پنج‌شنبه 8 آذر 1403

کهریزک و درگیری ناتمام با طلای کثیف

خبرگزاری ایرنا مشاهده در مرجع
کهریزک و درگیری ناتمام با طلای کثیف

شهرری - ایرنا - بخش کهریزک شهرستان ری با مشکلات جدی محیط زیستی، دست و پنجه نرم می کند و با آلاینده های محیط زیست که ریشه آن در همان استقرار سایت تخلیه و امحای زباله های تهران یا همان طلای کثیف در سایت آراد کوه در نزدیکی جنوبی ترین بخش تهران نهفته است، درگیری ناتمام دارد.

به گزارش ایرنا، این روزها در حالی که همچنان مشکل حل نشده سایت آراد کوه، مرکز تخلیه و امحای زباله های استان تهران در نزدیکی شهر کهریزک از توابع شهرستان ری ، خودنمایی می کند و هر روز بر شاخ و برگ آن افزوده می شود، خبرهای جدیدی به گوش می رسد.

در سطح شهر 50 هزار مخازن زباله رو باز وجود دارد؛ و به همین میزان هر روز بیش از روز قبل می توان هر ساعت می توان شاهد این بود که شخصی سرش را در داخل مخزن فرو برده تا بخشی از زباله های قابل بازیافت را جدا کند و داخل توبره آلوده، بزرگ و چندبرابر قامت زباله جو بیاندازد.

به نظر همه مطلع هستند که این زباله های قابل بازیافت جمع آوری شده، در نهایت در یک نقطه تجمیع و به یک شخص واحد تحویل داده می شوند تا به دست شرکت های بازیافت کننده زباله و پلاستیک برسد.

اما همه حقیقت در همین چند جمله خلاصه نمی شود، زباله که از آن به نام طلای کثیف نام برده می شود، در کهریزک بازار داغی دارد و به تجارت روزمره تعدادی از همین زباله گرد ها تبدیل شده و شغل جدید زباله فروشی را رقم زده است، سرمایه ای که از هیچ به دست آمده اما درآمد هنگفتی را به دنبال دارد و بی مهابا از آلودگی های خود بر جای می گذارد.

کهریزک درگیر با آلاینده جدید

حمید زمانی فرماندار شهرری که چندی پیش به بازدید از بخش کهریزک رفته بود، در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اعلام کرد: باید سایت آراد کوه را رها و فکری به حال این زباله فروش ها و زباله سوزها کرد.

زمانی وضعیت آلایندگی این زباله فروشی ها و پلاستیک سوزی ها را بسیار وخیم تر از آلودگی سایت آراد کوه برشمرد و برای توصیف این وضعیت گفت: آراد کوه در مقابل آن مانند بهشت است.

خبرهای رسیده از کهریزک از سوی شهروندان، عابران گذری و برخی متولیان حاکی از این است که این بازار گرم زباله فروشی، آنچنان گسترش یافته که می توان حتی در یکی از روستاهای این بخش به نام قمصر خیابانی را مشاهده کرد که از ابتدا تا انتهای آن بساط زباله فروشی برپاست.

2 هزار تن زباله ای که نیست ونابود می شود

بر اساس آمار سازمان پسماند شهرداری تهران، میزان جمع آوری پسماند خشک از مناطق 22 گانه تهران 700 تن در روز است که این پسماند خشک در ایستگاه های بازیافت دوباره بررسی و جداسازی می شود؛ همچنین میزان جمع آوری پسماند شهری که بیشتر آن تر است از مناطق 22گانه به طور روزانه 5 هزار و 100 تن است که به آرادکوه مجمتع پردازش و دفع آراد کوه منتقل می شود.

علیرضا زاکانی شهردار تهران چندی قبل در یکی از جلسات شورای شهر اعلام کرده بود که در حال حاضر روزانه هفت هزار و 500 تن زباله در تهران جمع آوری و از پنج هزار تا پنج هزار و 500 تن روزانه به آرادکوه منتقل می‌شود.

البته زاکانی به این هم اشاره کرد که برآورد می‌شود قیمت زباله در شهر تهران سالانه حدود 4 هزار میلیارد تومان باشد، در حالیکه سال گذشته برای جمع‌آوری زباله در پایتخت یک هزار و 200 میلیارد تومان هزینه شده که متاسفانه بخشی از این پول در جیب دلالان رفته است.

جمع آوری روزانه هفت هزار و 500 تن زباله از پایتخت رقمی برای معادل 2 میلیون و 737 هزار و 500 تن زباله برای یک سال را نشان می دهد و اگر به طور متوسط روزانه سرنوشت 2 هزار تن از این میزان زباله روشن نباشد یعنی 730 هزار تن در مسیر نامشخصی برای حمل، امحا، بازیافت و هر اتفاق دیگری قرار می گیرند.

برای جمع آوری این میزان زباله در سال یک هزار و 200 میلیارد تومان هزینه می شود، می توان اذعان داشت که نزدیک به یک سوم این مبلغ، صرف جمع آوری زباله هایی می شود که مقصدی غیر از آرادکوه دارند، ثروت باد آورده ای که این روزها آلودگی آن صدای اعتراض اهالی بخش کهریزک شهرستان ری را بلند کرده است.

ارزش اقتصادی زباله 

حسین حیدریان معاون پردازش و دفن پسماند سازمان مدیریت پسماند شهرداری تهران نیز پیش از این سخنی مشابه اطلاعات زاکانی داده و بیان کرده است که حضور زباله‌گردها باعث حذف درآمدهای بخش خصوصی و شهرداری می‌شود چراکه به صورت غیر استاندارد انجام شده و ارزش اقتصادی زباله را کاهش می‌دهند.

زباله فروش هایی که از سطح شهر جمع آوری و به حاشیه شهر رانده شدند

محسن قضاتلو شهردارباقرشهر بخش کهریزک که بیشترین درگیری و مواجهه را با زباله فروش ها و زباله سوزها دارد، در این زمینه به خبرنگار ایرنا گفت: در 6 نقطه به عنوان کانون، بساط زباله فروشی داشتیم که با همکاری کمیسیون بند 20 دستور جمع آوری آنها صادر شد.

وی افزود: این زباله فروش ها، همان افرادی هستند که از سطح تهران زباله های قابل بازیافت مخازن را جمع آوری و به کهریزک برای فروش یا بازیافت منتقل می کنند.

قضاتلو بساط، فروش و فعالیت این زباله فروش ها و زباله سوزها را یکی از عوامل جدید آلاینده های زیست محیطی، انتشار بوی نامطبوع، نامساعد شدن منظر شهری، نارضایتی شهروندان و کسترش حشرات و حیوان موزی در محیط زیست انسانی برشمرد.

راهکار برای خروج از این وضعیت

کمیسیون بند 20 با حضور یکی از اعضای شورای شهر، نماینده محیط زیست و نماینده دستگاه قضایی تشکیل می شود و می تواند برای مدیریت آلاینده ها و مقابله با آنها دستور صادر کند.

بند 20 ماده 55 قانون شهرداری مصوب 1334/11/4 (اصلاحات بعدی 1345/11/27 و 1396/4/25) جلوگیری از ایجاد و تأسیس کلیه اماکن که به نحوی از انحاء موجب بروز مزاحمت برای ساکنین یا مخالف اصول بهداشت در شهرها باشد را نشانه رفته است. برای صدور پروانه بهره برداری هر نوع صنف، علاوه بر سازمان محیط زیست، شهرداری نیز نقش کلیدی دارد.

بر اساس این بند شهرداری مکلف است از تأسیس کارخانه ها، کارگاه ها، گاراژهای عمومی و تعمیرگاهها و دکانها و همچنین مراکزی که مواد محترقه می سازند و اصطبل چارپایان و مراکز دامداری و بطور کلی تمام مشاغل و کسبهایی که ایجاد مزاحمت و سروصدا کنند یا تولید دود یا عفونت و یا تجمع حشرات و جانوران نماید جلوگیری کند و در تخریب کوره های آجر و گچ و آهک پزی و خزینه گرمابه های عمومی که مخالف بهداشت است اقدام نماید.

شهرداری از چند طریق متوجه رعایت نشدن مسائل بهداشتی در شهر می شود: - ایجاد صنفی با موضوع متفاوت از پروانه صادر شده و با فعالیت متفاوت - اعتراض همسایگان اصناف - بازدید ناظران شهرداری

شهرداری مکلف است با نظارت و مراقبت در وضعیت ها از آلوده شدن هوای شهر جلوگیری نماید و هرگاه تأسیساتی قبل از تصویب این قانون به وجود آمده باشد، آنها را تعطیل کند و اگرلازم شود آنها را به خارج از شهر انتقال دهد. این بند با رعایت قانون هوای پاک اجرایی می شود. شهرداری در مورد تعطیل و تخریب و انتقال به خارج از شهر مکلف است مراتب را ضمن دادن مهلت مناسبی به صاحبان آنها ابلاغ نماید و مالکین مکلفند معضل آلودگی را در زمان مهلت داده شده، رفع کنند. اگر صاحب ملک به نظر شهرداری معترض باشد باید ظرف 10 روز اعتراض خود را به کمیسیونی مرکب از سه نفر که از طرف شورای اسلامی شهر انتخاب خواهند شد تسلیم کند. این پرونده به کمیسیون بنده 2 ماده55 ارسال و بعد از تشکیل کمیسیون، شهرداری لایحه ای را به این کمیسیون ارسال می کند رأی کمیسیون قطعی و لازم الاجراء است. هرگاه رأی کمیسیون مبنی بر تأیید نظر شهرداری باشد و یا صاحب ملک به موقع اعتراض نکرده و یا در مهلت مقرر شخصا اقدام نکند، شهرداری به وسیله مأمورین خود رأسا اقدام خواهد کرد. به دلیل اینکه کمیسیون بنده2 تجدید نظر ندارد، فرد معترض می تواند به دیوان عدالت اداری شکایت کند.

مرجع رسیدگی کننده اعتراض به آراء کمیسیون بند 20 ماده 55

در صورتی که شاکی و یا متشاکی ادله ای ارائه کرد و یا نقصی در مدارک وجود داشت که به پرونده خدشه ای وارد شود، دیوان مجددا رأی صادر می کند و آن را به کمیسیون مربوطه در شهرداری ارسال و کمیسیون مربوطه پس از بررسی مجدد نتیجه را به دیوان عدالت اداری ارسال و دیوان رأی قطعی را صادر می کند.

سایت آرادکوه مرکز تخلیه و امحای زباله های استان تهران در نزدیکی شهر کهریزک از توابع شهرستان ری قرار دارد و نیروگاه و پالایشگاه نفت تهران نیز در شهرری مستقر شده است.

برچسب‌ها

کهریزک و درگیری ناتمام با طلای کثیف 2
کهریزک و درگیری ناتمام با طلای کثیف 3
کهریزک و درگیری ناتمام با طلای کثیف 4
کهریزک و درگیری ناتمام با طلای کثیف 5
کهریزک و درگیری ناتمام با طلای کثیف 6