه، اعتماد به نفس بالا، طالب تمایز و تمایل به متفاوت بودن با عرف موجود اشاره کرد و از همدلی ایجاد کردن به عنوان یکی از ویژگیهای رهبری اخلاصمدار و از روشهای تعلیمی و تربیتی انبیا برای جلب اعتماد و اثرگذاری بر جامعه هدف نام برد و گفت: گام اول برای تعامل با نسل جوان و دانشجو این است که به جای نقش بازی کردن، تلاش کنیم که با رفتار صادقانه و ایجاد همدلی فعالانه، نگرش مثبتی را در دانشجویان ایجاد و از طریق اعتمادسازی، مسیر را برای تعامل با آنها باز کنیم.
وی تاکید کرد: دانشجویان فعلی با نسل قبلی خودشان که اکنون اساتید جوان هستند و با نسلهای قبلتر که اساتید پیشکسوت هستند، متفاوت فکر میکنند بنابراین ما نمیتوانیم با دانشجویانی که دارای یک الگو واره متفاوت از ما هستند به همان سبک و شیوه گذشته رفتار کنیم.
مقیمی افزود: اگر اساتید تفاوت نسلی را در سبک رهبری آموزشی خود نادیده بگیرند و با اتکا بر قدرت قانونی، به تنظیم گری روابط با دانشجویان بپردازند، چرا که اگر اینگونه باشد چالش مرجعیت اساتید روز به روز بیشتر خواهد شد و شاهد یک شکاف و گسست عمیق بین بدنه دانشجویی و استادی خواهیم بود که نمونه آن در سیر اتفاقات پاییز 1401 در دانشگاه قابل ملاحظه بود و شاید یکی از منشاهای نارضایتی برخی دانشجویان ناشی از تصور درک نشدن بود. این در حالی است که اولین کسی که در محیط دانشگاه باید یک درک متقابل با دانشجویان ایجاد کند، اساتید هستند.
رئیس دانشگاه تهران خطاب به اساتید جوان دانشگاه تاکید کرد: اگر میخواهیم استاد موفقی شویم باید به مشخصههای شخصیتی دانشجویان نسل جدید توجه کنیم. یکی از علاقه مندی های اصلی دانشجویان نسل جدید، علاقه به ارتباطات مجازی و شبکههای اجتماعی است و ضروری است اساتید سواد رسانهای و دیجیتال خود را افزایش دهند و فنون و روشهای تدریس خود را متناسب با علاقه شدید دانشجویان نسل حاضر به ارتباطات مجازی تنظیم کنند.
وی افزود: دانشجویان نسل جدید اظهار نظرهای صریح میکنند و احساسات شخصی اشان را به صورت آزادانه مطرح میکنند، ممکن است این روحیه نقادی، گستاخانه به نظر برسد، ولی باید توجه داشت که حفظ و پرورش این روحیه یک فرصت ارزشمند است که باید آن را در دانشجویان بارور کنیم، تحمل خود را بالا ببریم و اجازه دهیم تا دانشجویان صحبت و نقد کنند هر چند که ممکن است خیلی از آنها به روشهای نقد عالمانه آگاهی نداشته باشند.
مقیمی ابراز امیدواری کرد که رویدادهایی نظیر شبکه نخبگانی اساتید جوان دانشگاه تهران که تحت عنوان رویداد "عرصه" در حال برگزاری است، فرصتی برای گفتگو و هم اندیشی برای یافتن روشهای مؤثر ارتباط استاد و دانشجو و رهبری آموزشی در دانشگاه باشد.