یکشنبه ها موعدی برای تکرار حس خوب نوعدوستی در تهران
تهران - ایرنا - اهدای خون مختص زمان و مکان خاص نیست و برخی از هموطنان مانند بیماران تالاسمی، هموفیلی و سرطانی از مصرف کنندگان همیشگی خون و فرآورده های آن هستند؛ به نوعی حیاتشان به آن وابسته است و از سویی زنان باردار برای انجام زایمان و نیز مصدومان حوادث رانندگی و طبیعی هم از نیازمندان به خون هستند.
چه حسی زیباتر از اینکه جان انسانی را نجات دهی، بهتر از آن اینکه با اهدای یک واحد خون ناجی جان سه نفر باشی، در این روزهای سرد کرونایی، یکشنبه ها در تهران موعد تکرار این حس زیباست، فرصت را غنیمت بشماریم تا هم حال دلمان و هم حال همنوعی را خوب کرده باشیم.
همه ساله با شروع فصل سرد سال با کاهش آمار اهدا کنندگان خون مواجه هستیم و بیش از دو سال هم هست که با شیوع کرونا این کاهش چشمگیرتر شده است و همه اینها موجب شده که اگرچه ذخایر خون در کشور تا مرز کمبود در برخی از نقاط پیش برود، اما به مرحله بحران نرسیده است. برای حفظ سطح ذخایر خون در کشور و تامین نیاز بیمارستان ها و مراکز درمانی بهتر است که اهدای خون همیشگی باشد و همچنین به تدریج انجام شود و در یک جمله می توان گفت که بهترین جا برای نگهداری خون رگ های اهداکنندگان است تا در زمان نیاز یاری رسان سازمان انتفال خون و نجات دهند جان بیماران باشند.
بعداز شیوع کرونا در همه جهان 38 تا 40درصد با کاهش آمار اهدا کنندگان مواجه بودیم و این کاهش در ایران بسیار کمتر و فقط در حد 7درصد بود و با یاری مردم نوعدوست و اهدا کنندگان خون تاکنون نیاز خون در کشور تامین شده است، اما سرمایه اصلی سازمان انتقال خون و بیماران، مردم نوعدوست هستند و به این منظور هم این سازمان با راه اندازی پویش های مردمی، سازمانی و راه اندازی تیم های سیار ضمن آگاه رسانی برای انجام این عمل خداپسندانه تشویق و راهنمایی می کند.
پیک سنی جمعیت اهداکنندگان خون در کشور حدود 10 سال بالاتر رفته و متاسفانه شاخص اهدای خون بانوان نیز در ایران به خاطر باورهای نادرست پایین است
ضروری است که مردم نوعدوست تهران با شرکت در این طرح خداپسندانه آستین ها را برای نجات جان هموطنان بیمار نیازمند به خون و فرآورده های آن بالا بزنند و دل خانواده ها را شاد کنند و لبخندی بر لبان بیماران بنشانند و با ایثاری آگاهانه با قطرات خون خود حیات را به هموطنان هدیه کنند.
قرار است که در طرح یکشنبه های محله محور اهدای خون و با همراهی و همکاری اداره کل سلامت شهرداری تهران، شرایطی ایجاد شود تا داوطلبان اهدای خون در هر محله ای که ساکن هستند به آسانی این کار انسان دوستانه را انجام دهند و بدیهی است بعد از بررسی نتایج این طرح، شاهد راه اندازی آن در سراسر کشور خواهیم بود.
شروع طرح یکشنبه های محله محور اهدای خون با مشارکت مردم منطقه 22 تهران
طرح یکشنبه های محله محور اهدای خون با هدف حضور تیم های سیار اهدای خون در محلات با مشارکت مردم و ساکنین محله شهید باقری شهرداری منطقه 22 در اوسط دی ماه شروع شد.
مدیر عامل سازمان انتقال خون در این خصوص گفت: تعداد مراکز اهدای خون در تهران کم است و برای تسهیل در حضور مردم طرحی را شروع کردیم که در قالب آن تیم های سیار اهدای خون به میان مردم می آید و باید از شهرداری تهران و شهرداری منطقه 22 تشکر کنیم که شروع کننده این طرح مهم در سطح محلات پایتخت بودند و امیدوارم به زودی این طرح را به صورت ملی در سراسر کشور به مرحله اجرا برسانیم.
پیمان عشقی ادامه داد: تهران به عنوان نمونه ای برای اجرای این طرح در کل کشور است و قصد ما این است که در قالب این طرح و به دلیل اینکه در تهران شاهد رشد 40 درصدی تخت های بیمارستانی هستیم و در مقابل نیروی انسانی انتقال خون استان تهران، 20 درصد نسبت به قبل با کاهش مواجه شده است بتوانیم در کنار اهدای خون همشهریان و با استفاده از فرهنگسازی، نیروی انسانی در رشته های مرتبط با انتقال خون را تامین کنیم و بعد از آموزش های مورد نیاز از علاقه مندان به خدمت در این سازمان حیاتی به صورت نیروهای داوطلب بهره مند شویم.
وی با تاکید بر اینکه ادامه اجرای طرح های محله محور برای بالابردن شاخص های اهدای خون اهمیت فراوان دارد، گفت: سن جمعیت در کشور ما بالا رفته است و ما نیازمند حضور بیشتر جوانان و بانوان در جمع اهداکنندگان خون هستیم و همچنین بر این باور هستیم که بانوان میتوانند در جهت ارتقای فرهنگ اهدای خون نقش موثری داشته باشند و با اهدای خون بانوان، هر خانه را به دلیل اثرگذاری یک بانو بر دیگر اعضای خانواده به پایگاه اهدای خون تبدیل کنیم.
مدیرعامل سازمان انتقال خون ادامه داد: پیک سنی جمعیت اهداکنندگان خون در کشور حدود 10 سال بالاتر رفته و متاسفانه شاخص اهدای خون بانوان نیز در ایران به خاطر باورهای نادرست پایین است که اجرای این طرح ها ما را امیدوار می کند که بتوانیم به نتایج مطلوب تری در جذب اهداکنندگان جوان و خانم دست پیدا کنیم که در این خصوص ظرفیت شهرداریها نیز در جهت فرهنگسازی اهدای خون بسیار حائز اهمیت است.
طی 10 ماه سال جاری افزایش نزدیک 25 درصدی اهدای خون مستمر را شاهد بودیم که می توان انتظار داشت این روند به افزایش کیفیت خون اهدایی کمک کند.
شهرداری در راستای مسئولیت اجتماعی پیش قدم هست
وحیدرضا انارکی محمدی شهردار منطقه 22 تهران نیز گفت: افتخار داریم که این طرح را به عنوان اولین محله میزبانی کردیم و این محله مزین به نام شهید باقری است.
وی افزود: شهرداری در راستای مسئولیت اجتماعی پیش قدم است و آمادگی داریم شرایط را برای حضور شهروندان و مشارکت در اهدای خون تسهیل کنیم تا بتوانند در سریعترین زمان ممکن و در شرایط خوب اهدای خون داشته باشند.
حمید صاحب سرپرست اداره کل سلامت شهرداری تهران نیز با تاکید بر حیاتی بودن نقش سازمان انتقال خون در نظام سلامت گفت: شهرداری تهران بر اساس مسئولیت های اجتماعی خود آمادگی همکاری مستمر با فرهنگ اهدای خون را در ابعاد مختلف دارد و امیدواریم ثمرات این همکاری ها به نجات و زندگی دوباره بیماران نیازمند به خون ختم شود.
قطره قطره خون، لحظه لحظه زندگی، این بار در محله حکیمیه
طرح یکشنبه های اهدای خون با شعار "قطره قطره خون، لحظه لحظه زندگی"، هفته گذشته در محله حکیمیه تهران ادامه یافت و تیم خونگیری در ادامه طرح یکشنبه های اهدای خون در محله حکیمیه منطقه 4 شهر تهران ادامه یافت. در این پویش 171 نفراز شهروندان محله حکیمیه منطقه 4 شرکت کردند و 128 نفراز آنان موفق به اهدای خون شدند که شامل 27 نفر از بانوان، 48 نفر اهدا اولی 54 نفراهدا کننده با سابقه و26 نفر اهدا کننده مستمر (با سابقه حداقل دوبار اهدای خون در سال) بود. مدیر کل انتقال خون استان تهران اعلام کرد: در سال جاری هموطنان با همت بلند خود توانستند بیش از پیش به کمک بیماران نیازمند به خون بشتابند و افزایش آمار اهدای خون مبین این همت جمعی است. محمد رضا مهدی زاده افزود: آمار مراجعه اهدا کنندگان نیز نزدیک به 14 درصد افزایش نسبت به 10 ماه سال 99 نشان می دهد. وی افزود: گرچه طی این مدت شاخص اهدای خون بار اولی ها نزدیک به 11 درصد کاهش نشان می داد، اما افزایش نزدیک به 13درصدی اهدا کنندگان با سابقه می تواند نشانه پیوستن این گروه به اهدا کنندگان مستمر و با سابقه باشد. مهدی زاده گفت: همچنین طی 10 ماه سال جاری افزایش نزدیک 25 درصدی اهدای خون مستمر را شاهد بودیم که می توان انتظار داشت این روند به افزایش کیفیت خون اهدایی کمک کند. مدیرکل انتقال خون استان تهران با اشاره به اهدای 10 هزار و 677 واحد خون توسط بانوان تهرانی گفت: با فرهنگ سازی و پویش های انگیزشی بانوان برای اهدای خون امیدوارم این آمار به رقمی در خور همت و سخاوت و ایثار بانوان ایرانی و تهرانی نزدیک شود تا هر خانه یک مرکز ترویج فرهنگ اهدای خون باشد. مهدی زاده ضمن تشکر از حمایت شایان تقدیر مردم شریف پایتخت از بیماران نیازمند به خون، از آنها دعوت کرد تا در روزهای سرد زمستان اهدای خون را در برنامه زندگی خود قرار دهند.
از ناهید حاجی خانی