گزارش کمیته ویژه شورای شهر تهران منتشر شد / پروژه «#شهید_زدایی» چگونه کلید خورد؟
کمیته ویژه بررسی تابلوهای مزین به نام شهدا، دلایل حذف نام شهدا از برخی معابر را اعلام کرد.
به گزارش خبرنگار حوزه شهری گروه اجتماعی باشگاه خبرنگاران جوان، «کوچهای به نام شهید» عنوانی که در ماههای اخیر هشتگ آن ترند شبکههای اجتماعی بود و بسیاری از جریانهای سیاسی، اجتماعی و فرهنگی را همسوی خود کرد.
سمت و سویی که با حذف نام شهدا از دیوارکوبها و تابلوهای پرچمی خیابانها و معابر شروع و نهایتا تنور آن در بین مردم و مسئولان داغ شد.
بسیاری پای کار آمدند و خودجوش به ترمیم تابلوهای شهر پرداختند و برخیهای دیگر هم با جریان سازی درست یا غلط آن را به یک معضل سیاسی، فرهنگی - مذهبی تبدیل کردند.
باید در نظر داشت که حذف واژه «شهید» از تابلوهای معابر شهری امری صحیح نیست، اما بارها اعضای شورای شهر تهران، شهرداریها و حتی پیروز حناچی شهردار تهران به سهوی بودن حذف نام شهید و علل نبود آن اشاره کردند.
بیشتر بخوانید: آیا شهرداری تهران به عمد عنوان «شهید» را از تابلو معابر پاک کرده است؟
بیشتر بخوانید: علت حذف عنوان «شهید» از تابلوی برخی معابر مشخص شد + سند
علتی که حالا بعد از ارزیابی کمیته ویژه بررسی تابلوهای مزین به نام شهدا به ریاست علی اعطا سخنگوی شورای اسلامی شهر تهران، آماری این چنینی میدهد.
«براساس بررسیهای صورت گرفته از مجموع 15542 معبر مزین به نام شهدا در تهران بزرگ، 1257 معبر دارای حداقل یک تابلو فاقد واژه مقدس «شهید» بوده که از این تعداد، تابلوی 912 معبر براثر فرسودگی، 316 معبر به دلیل عدم درج توسط پیمانکار (در بازه زمانی سالهای 1383 تا 1395 و پیش از دوره مدیریت شهری جدید) و 29 معبر به دلیل تخریب فاقد واژه شهید بودهاند.»
با این وجود آمار ساکنان خیابان بهشت با آنچه در روزهای ابتدایی حذف نام شهید از معابر بیرون آمده تفاوتی فاحش دارد، مبنی بر اینکه جریانی در آن دوران شکل گرفت که گویا در هرکوچه و پس کوچه شهر نام یک شهید حذف شده است، اما پس از ارزیابیهای انجام شده، تناقض این اعداد فقط نشان از سطح وسیع جریحهدار کردن احساسات مردم به ویژه خانوادههای گرانقدر شهدا و ایثارگران را دارد. البته که نگرانی برخی از چهرههای مذهبی و سیاسی نسبت به عملکرد مدیریت جدید شهری در این جریان بیتاثیر نبود و باعث تقویت رقابتهای ناسالم سیاسی بر مبنایی غیرواقعی شد.
براساس گزارشهای واصله و بررسیهای این کمیته، شناسایی علل و عوامل فقدان واژه شهید در برخی از معابر شهر تهران و تحلیل آماری آنها، دلیل قابل اتکایی دال بر اقدامی سازماندهی شده، توأم با سوء نیت یا حتی تعمد در تخریب امحاء و عدم درج واژه «شهید» را بیان نمیکند، چراکه درصد اندکی از این تابلوها یا دیوارکوبها تخریب شده اند که به لحاظ آماری نمیتوان احتمالی جدی برای حرکتی سازماندهی شده اشاره کرد.
درواقع یکی از پیامدهای ضعف نظارت براجرای دستورالعمل ساخت و نصب تابلوها، استفاده از برچسب برای درج واژه شهید بر روی تابلوها به دلیل هزینه کمتر آن به جای چاپ کورهای است که به تعبیری پیمانکاران حذف عنوان شهید را فدای هزینه کمتر کردند.
درصورتی که اگر اعتبارات کافی برای چاپ تابلوها تخصیص پیدا میکرد، امروزه شاهد آمار 096/2 نبودیم. البته که این کوتاهی صرفا به دلیل عدم بودجه کافی نیست و ماه و خورشید و فلک هم دست به دست هم دادند تا «#شهید_زدایی» روی کار بیاید.
316 معبر در استان تهران وجود دارد که براساس عدم توجه پیمانکار فاقد عنوان شهید هستند، اما اسامی پیمانکاران به دلیل مسائل حقوقی و عدم تضییع حقوقی احتمالی آنها، به صورت کدگذاری در کمیته درج شده است.
آمارها نشان میدهد که بیش از 20 معبر به دلیل تخریب و 912 معبر براثر فرسودگی فاقد واژه مقدس شهید هستند. همچنین در دوره پنجم شورای اسلامی شهر تهران از مجموع 160 مصوبه نامگذاری، 127 مورد مربوط به نامگذاری معابر، میادین و پلها بوده که از این تعداد 55 معبر (43 درصد) به نام شهدای گرانقدر نامگذاری شده است. بررسیها نشان میدهد که در دوره پنجم هیچ یک از معابر فاقد عنوان «شهید» نبوده و تغییر نام هم نیافته است.
با تمام این اوصاف در پایان این کمیته بعد از بررسیهای انجام شده و عوامل مختلف در عدم نظارت پیمانکاران به این پیشنهادها میرسیم که از این پس مأموران نواحی شهرداری ملزم به پایش دورهای و مستمر تابلوهای معابر و انجام اقدامات لازم برای نگهداری و ترمیم میشوند و سازمان بسیج شهرداری تهران با حمایت شهرداری تهران آغاز به نصب تابلوی تمثال شهدا و خلاصهای از زندگینامه آنها در معابر کرده است.
همچنین برنامههایی، چون تدوین ضوابط و دستورالعمل طراحی، ساخت، نصب و نگهداری تابلوهای دیوارکوب و پایهدار معابر شهر تهران توسط شورای عالی شهرداری و ابلاغ آن به مناطق 22 گانه، پرهیز جدی از به کارگیری برچسب در تابلوهای معابر و الزام سازندگان تابلوها به چاپ کورهای و با کیفیت اطلاعات مندرج بر تابلوهای معابر و شناسنامهدار کردن تابلوهای معابر و راه اندازی سامانه جامعه معابر شهر تهران در راستای ترمیم و جایگزین شدن در دستور کار این کمیته قرار گرفته است.
انتهای پیام /