شنبه 10 آذر 1403

کودتای روسیه از حمایت خارجی برخوردار بود

خبرگزاری اکو نیوز مشاهده در مرجع

به گزارش خبرگزاری اقتصادایران، «الکساندر ووچیچ» رئیس‌جمهور صربستان امروز (یکشنبه، 25 ژوئن) گفت این کشور از تلاش برای کودتا توسط شرکت نظامی خصوصی «گروه واگنر» در روسیه حمایت نمی‌کند.

او در واکنش به شورش مسلحانه اخیر در روسیه که با میانجیگری بلاروس پایان یافت، گفت: جمهوری صربستان هرگز از کودتا در هیچ کشوری حمایت نمی‌کند، از کودتا با ابزار نظامی، ابزار مسلحانه با استفاده از ارتش... در ترکیه، (و) روسیه حمایت نکردیم، در آمریکا یا هر کشور دیگری (هم) حمایت نمی‌کنیم.

به گزارش «اسپوتنیک»، وی با تاکید بر این که قدرت باید در انتخابات و نه در خیابان تغییر کند، در اشاره به عجله کی‌یف و برخی سیاستمداران خارجی در اعلام حمایت از اقدام «یوگنی پریگوژین» رئیس واگنر گفت او و دولتش برای اظهارنظر عجله نکردند.

رئیس‌جمهور اوکراین روز شنبه در حالی که هنوز تحرکات نیروهای تحت امر پریگوژین در اوج بود، در پیامی توییتری مدعی شد روسیه برای مخفی کردن مشکلات خود از تبلیغات بهره برده اما هرج‌ومرج کنونی در این کشور قابل کتمان نیست.

رئیس‌جمهور صربستان در ادامه سخنانش گفت «این کودتا از حمایت خارجی برخوردار بود» و افزود: نمی‌خواهم بگویم چه کسی از خارج در آن دخیل بود، اما نباید شکی وجود داشته باشد... همیشه سرویس‌های خارجی در موارد بیشماری دخیل هستند.

او در پایان گفت ولادیمیر پوتین رئیس‌جمهور روسیه شخصاً این شورش را متوقف کرد زیرا هیچ کس دیگری این کار را نمی‌کرد.

روزنامه آمریکایی «نیویورک تایمز» به نقل از منابعی گزارش داده چند روز قبل از شورش مسلحانه گروه «واگنر» در روسیه به دستور یوگنی پریگوژین، آژانس‌های اطلاعاتی آمریکا شدیداً به این ظن رسیده بودند که وی در حال برنامه‌ریزی برای یک اقدام بزرگ علیه دولت روسیه است و کاخ سفید را مطلع کرده بودند.

طبق این گزارش، قبل از آغاز شورش، مقام‌های واشنگتن برای آگاه کردن پوتین از تهدید قریب‌الوقوع علیه روسیه عجله نکردند «زیرا می‌ترسیدند مسکو آن‌ها را به سازماندهی کودتا متهم کند». به نوشته نیویورک تایمز، علاوه بر این، در بحبوحه جنگ در اوکراین و رویارویی روسیه و غرب، آمریکا علاقه‌ای به کمک به پوتین ندارد.

وزارت خارجه روسیه شنبه و در بحبوحه تحولات این کشور به غرب هشدار داد هر تلاشی برای سوءاستفاده از این ناآرامی به منظور دست‌یابی به اهداف روس‌هراسانه بیهوده خواهد بود. «دیمیتری مدودف» رئیس‌جمهور سابق روسیه و معاون شورای امنیت این کشور هم گفت «کودتا در یک قدرت هسته‌ای می‌تواند پیامدهای فاجعه‌بار داشته باشد و مسکو هرگز اجازه وقوع آن را نخواهد داد».

«ولادیمیر پوتین» رئیس‌جمهور روسیه هم در سخنرانی کوتاه و تند خود نشان داد اقدام نیروهای واگنر تحت امر پریگوژین از نظر مسکو خیانت است و عزمی برای مصالحه با وی وجود ندارد.