دوشنبه 5 آذر 1403

کلاف سردرگم ساکنان خارج از طرح هادی در روستاها / ساخت و سازهایی که از پایه اشتباه بوده اند

خبرگزاری دانا مشاهده در مرجع
کلاف سردرگم ساکنان خارج از طرح هادی در روستاها / ساخت و سازهایی که از پایه اشتباه بوده اند

ساخت و ساز در خارج از طرح های هادی روستایی باعث ایجاد مشکلاتی در اختصاص انشعاب آب، برق و گاز در بسیاری از روستاها شده در این میان اختصاص امتیاز موقت نیز در بسیاری از روستاهای حریم شهر بر این مشکلات افزوده است.

به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ به نقل از عصراترک، با افزایش جمعیت و مهاجرت به شهرها، باتوجه به بالا بودن قیمت مسکن در داخل شهر، مردم نسبت به تهیه منازل در روستاهای حواشی شهر اقدام کرده اند که متاسفانه به دلیل سودجویی عده ای زمین هایی خارج از طرح هادی و یا گاها با کاربری کشاورزی با قیمت پایین تری به این خانواده ها به فروش رسیده و این افراد به دلیل نداشتن آگاهی از این سبک زمین ها، نسبت به ساخت و ساز آنها اقدام کرده اند.

اما باتوجه به اینکه طبق قانون ساخت و سازهایی که در خارج از محدوده طرح هادی انجام شود نسبت به دریافت هر گونه خدماتی ممنوعیت دارند، مالکان این ساخت و سازها برای بهره مندی از امتیاز آب، برق و گاز دچار مشکل شده و با روی آوردن به فرمانداری ها در صدد رفع مشکلات هستند.

اما طبق مصوبه ای که در سال 96 در مجلس به تصویب رسید، مقرر شد که سازه هایی که قبل از سال 96 تکمیل شده اند از امتیاز خدمات موقت بهره مند شوند، تا طی سه سالی که مهلت دارند نسبت به تکمیل آن و دائمی شدن خدمات ورود شود، اما تعدادی از خانوارهای روستایی شهرستان بجنورد طبق این تبصره از انشعاب آب و برق بهره مند شده اند اما با دریافت انشعاب گاز برای آنها موافقت نشده است و همین قضیه باعث گلایه مندی مردم شده است.

از موضوع کوتاهی در نظارت های ساخت و ساز و افراد سودجو که بخواهیم بگذریم، نکته قابل توجه این است که تکلیف این خانواده ها بالاخره چه می شود؟

فروشنده زمین را تحت عنوان داخل طرح هادی فروخت

رحیمی، یکی از ساکنان علی آباد بجنورد در گفتگو با خبرنگار عصراترک اظهار داشت: زمانیکه زمین را خریداری کردیم، اعلام کردند که زمین در داخل طرح هادی است، اما بعد از اتمام ساخت دهیاری جدید اعلام کرده است که ساختمان در خارج از طرح قرار دارد.

وی ادامه داد: نسبت به دریافت امتیاز گاز موقت پیگیری کردیم اما تاکنون با این درخواست موافقت نشده است، از طرفی وضعیت سرما کار را سخت تر کرده است.

منازل خارج از طرح هادی، برای امتیازات مشکل دارند

ساعدی، دهیار روستای علی آباد بجنورد در گفتگو با خبرنگار عصراترک اظهار داشت: خانواده هایی که در حوزه نبود انشعابات دچار مشکل شده اند، خارج از محدوده طرح هادی قرار دارند.

وی ادامه داد: در حال حاضر سخت گیری ها نسبت به دریافت خدمات به منازل بیشتر شده است.

ساعدی اضافه کرد: منازلی که در خارج از طرح هادی روستای علی آباد قرار دارند، در اراضی ملی ساخت و ساز کردند که تقاضا برای بازنگری طرح داده شده است.

دهیار روستای علی آباد گفت: پیگیری ها برای دریافت امتیاز گاز موقت ساختمان های خارج از طرح در دست انجام است، اما تاکنون راه حلی برای موافقت با این موضوع پیدا نشده است.

ساعدی بیان داشت: خانواده های فاقد گاز طبیعی، برای گذران روزهای سرد تا تعیین تکلیف، می توانند حواله نقت سفید را از دهیاری تهیه کنند.

خرید زمین توسط مردم بدون استعلام از دهیاری

مهدی فرازنده، نماینده دهیاری های بجنورد نیز در گفتگو با خبرنگار عصراترک با اشاره به اینکه در بخش مرکزی بجنورد 82 روستا وجود دارد، گفت: دهیاری باید در حیطه کاری اش پاسخگوی خدمات رسانی باشد، اما طی سال های گذشته، مردم در روستاهای مهاجر پذیر بدون استعلام از دهیاری زمین خریداری کرده اند.

وی اضافه کرد: در بسیاری از این روستاها که عمداتا روستاهای چسبیده و یا نزدیک به بافت شهری هستند، بدون هماهنگی دهیاری ها ساخت و ساز انجام شده که به دلیل اینکه خارج از محدوده طرح هادی هستند هیچ مسئولیت و وظیفه ای بر عهده دهیاری نیست و تنها دهیاری می تواند گزارش تعداد این ساخت و سازها را به بخشداری اعلام کند.

فرازنده گفت: در روستاهای حواشی و حریم شهر، شهرداری می تواند برای جلوگیری از ساخت و ساز ورود کند، اما روستاهای دور تر که در این محدوده نیستند، وظیفه نظارت و بازرسی با جهاد کشاورزی است که زمین های زراعی و باغی تغییر کاربری پیدا نکند.

نماینده دهیاری های بجنورد خاطرنشان کرد: با توجه به اینکه دهیاری ابزار قانونی برای برخورد با ساخت و ساز های غیرمجاز ندارد، بنابراین این افراد بدون توجه به تذکرات دهیاری اقدام به ساخت می کنند.

ارائه خدمات موقت به مردم، به گونه ای حمایت از ساخت و ساز های غیرمجاز بود

وی با بیان اینکه حدود 700 خانوار در روستاهای اطراف بجنورد، خارج طرح هادی ساخت و ساز داشتند، گفت: در یک بازه زمانی مقرر شد ساخت و سازهای قبل از سال 96 از امتیاز موقت برخوردار شوند تا چنانچه در بازنگری طرح هادی روستا، محدوده ای که ساخت و ساز در آن انجام شده وارد طرح شد، امتیاز ها دائمی شود.

فرازنده بیان داشت: این طرح به گونه ای حمایت از ساخت و سازهای غیرمجاز بود، زیرا مالکان منازلی که خارج از طرح ساخته شوند به سختی می پذیرند که این ساخت و سازها تخریب شود.

نبود نظارت و توسعه ساخت و سازهای غیرقانونی

وی افزود: نکته قابل توجه این است که شهرداری و جهاد کشاورزی آن طور که باید بر این ساخت و سازها نظارت ندارند که پیش از ساخت مانع شوند و این دستورالعمل های موقت نیز موجب افزایش این ساخت و سازها شد.

نماینده دهیاری های بجنورد ادامه داد: این مصوبه از سال 96 تا 99، برای ارائه امتیاز به ساختمان های غیرمجاز خارج از طرح هادی روستا بود اما چنانچه این محدوده ها در بازنگری که در بازه زمانی 10 ساله یا کمتر انجام می شود جزو طرح هادی روستا قرار بگیرد، کسانی که به صورت موقت امتیاز گرفتند، از امتیاز دائمی برخوردار می شوند و باید هزینه ساخت و ساز را پرداخت کنند.

نماینده دهیاری های بجنورد در باره چگونگی رفع مشکل سازه هایی که خارج از طرح ساخته شده و برخی از امتیاز ها را دریافت کرده و برخی را دریافت نکرده اند، گفت: در برخی موارد، تعدادی از سازه ها به صورت ستاره دار از سوی دهیاری به کمیسیون ماده 99 ارسال می شود که اگر از لحاظ سازه مشکلی نداشته باشند، می توانند خدمات را دریافت کنند.

ارائه زمین از طرف بنیاد مسکن به کندی انجام می شود

فرازنده اضافه کرد: از بازنگری طرح های هادی برخی روستاها بیش از 13 سال می گذرد در حالی که به دلیل افزایش جمعیت و نیاز به مسکن، ساخت و سازها روز به روز زیادتر می شود.

وی افزود: بنیاد مسکن در برخی روستاها در سمت توسعه روستا از مالکان زمین هایی را دریافت کرده اما واگذاری زمین به مردم به کندی انجام می شود، از طرفی مالکانی که با بنیاد مسکن توافق فروش زمین را داشتند از فروش خودداری می کنند و همین قضیه باعث شده تا زمینی برای ساخت نباشد و مردم نسبت به ساخت و ساز در زمین های غیرقانونی اقدام کنند.

در سال جاری هیچ مجوز امتیاز گاز به صورت موقت صادر نشده است

احسان ابهری، رئیس شرکت گاز مرکز خراسان شمالی نیز در گفتگو با خبرنگار عصراترک در بجنورد در خصوص انشعاب موقت گاز اظهار داشت: در قانون ساخت و سازهایی که در محدوده شهری و روستایی مشکلات پروانه، ساخت و ساز و اضافه بنا دارند، مصوب شده که بخشداری ها، دهیاری ها و شهرداری ها تحت عنوان انشعاب غیردائم به آنها خدمات را واگذار کنند.

وی ادامه داد: خانواده هایی که انشعاب موقت دریافت می کنند، طی سه سال زمان دارند، موضوع تخلف را رسیدگی کنند، و اگر از سوی دهیاری ها و بخشداری ها اعلام شود که منازل آن ها در داخل محدوده روستا است، انشعاب به آنها تعلق می گیرد و دائم می شود.

ابهری خاطرنشان کرد: همچنین افرادی که خارج از طرح اقدام به ساخت و ساز کرده اند، باتوجه به اینکه تصمیم گیری و نظارت در این محدوده بر عهده جهاد کشاورزی است، اگر جهاد کشاورزی تایید کند این سازه ها از انشعاب موقت برخوردار می شوند.

تشخیص انشعاب دائم و یا غیردائم برعهده شرکت گاز نیست

این مقام مسئول اضافه کرد: شهرداری و دهیاری برای اینکه به حقوق قانونی که دارند برسند، سعی می کنند انشعابات دائم باشد.

وی با اشاره به اینکه در سال جاری مجوزی برای صدور انشعاب غیردائم صادر نشده است، افزود: این در حالی است که شرکت گاز هیچ مشکلی برای نصب انشعاب ندارد.

ابهری ادامه داد: شرکت گاز در باره اینکه انشعاب به صورت دائم یا غیردائم باشد تصمیم نمی گیرد، بلکه بخشداری و دهیاری باید این موضوع را تایید کنند و اگر بعد از سه سال از زمان تحویل انشعاب غیردائم، مشکل حل نشد، انشعاب قطع خواهد شد، در غیر اینصورت به انشعاب دائم تغییر پیدا می کند.

تخصیص امتیاز غیردائم به ساختمان ها ساخته شده پیش از سال 96

مصطفی راعی، معاون هماهنگی امور عمرانی فرمانداری بجنورد در گفتگو با خبرنگار عصراترک در بجنورد اظهار داشت: اختصاص انشعابات غیردائم، در روستاهای حریم شهر بجنورد شامل باقرخان 3، علی آباد، باغچق، صندل آباد، کلاته یاور، آذرسا و محمدعلی پهلوان برای ساکنان و دستگاه ها مشکلاتی را ایجاد کرده است.

وی ادامه داد: در سال 96 قانونی تحت عنوان "مجازات استفاده کنندگان غیرمجاز انشعابات" توسط مجلس تصویب شد که در این قانون افرادی که انشعاب غیر مجاز دارند، نحوه برخورد و جریمه با آنها مطرح شده است.

راعی اضافه کرد: در ماده چهارم این قانون به صراحت مطرح شده که دستگاه های خدمات رسان که مشمول قانون هستند می توانند انشعابات غیردائم را با تعرفه های مشخص شده به منازل ارائه دهند.

این مقام مسئول اظهار داشت: طبق این تبصره در آیین نامه اجرایی، مطرح شده خدمات به منازلی تخصیص پیدا کند، که فاقد امکانات بوده و ساخت آنها قبل از سال 96 به اتمام رسیده باشد و این قانون برای ساختمان های نیمه کاره مدنظر نیست.

سه سال فرصت برای صاحبان املاک دارای امتیاز موقت جهت رفع مشکلات

وی خاطرنشان کرد: در تبصره این قانون مطرح شده، به ساختمان های فاقد مجوزی که قبل از مرداد 96 به اتمام رسیده اند، انشعابات غیرمجاز ارائه داده شود، تا ظرف مدت سه سال، تخلفی که صورت گرفته شامل تغییر کاربری اراضی کشاورزی و مشکلات سازه ای ساختمان رفع شود.

این مقام مسئول گفت: جهت تغییر کاربری اراضی کشاورزی باید مالکان تبصره یک ماده یک را بگیرند، همچنین در کمیسیون ماده 99 یا ماده 100 تشکیل پرونده دهند و بنابر شرایط موقعیت مکانی و رعایت اصول مهندسی، جریمه برای این ساخت و سازها لحاظ می شود و امتیازات تعلق می گیرد و در غیر اینصورت اگر کمیسیون به نتیجه تخریب برسد، سازه باید تخریب شود.

راعی بیان داشت: خانوارهایی که در روستاهای حواشی شهر بجنورد در خارج از محدوده روستا و در زمین هایی با کاربری کشاورزی اقدام به ساخت و ساز کردند، باید در کمیسیونی با حضور نمایندگان فرمانداری، بخشداری و امور اراضی جهاد کشاورزی تشکیل پرونده دهند و عوارض 80 درصد ملک برای تغییر کاربری به مسکونی را پرداخت کنند.

زمین های قولنامه ای برای تشکیل پرونده مسئله ساز شده اند

وی توضیح داد: تا سال 99 در کمیسیون فوق با قولنامه های عادی املاک بررسی می شد، اما نکته ای که پیش آمده این است که زمین ها باید سند داشته باشند و باتوجه به اینکه بیش از 90 درصد زمین ها قولنامه های عادی دارند این عامل سبب ایجاد چالشی پیش روی امور اراضی و فرمانداری شده است.

وی اضافه کرد: طی ماه اخیر تشکیل چندین جلسه درباره انشعابات موقت و تعیین تکلیف زمین های فاقد سند، نهایت منتج به این نتیجه شد که جلسه ای با حضور استاندار و نماینده دادگستری و قوه قضاییه و دستگاه های خدمات رسان با حضور مدیران کل تشکیل شود، تا در این خصوص تعیین تکلیف شود که در صورت حل این مشکل، انشعاب غیر دائم به آنها اختصاص داده می شود.

این مقام مسئول با اشاره به اینکه در این مسکن های خارج از طرح دو تخلف، تغییر کاربری و کسب انشعاب غیردائم صورت گرفته است، گفت: اگر به این افراد انشعاب غیردائم داده شود، حق فردی که نسبت به مراحل قانونی اقدام کرده و برای ساخت از پروانه استفاده کرده ضایع می شود.

ارائه انشعاب غیردائم به منازل خارج از طرح، باعث تضییع حقوق سازندگان قانونمند می شود

راعی با بیان اینکه تعرفه انشعابات غیردائم نیز برابر با سایر تعرفه هاست، گفت: همچنین بعد از ارائه انشعاب غیردائم، دستگاه های خدمات رسان یا دستگاه های صدور پروانه ابزاری برای احقاق حقوقشان از این خانواده ها ندارند.

وی ادامه داد: تنها روستایی که بازنگری در حال انجام است، کلاته یاور است، صندل آباد، باقر خان، محمدعلی پهلوان، در سال 1400 بازنگری انجام شده است، اما زمین هایی که به صورت خارج از طرح ساخته شده اند بعد از بازنگری به صورت ستاره دار وارد طرح هادی شده اند که امور اراضی هنوز تعیین تکلیف نکرده است.

این مقام مسئول افزود: برای دریافت سند در این محدوده ها باید مجوزی از صنعت و معدن یا جهاد کشاورزی مبنی بر این که با ایجاد این سازه فرد به دنبال ایجاد شغل است، بگیرند تا مورد تایید باشند و بتوانند از انشعاب خدمات برخوردار شوند.

600 خانوار خارج از محدوده بجنورد ساخت و ساز کرده اند

وی در پاسخ به سوال خبرنگار عصراترک مبنی بر اینکه برخی از منازل خدمات برق و آب را دریافت کرده اند، اما با مجوز گاز آنها موافقیت نمی شود، توضیح داد: این گزارشات به دست ما نیز رسیده است و در حال بررسی تخلفات صورت گرفته هستیم اما از سال 1400 که قولنامه مورد تایید تبصره ماده یک نیست، کار نیمه تمام مانده است.

این مقام مسئول افزود: در حاشیه شهر بجنورد حدود 600 خانوار هستند که در خارج از محدوده ساخت و ساز داشته اند و اکنون برای دریافت خدمات به مشکل خورده اند، هر چند دستگاه های خدمات رسان هیچ مسئله ای برای ارائه خدمات ندارند، اما چون تخلف دارند، باید تخلف رفع شود.

بازنگری طرح هادی در 60 روستای بجنورد انجام شده است

سعید رئوفی، رئیس بنیاد مسکن شهرستان بجنورد در گفتگو با خبرنگار عصراترک  با اشاره به اینکه بازنگری طرح هادی هر 10 سال یکبار انجام می شود، گفت: با تامین اعتبار و بررسی مشاوران و کارگروه شورای برنامه ریزی بازنگری در طرح هادی انجام می شود.

وی ادامه داد: به غیر از روستای علی آباد بجنورد، بازنگری طرح هادی در تمام روستاهای حواشی شهر یا در دست اقدام و یا به انتها رسیده است.

رئوفی خاطرنشان کرد: باتوجه به اینکه در روستای علی آباد، در زمین های ملی ساخت و ساز انجام شده که حوزه راه و شهرسازی است، عده ای با سو استفاده کردن از مردمی که آگاهی نسبت به زمین ها نداشته اند، غیرمجاز زمین را به فروش رسانده اند و همین قضیه اکنون برای صاحبان این منازل تبدیل به مشکل شده است.

وی یادآور شد: در حال حاضر 60 روستای بجنورد نیاز به بازنگری دارند و 12 روستا در دست بازنگری هستند.

ارائه زمین های در تملک بنیاد مسکن به اهالی روستا براساس قوانین خاص

این مقام مسئول با اشاره به اینکه طی دو سال گذشته ساخت و ساز های غیرمجاز در حریم روستاهای حواشی شهر کاهش پیدا کرده است، گفت: باتوجه به بازرسی هایی که انجام می شود و با بازنگری و سمت توسعه روستایی در تعداد از آنها، ساخت و ساز ها در داخل محدوده روستا صورت می گیرد.

رئوفی بیان داشت: مشکلی اصلی که ساخت و سازهای غیرمجاز بعد از اتمام ساختمان با آن مواجه می شوند، مسئله دریافت خدمات شهری است، که به دلیل غیرمستحکم بودن بنا و یا خارج از طرح بودن به سختی می توانند این خدمات را بگیرند.

وی با اشاره به اینکه زمین های طرح توسعه در بسیاری از روستاها در تملک بنیاد مسکن شهرستان است، گفت: این زمین ها به خانواده ها تحویل داده می شود که سکونت بیش از پنج سال در روستا داشته باشند.

تهیه و تنظیم گزارش: آرزو رحمانی

انتهای پیام /

کلاف سردرگم ساکنان خارج از طرح هادی در روستاها / ساخت و سازهایی که از پایه اشتباه بوده اند 2
کلاف سردرگم ساکنان خارج از طرح هادی در روستاها / ساخت و سازهایی که از پایه اشتباه بوده اند 3
کلاف سردرگم ساکنان خارج از طرح هادی در روستاها / ساخت و سازهایی که از پایه اشتباه بوده اند 4
کلاف سردرگم ساکنان خارج از طرح هادی در روستاها / ساخت و سازهایی که از پایه اشتباه بوده اند 5