کلیات طرح حمایت مالی از افشاگران فساد تصویب شد
نمایندگان مجلس شورای اسلامی با کلیات طرح یک فوریتی حمایت مالی از افشاگران فساد موافقت کردند.
به گزارش مشرق، کلیات طرح یک فوریتی حمایت مالی از افشاگران فساد در جلسه علنی امروز (یکشنبه 21 اسفند ماه) مجلس شورای اسلامی با 123 رأی موافق، 46 رأی مخالف، 8 رأی ممتنع از مجموع 216 نماینده حاضر در مجلس تصویب شد.
سید کاظم دلخوش سخنگوی کمیسیون قضائی و حقوقی مجلس درباره کلیات این طرح، گفت: این طرح در جلسات متعدد با حضور کارشناسان مرکز پژوهشهای مجلس و نمایندگان دستگاههای اجرایی مورد بررسی قرار گرفت. در این طرح به خوبی به مواردی مانند حمایت از گزارشگران فساد اشاره شده است.
نماینده مردم صومعه سرا در مجلس شورای اسلامی اظهار داشت: راههای حمایت از گزارشگران فساد و پاداش گزارشگران فساد از جمله مواردی است که در طرح کمیسیون قضائی و حقوقی درباره حمایت مالی از افشاگران فساد آمده است.
در ادامه جلسه، ماده 1 طرح حمایت مالی از افشاگران فساد به تصویب نمایندگان رسید که مطابق با آن، مفهوم واژگان و عبارات اختصاری به کار رفته در این قانون به شرح زیر است:
1- گزارش: گزارشی است که محتوای آن حداقل متضمن اطلاعات زیر باشد:
الف - نام و عنوان دستگاه محل وقوع فساد
ب - شرح مختصر رفتار ارتکابی
پ - اسم یا عنوان یا سمت یا جایگاه شغلی اشخاص مظنون به ارتکاب فساد اعم از آنکه واقعی یا غیر آن باشد.
تبصره - گزارشی که متضمن اعلام جرایم مستوجب مجازات درجه سه یا بالاتر باشد یا گزارش واصله دلالت بر وقوع فساد مهمی داشته باشد که موجب اخلال در نظم و امنیت عمومی شود، چنانچه فاقد مشخصات مذکور در جز (پ) این بند باشد، مشمول این قانون میشود. تشخیص این امر بر عهده مقام پذیرنده است.
2- گزارشگر: هر شخص حقیقی یا حقوقی خصوصی که با رعایت شرایط این قانون، وقوع فساد را گزارش کند.
3- نهاد پذیرنده: دادستانها، حفاظت اطلاعات قوه قضائیه، سازمان بازرسی کل کشور، وزارت اطلاعات، سازمان اطلاعات سپاه و فرماندهی انتظامی جمهوری اسلامی ایران در حدود وظایف و اختیارات قانونی
4- حمایت: مجموعه اقداماتی که جهت جلوگیری از ورود ضرر یا جبران ضررهای وارده به گزارشگر و اشخاص وابستهی وی به دلیل گزارشگری، در حدود مقررات این قانون اعمال میشود.
5- سامانه: سامانه گزارشگران فساد موضوع ماده (3) این قانون
6 افراد وابسته: مقصود از افراد وابسته در این قانون عبارتند از:
الف - بستگان نسبی گزارشگر تا درجه دو از کلیه طبقات ارث
ب - همسر گزارشگر و بستگان نسبی وی تا درجه یک از کلیه طبقات ارث
پ - کلیه افرادی که عرفاً به تشخیص مرجع صالح قضائی در زندگی گزارشگر یا افراد دخیل در گزارشگری مهم تلقی میشوند.
ت - شخصی که اطلاعات و اخبار را به گزارشگر رسانده است.
7- اقدامات تلافیجویانه: رفتارهایی که به قصد هرگونه اضرار جانی، مالی، حیثیتی، شغلی و نظایر آن به طور مستقیم یا غیر مستقیم علیه گزارشگر یا افراد وابسته به وی صورت گیرد.
تبصره 1- در صورتی که اثبات شود، رفتارهای موضوع این بند ارتباطی به گزارشگری نداشته است، گزارشگر مشمول حمایتها و پاداش این قانون نمیشود.
تبصره 2- اعمال حمایتهای این قانون در خصوص افراد وابسته به گزارشگر، منوط به اثبات رابطه گزارشگری با اقدامات تلافی جویانه است.