گامها و تلاشهای دولت سیزدهم برای خودکفایی کاغذ
به گزارش خبرنگار کتاب و ادبیات خبرگزاری فارس، آبان ماه 1400 محمدمهدی اسماعیلی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی دولت سیزدهم از خودکفایی در تولید کاغذ خبر داد. وعدهای که پس از 2 ماه از روی کار آمدنش داد و تا امروز نیز فعالیتهایی را در سطح ملی و بینالملل برای تحقق این امر انجام داده است. حتی در سفر اخیر رئیسجمهور به ونزوئلا نیز برنامهریزی برای سرمایهگذاری ایران در بازار کاغذ آمریکای جنوبی صورت گرفت.
در ادامه به بخشی از فعالیتهای دولت سیزدهم در 20 ماهه گذشته برای تأمین و خودکفایی کاغذ میپردازیم.
تولید پنج هزار تنی به 55 هزار تن تبدیل شد!
یک ماه بعد از وعده خودکفایی وزیر ارشاد در آذرماه سال 1400 مدیر کارخانه چوب و کاغذ مازندران عوض شد و امید نیکنژاد به جای او نشست. البته در بحث خودکفایی کارخانههایی چون چوب مازندران و پارس نیز پای کار آمدند. طوری که تولید کارخانه چوپ و کاغذ مازندران در سال 98 پنج هزار تن بود، اما سال گذشته نزدیک به 44 هزار تن تولید کاغذ مورد استفاده ناشران داشت. البته 70 درصد کاغذ مورد نیاز وزارت آموزش و پرورش در کارخانه چوب و کاغذ مازندران تولید شد که در سالهای پس از انقلاب اتفاقی نو بود.
مصاحبه امید نیکنژاد
امید نیکنژاد درباره این حجم از تولید میگوید: «این میزان از تولید نشاندهنده 2 اهتمام است. اهتمام دولت در بحث خودکفایی کاغذ و همکاران و پرسنل.»
ضعیف باشیم، کیفیت بهتر نمیشود
گفته میشود که کیفیت کاغذهای تولید داخل و خارج فرق اساسی دارد. همچنین میگویند که کاغذهای تولید شده در کارخانههای داخلی شفافیت کمتری دارند که البته تمام استانداردهای ملی را رعایت میکنند. کیفیت، تابع قدرت ارتقاء و توسعه درون کارخانه است. یعنی وقتی یک کارخانه ضعیف باشد، توان تولید از آن کارخانه گرفته شده و اگر امکان بازاریابی نداشته باشد، مشتری به آن میدان ندهد و اگر پول بدان نرساند، طبیعتاً او نمیتواند این کار را انجام دهد. تحقیق، توسعه، ارتقا، بهرهوری و... مختل میشود. نتیجه کیفیتی میشود که وجود دارد و این میماند.
بیشاز 250 هزار تن نیاز داریم
نیاز کشور در کاغذ هم بیش از 250 هزار تن است که نزدیک به 70 هزار تن از این عدد برای صنعت نشر است. کارخانه چوب مازندران به تنهایی نمیتواند این حجم را تولید کند. چرا که ظرفیت اسمی این کارخانه سالانه 90 هزار تن است.
اما کارخانههای دیگری چون کاغذ پارس برای تأمین 20 هزار تن کاغذ سفید تحریر نیاز به تأمین مالی دارد تا بتوانند که به چرخه تولید با حجم بالا برگردند. جلساتی هم در سطح معاون اول رئیس جمهور برگزار شد تا مشکلات این کارخانه نیز حل شود. البته کارخانه کاغذسازی زاگرس فارس با برخورداری از دستگاهها و تجهیزات مدرن، ظرفیت تولید سالانه 125 هزار تن را از محل کاغذهای بازیافتی دارد. این کارخانه نیز با حمایت دولت و تأمین منابع بنا به گفته اسماعیلی وزیر ارشاد قرار است از نیمه امسال شروع به کار کند.
جلسات منظم کارگروه کاغذ
دولت سیزدهم که آمد در مهرماه سال 1400 اولین جلسه کارگروه کاغذ به ریاست معاون اول و به دستور رئیسجمهور برگزار شد. جلسه بعدی حدود اسفندماه برگزار شد. جلسه بعد در اردیبهشتماه قبل از نمایشگاه کتاب سال 1401 برگزار شد، جلسه بعدی در تابستان 1401، جلسه بعدی در اواخر سال گذشته و جلسه بعدی در اردیبهشتماه 1402 قبل از نمایشگاه، یعنی حدود 10 روز قبل از شروع نمایشگاه.
این دولت پروژههایی چون به چرخه در آوردن کارخانجات تعطیل شده را اجرا کرد. به طور مثال کارخانه دیبای شوشتر بعد از سالها تعطیلی از دولت اصلاحات، قرار شده تا پایان سال 20 هزار تن کاغذ تحریر تولید کند. پروژه دیگر هم تأسیس کارخانه و به چرخه آوردن کارخانه هایی است که موظف بودند، کاغذ تولید کنند.
احداث کارخانهای با ظرفیت 250 هزار تن
معاون اول رئیس جمهور در جلسهای که با ناشران در نمایشگاه کتاب برگزار شد با اشاره به تلاشهای دولت برای حل مشکل کاغذ ناشران کتاب و مطبوعات گفت: از ابتدای روی کار آمدن دولت سیزدهم مصمم به حل مشکلات کاغذ در کشور بودیم که با بازسازی و ارایه تسهیلات به کارخانههای تولید کاغذ و همچنین اتخاذ تصمیمات برای ساخت کارخانههای جدید تلاش شد تا مشکل کاغذ در کشور بتدریج کاهش یافته و در برنامهای زمانبندی شده حل شود.
محمد مخبر با اشاره به ساخت یک کارخانه جدید کاغذ با ظرفیت 250 هزار تن در دولت سیزدهم افزود: با خریداری تجهیزات و زیرساختهای لازم، ساخت این کارخانه پیشرفت 40 درصدی داشته که در صورت راه اندازی میتواند کاغذهای بازیافتی را نیز با تکنولوژی روز دنیا به کاغذ مناسب برای صنعت نشر تبدیل کند.
اگر این کارخانه با ظرفیت اسمی 250 هزار تن به چرخه تولید برسد، حجم تولید کاغذ داخلی، نیاز کشور را تأمین میکند و به طور کامل در تأمین نیاز کاغذ خودکفا میشویم. وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در سفری که به استان لرستان داشت با بیان اینکه نیمه دوم امسال جشن خودکفایی کاغذ در کشور برپا میشود، گفت: مجموعههای مختلف آماده تولید هستند و مطالبه 15 ساله بر زمین مانده رهبر معظم انقلاب را انجام خواهیم داد.
تا تولید داخل نیاز را تأمین کند، واردات را چه کنیم؟
فعالیتهای ذکر شده درباره افزایش حجم تولید داخلی در کشور است، اما هنوز تولید داخلی نمیتواند نیاز کشور را تأمین کند. به همین دلیل بخش عمده نیاز کشور با واردات تأمین میشود. لازم است بدانیم که بیشاز 70 درصد نیاز کشور وابسته به واردات است. در همین راستا نیز دولت فعالیتهای برای ثبات و کاهش نرخ کاغذ موجود در بازار کرده است.
یاسر احمدوند، معاون فرهنگی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در گفتوگویی با اشاره به فعالیتهایی درباره کاهش قیمت کاغذ بیان کرد: در این زمینه اقداماتی مثل تغییر گروه کالایی کاغذ وارداتی و خمیر کاغذ از 2 به یک به معنای آن است که کاغذ و خمیر کاغذ از ارز نیمایی 28 هزار و 500 تومانی برخوردار میشوند.
وی افزود: این 2 کالا، برای تأمین ارز نیمایی در بانک مرکزی اولویت تخصیص و تأمین ارز خواهند داشت.
احمدوند با بیان اینکه این موضوع حدود 30 درصد قیمت کاغذ وارداتی را کاهش خواهد داد، ادامه داد: کاهش قیمت کاغذ وارداتی اتفاق مبارکی برای ناشران و بازار است. بعد از انتشار این 2 خبر از سوی دولت، طلیعه و آثار آن را شاهد بودیم بهطوری که بهای کاغذ روند کاهشی دارد.
وی تأکید کرد: اگر مجموعههای اقتصادی وابسته به حوزه نشر، مثل تعاونیها برای ورود کاغذ و ثبت سفارش اهتمام کنند، در آینده شاهد کاهش قیمت خواهیم بود.
پایان پیام /