چهارشنبه 7 آذر 1403

یارانه حوزه انرژی؛ دردسر بزرگ دولت

وب‌گاه اقتصاد نیوز مشاهده در مرجع
یارانه حوزه انرژی؛ دردسر بزرگ دولت

اقتصادنیوز: دبیر قرارگاه احمدی روشن بسیج دانشجویی کشور گفت: یارانه حوزه انرژی دردسرهای بزرگی برای دولت ایجاد کرده و موجب کسری بودجه شده است. شرکت های دولتی که مثلاً گاز یا برق تولید می‌کنند اکنون متحمل ضررهای بزرگی شده اند.

دبیر قرارگاه شهید احمدی روشن سازمان بسیج دانشجویی مطرح کرد؛

رکود تورمی مشکل تاریخی اقتصاد ایران / یارانه انرژی دردسر بزرگ دولت

یزد - دبیر قرارگاه شهید احمدی روشن سازمان بسیج دانشجویی گفت: یارانه انرژی دردسر بزرگی برای دولت ایجاد کرده و کسری بودجه را به همراه داشته است.

به گزارش خبرنگار مهر، سیدحسن موسوی فرد، ظهر جمعه در جمع دانشجویان استان یزد اظهار داشت: اقتصاد ما یک مشکل تاریخی به اسم رکود تورمی دارد و کمتر کشوری در دنیا گرفتار هر دوی این فاکتورها است.

دبیر قرارگاه احمدی روشن بسیج دانشجویی کشور افزود: وقتی از رکود صحبت می‌کنیم، یعنی سطح تولید و رشد اقتصادی در کشور ما پایین است و می‌توان گفت به طور متوسط رشد اقتصادی ما بعد از انقلاب حدود 2 درصد بوده است.

وی، توزیع نامناسب ارز حاصل از فروش نفت را یکی از دلایل تورم کشور دانست و بیان کرد: نفت ما جزو ارزان‌ترین نفت‌ها از نظر هزینه استخراج است، به همین دلیل فروش نفت بین 600 تا 700 درصد سودآوری برای ما دارد و هر تولید دیگری داشته باشیم، نهایتاً 100 درصد ممکن است سود داشته باشد. لذا درآمد نفتی عدد بزرگی بوده که هزینه‌کرد آن توسط دولت محل بحث است.

موسوی فرد عنوان کرد: عمده تورم کشور ما به دلیل همین فروش نفت و تبدیل درآمد حاصل از آن به ریال بوده است به عنوان مثال اگر دولت درآمد نفتی را به کارمندان می‌داد، درآمد کارمندان و قدرت خرید آنها افزایش پیدا می‌کرد اما آنقدر رشد اقتصادی نداشتیم که پاسخگوی این تقاضا از سوی بخش‌های مختلف کشور باشد بنابراین تنها راه دولت برای هزینه درآمدهای نفتی واردات کالا بوده است.

وی ادامه داد: از طرفی ما برای کالاهای اساسی همیشه ارز را ارزان می‌دادیم، یعنی در واقع به تولیدکنندگان خارجی یارانه می دادیم، طبیعی است که تولیدکننده داخلی هیچ وقت نمی تواند با رقبای خارجی رقابت برابری داشته باشد. برای کشاورز داخلی به صرفه نیست که با وارد کننده های بزرگ رقابت کند و این باعث شده که کشور در بحث کشاورزی هیچ وقت به خودکفایی نرسد.

دبیر قرارگاه احمدی روشن بسیج دانشجویی کشور تاکید کرد: این وابستگی به نفت دلیل مهمی است که ما رشد اقتصادی گسترده ای نداشته ایم و فرهنگ مصرفی عجیبی هم در کشور درست کرده ایم که در زمان مصرف منابع می‌گوییم اینها که برای خودمان است چرا مصرف نکنیم.

وی افزود: ما باید پول نفت را در این سال‌ها خرج زیرساخت‌هایی مثل ریل، جاده و فرودگاه می‌کردیم و تفاوت این کار با تزریق پول به جامعه این است که پولی که به کارمند داده می‌شود یعنی تقاضای کالا مصرفی را ایجاد می‌کردیم بدون اینکه فایده ای برای رشد اقتصادی ما داشته باشد اما وقتی این درآمدها به کارخانه و زیرساخت تبدیل می‌شود، برای ما رشد اقتصادی ایجاد می کند و این اتفاقی است که متاسفانه در این سال‌ها شاهد آن نبوده‌ایم.

موسوی فرد با اشاره به قیمت حامل های انرژی اظهار داشت: ما به دلیل منابع سرشار نفت و گازی که در اختیار داشته ایم، روی سیاست گذاری خودمان کار چندانی نکرده ایم یعنی نه قیمت‌ها را درست و حسابی اصلاح کرده ایم نه ساز و کارهایی مثل هدفمندی یارانه‌ها ایجاد کردیم.

وی تاکید کرد: اکنون مصرف ما به حدی بالا رفته که شاهد کسری در حوزه های مختلف هستیم. گاز در زمستان و برق در تابستان قطع می شود و احتمالا در آینده مشکل بنزین نیز پیدا کنیم البته علاوه بر روحیه مصرف گرایی مردم، صنعت هم موثر بوده است. مثلا یکسری صنعت رانتی درست کرده ایم. مثلاً صنعت سیمان را اگر بخواهیم به قیمت منطقه ای حساب کنیم، کاملا ورشکسته است یا صنعت خودرو را در نظر بگیرید، چرا هنوز خودرویی داریم که هنوز 10 تا 12 لیتر بنزین مصرف می‌کند زیرا صنعت خودروی ما هیچ سیگنالی برای کاهش مصرف سوخت دریافت نکرده و خودشان هم اهل تحول نیستند.

موسوی فرد تاکید کرد: یارانه حوزه انرژی دردسرهای بزرگی برای دولت ایجاد کرده و موجب کسری بودجه شده است. شرکت های دولتی که مثلاً گاز یا برق تولید می‌کنند اکنون متحمل ضررهای بزرگی شده اند، چون هزینه تولید برایشان بسیار بیشتر از بهایی است که از مشترکان دریافت می کنند در نتیجه این شرکت‌ها ناچار هستند وام ریالی بگیرند تا کسری‌های خود را جبران کنند و اینها عامل ایجاد تورم است.

وی ادامه داد: پس مسئله انرژی مسئله اساسی ما است اما باید مراقب باشیم در شرایطی که مردم اصلا تاب و توان اتفاق جدیدی را ندارند به یکباره قیمت انرژی را اصلاح نکنیم.

موسوی فرد تصریح کرد: باید روشی را بیابیم که بدون آزادسازی قیمت، مصرف انرژی را کنترل کنیم. سهمیه بندی، روش سوق مردم به صرفه جویی با تعریف مشوق و روش های پلکانی افزایش قیمت از این دست سیاست‌ها است اما باید دانست که اگر بخواهیم در حوزه اقتصادی فعالیتی کنیم، باید سرمایه اجتماعی درست کنیم، چرا که هر سیاستی با مخالفت و نقدهایی همراه است که برای موفقیت در اجرای آن سیاست باید مردم را با خود همراه کرد.

یارانه حوزه انرژی؛ دردسر بزرگ دولت 2