چهارشنبه 3 بهمن 1403

گزارشگر ویژه سازمان ملل: تحریم‌های آمریکا علیه ایران غیر فانونی و ناقض حقوق بشر است

خبرگزاری تسنیم مشاهده در مرجع
گزارشگر ویژه سازمان ملل: تحریم‌های آمریکا علیه ایران غیر فانونی و ناقض حقوق بشر است

گزارشگر ویژه سازمان ملل گفت: تحریم‌هایی که علیه ایران اعمال شده از دید شورای حقوق بشر و مجمع عمومی سازمان ملل قابل توجیه نیست.

- اخبار سیاسی -

به گزارش خبرنگار سیاسی خبرگزاری تسنیم، النا دوهان گزارشگر ویژه سازمان ملل متحد درباره تاثیر منفی اقدامات یکجانبه قهرآمیز بر بهره‌مندی از حقوق بشر، عصر امروز (چهارشنبه 27 اردیبهشت) در یک نشست خبری به تشریح نتایج سفر 12 روزه خود به ایران و دیدارهای انجام شده با مسئولان و سازمان‌های مختلف پرداخت.

وی درباره این سفر اظهار داشت: از تاریخ هفتم تا 18 می 2022 برای جمع آوری اطلاعات با محوریت بی طرفی و راستی آزمایی سفری به ایران داشتم. بحث من تاثیر منفی تحریم‌ها بر حقوق بشر بوده است.

وی با بیان اینکه گزارش نهایی من در شورای حقوق بشر در سپتامبر 2022 ارائه خواهد شد، گفت: از همه طرفین در ایران از جمله دولت ایران و شورای حقوق بشر برای تسهیل این سفر تشکر می‌کنم. من در این سفر با نمایندگان دولت ملاقات داشتم همچنین نماینده چند عضو جامعه مدنی را ملاقات کردم و با نمایندگان نهادهای مالی بخش خصوصی و دولتی، دانشگاهیان و... و با آژانس‌های تخصصی سازمان ملل و دیپلمات های خارجی در ایران دیدارهایی را برگزار کردم.

گزارشگر ویژه سازمان ملل متحد در ادامه گفت: ایران هم اکنون مشمول گسترده ترین تحریم‌ها بوده و آمریکا تحریم‌های مالی و تجاری بزرگی را از دهه 1970 علیه این کشور اعمال کرده است و اقداماتی را انجام داده که ایران را از نظام مالی و تجاری جهان منزوی کند. در همین راستا در سال 2010 بسیاری از بخش‌های اقتصادی را هدف قرار داد. تحریم آمریکا هدفش بانک مرکزی ایران بود.

وی اعمال تحریم‌های آمریکا ضد بخش‌های مختلف ایران را مورد تاکید قرار داد و گفت: بعد از انعقاد توافق هسته ای و قطعنامه 2231 تمام تحریم‌های ثانویه علیه ایران برداشته شد و سازمان ملل به نحوی عمل کرد که از طریق برجام اقداماتی را انجام داد و بخشی از آن سرمایه گذاری در ایران بود اما آمریکا یکجانبه از برجام خارج و تحریم‌ها را مجددا علیه ایران وضع کرد و بانک مرکزی ایران و چند بانک ایرانی را در لیست تحریم‌ها قرار داد و بسیاری از شرکت‌ها از بازار ایران خارج شدند و دارایی‌های ایران مسدود شدند که این اقدامات 100 تا 120 میلیارد دلار به ایران آسیب زده است.

دوهان با بیان اینکه بیش از 700 فرد حقیقی و حقوقی در لیست تحریم‌های ضد ایرانی قرار دارند، ادامه داد: علاوه بر این، کانادا تحریم‌هایی علیه ایران اعمال کرده و بیش از 200 فرد حقیقی و حقوقی ایرانی را در فهرست تحریم‌های خود قرار داده است.

گزارشگر ویژه سازمان ملل با اشاره به تاثیر تحریم‌ها بر بخش‌های دانشگاهی و صنایع دستی و رشد اقتصادی ایران و همچنین همکار‌ی‌های بین‌المللی ایران با سایر کشورها، تصریح کرد: تاثیر تحریم‌ها بر گروه‌های آسیب پذیر و سرپرستان خانواده و اتباع مهاجر افغانی در این سال‌ها غیرقابل انکار بوده است. تحریم‌ها ارائه کمک‌های بشردوستانه از طریق آژانس‌های بین‌المللی را مختل کرده و امکان نقل و انتقال پول را مسدود کرده است.

دوهان گفت: این اقدامات قهری یکجانبه به عنوان اقدامات تنبیهی، موازین حقوق بشر جهانی را نقض کرده است. تحریم‌هایی که علیه شرکت‌هایی که با ایران تجارت داشتند و استفاده ابزاری از آن و اعمال تحریم‌های ثانویه امری غیرقانونی است. جلوگیری از داشتن حساب بانکی برای دیپلما‌ت‌های ایرانی برخلاف کنوانسیون وین بوده است و ممانعت از پرداخت حق عضویت ایران در سازمان‌های بین‌المللی هم برخلاف قوانین بین‌المللی است.

وی گفت: تحریم‌هایی که علیه ایران اعمال شده از دید شورای حقوق بشر و مجمع عمومی سازمان ملل قابل توجیه نیست. تحریم‌های یکجانبه به شکل اولیه و ثانویه و تهدید به اعمال تحریم‌ها همه این‌ها بحث وضعیت حقوق انسانی را در ایران به خطر انداخته است و این تحریم‌های اعمال شده صادارت کالاها و تحریم بانک های ایران و تحریم غذا و دارو را منجر شده که باعث کاهش درآمد دولت و افزایش قیمت‌ها و فقر و افراد آسیب پذیر و پناهندگان و زنان سرپرست خانوار شده است.

خبر در حال تکمیل است...