گره اصلی ابرچالش آب در نظام تصمیم گیری آب کشور است
تهران - ایرنا - رئیس مرکز بررسیهای استراتژیک ریاستجمهوری گفت: گره اصلی در موضوع ابرچالش آب در کشور، در نظام تصمیمسازی و تصمیمگیری و در یک کلام نظام حکمرانی آب است.
به گزارش ایرنا از روابطعمومی مرکز بررسیهای استراتژیک ریاستجمهوری، در ادامه سلسله نشستهای مرکز بررسیهای استراتژیک ریاستجمهوری در زمینه بررسی زمینهها و راهکارهای احیای حوضه آبریز زایندهرود، نشست هماندیشی با مجمع نمایندگان استان چهارمحال و بختیاری در محل این مرکز برگزار شد.
محمدصادق خیاطیان در این نشست به تشریح فعالیتهای مرکز پس از ماموریت ویژه رئیسجمهوری در خصوص انجام مطالعات علمی احیای حوضه زایندهرود پرداخت و به اهمیت بالای نقش و جایگاه مسئولان محلی از جمله نمایندگان مجلس در هر گونه سیاستگذاری در زمینه مدیریت آب در منطقه مورد نظر، تاکید کرد.
رئیس مرکز بررسیهای استراتژیک ریاستجمهوری در ادامه گفت: تلاش ما این است که با رویکردی کارشناسی و تخصصگرایانه از نظرات تمامی صاحبنظران و کارشناسان در زمینه موضوع آب زایندهرود بهرهمند شویم.
وی تکبعدی تلقی کردن موضوع احیای حوضه آبریز زایندهرود را خطایی راهبردی دانست و تاکید کرد: علاوه بر رویکرد علمی و کارشناسی، حتما باید سایر جنبههای مرتبط با موضوع از جمله مسائل اقتصادی و نکات مرتبط با معیشت مردم در منطقه در نظام تصمیمسازی لحاظ شود.
خیاطیان با اشاره به اینکه مرکز بررسیهای استراتژیک در تحقق ماموریت رئیسجمهوری دو رویکرد عمده را پیگیری کرده است، خاطرنشان کرد: برای اجرای ماموریتی که رئیسجمهوری محترم بر عهده ما گذاشتند، در درجه اول تلاش شد در جلسات نخبگانی، صاحبنظران و کارشناسان به ارائه نظرات و پیشنهادات خود در این زمینه بپردازند. این جلسات در محورهای اعتلای نظام حکمرانی آب، اعتلای نظام مدیریت منابع آب، بررسی آینده کشاورزی و نقش صنایع و فناوری در ایجاد و رفع چالشها برگزار شد.
رئیس مرکز بررسیهای استراتژیک ریاستجمهوری، مکاتبه با مراکز دانشگاهی را دومین اقدام این مرکز برای اجرای ماموریت ویژه رئیسجمهور در زمینه آب زایندهرود خواند و گفت: در مکاتباتی که با 9 دانشگاه ملی و محلی با تاکید بر ارائه راهکار انجام شد، تلاش کردیم تا ضمن اطلاع از سابقه پژوهشهایی که در دانشگاهها و مراکز علمی در این خصوص انجام شده، از نظرات و پیشنهادات نخبگان دانشگاهی هم استفاده کنیم.
خیاطیان با بیان اینکه یافتههای ما در این مسیر تا کنون غالبا به موضوع حکمرانی آب و نقش ذینفعان در نظام تصمیم گیری آب مربوط بوده است، افزود: گره اصلی در موضوع ابرچالش آب در کشور، در نظام تصمیمسازی و تصمیمگیری و در یک کلام نظام حکمرانی آب است وگرنه راهکارها تقریبا مشخص است و پیش از این چه در محافل کارشناسی و چه حتی در عرصه عمومی بارها و بارها طرح و درباره آن صحبت شده است.
رئیس مرکز بررسیهای استراتژیک، ایجاد اجماع نسبی میان تمامی ذینفعان را اولین ضرورت غلبه بر چالشهای مرتبط با آب دانست و گفت: نشست با مجمع نمایندگان استان چهار محال و بختیاری نیز در راستای همان اجماع تشکیل شده و هدفگذاری اصلی برگزاری این نشست این است که اگر در نهایت به یک نقشه راه در حوزه سیاستگذاری و اجرا دست یافتیم، با اجماعی که بین نمایندگان استانها از یکسو و از سوی دیگر با دستگاههای اجرایی مسئول همچون وزارت نیرو، صمت، کشاورزی و محیط زیست به وجود میآید، اجرایی شود.
خیاطیان در پایان خاطرنشان کرد: از جمله اقدامات پیشگیرانهای که باید هر چه سریعتر نسبت به آنها اهتمام ورزید، تغییر در کشت سنتی کشاورزان، ایجاد تغییرات در حوزه حکمرانی آب، جلب مشارکت مردم و ذینفعان در حل مساله، توجه به ابعاد گوناگون اجتماعی و رسانهای و استفاده از تکنولوژیهای نوین در مدیریت منابع و مصارف آب است.
در ادامه این نشست، نمایندگان استان چهارمحال و بختیاری ضمن اشاره به مشکلات مردم این استان به ارائه راهکارها و پیشنهادات خود در خصوص احیای حوضه آبریز زاینده رود پرداختند.
از جمله راهکارها و پیشنهاداتی که میهمانان در این جلسه به آن پرداختند؛ تجدید نظر در مدیریت آب به جای یافتن راهحلی برای انتقال آب، ایجاد شفافیت در منابع و مصارف آب، توجه به حفظ و پایداری منابع آب در تصمیمسازیها، مدیریت بهرهوری آب و برداشت از آب خروجیسدها به جای آبهای جاری بود.
*س_برچسبها_س*