یک بازی برد، برد برای ایران و روسیه / تقویت موقعیت سیاسی ایران با گسترش مبادلات در حوزه انرژی
یک کارشناس اقتصادی با اشاره به سوآپ گاز روسیه گفت: این امر به لحاظ اقتصادی برای ما و روسیه برد، برد است و موجب کاهش هزینههای انتقال گاز در داخل کشور از جنوب به شمال برای مصرف داخلی شده و قطعاً هر چه روابط ما با کشورهای همسایه در حوزه انرژی افزایش پیدا کند میتواند به تقویت موقعیت سیاسی ما در منطقه منجر شود.
به گزارش خبرنگار اقتصادی شبکه اطلاعرسانی راه دانا؛ با شروع جنگ روسیه و اوکراین، کشورهای اروپایی به این جنگ واکنش نشان دادند و تحریمهای مختلفی را بر محصولات صادراتی روسیه اعمال کردند. مهمترین تحریمها در حوزه انرژی و بالاخص در بخش گاز علیه مسکو وضع شد. روسیه یکی از بزرگترین صادرکنندگان گاز به اروپا به شمار میرود و قطع صادرات گاز این کشور ضربات جدی به اقتصاد اروپا وارد کرد. از طرفی به دلیل خروج شرکتهای اروپایی فعال در صنعت گاز روسیه، صادرات الانجی این کشور کاهشیافته است و از همین رو ظرفیت کشورهای همسایه از طریق سیاست سوآپ گاز یا خرید آن، اهمیت بسیار زیادی برای روسیه پیدا کرده است. بیشتر بخوانید: ایران با خرید و سوآپ گاز روسیه، هاب انرژی منطقه خواهد شد / افزایش جایگاه اقتصادی و منطقهای با انتقال انرژی در بین کشورهای در دسترس روسیه برای سوآپ یا خرید گاز این کشور، ایران به دلیل ظرفیتهای بالای زیرساختی در پهنه کشور و همچنین دسترسی به منابع عظیم گازی در پارس جنوبی، امکان بسیار بیشتری برای همکاری با مسکو دارد. همین امر سبب شده است مقامات دو کشور به سراغ این سیاست مهم و بزرگ بروند.
سوآپ یک بازی برد، برد برای ایران و روسیه
باتوجهبه اینکه ایران گاز مازادی برای صادرات ندارد، با خرید یا سوآپ گاز روسیه با تخفیف مناسب و فروش آن به قیمت بالاتر به کشورهایی مانند پاکستان، ترکیه، عراق و دیگران عملاً درآمد بالایی کسب میکند. روسیه نیز میتواند در شرایط تحریمی موجود به فروش گاز خود مبادرت کند و از منافع آن بهره ببرد؛ بنابراین، سوآپ گاز روسیه توسط ایران یک بازی برد - برد برای مسکو و تهران محسوب میشود. این سیاست موجب درهمتنیدگی بالای روابط اقتصادی و سیاسی ایران با روسیه و همچنین کشور مقصد گازی خواهد شد که تقویت موقعیت سیاسی و اقتصادی ایران را در منطقه به دنبال خواهد داشت. مرتضی عزتی، کارشناس اقتصادی و استاد دانشگاه در پاسخ به این سؤال که استفاده از فرصت پیشآمده بر اثر جنگ روسیه و اوکراین برای ایران در زمینه سوآپ گاز روسیه چه مزایایی برای کشورمان خواهد داشت، به راه دانا، اظهار کرد: بهرهبردن از هر فرصتی برای ارائه خدمات به سایر کشورها در حوزه انرژی و کسب درآمد از این طریق برای کشورمان سودآور است. منفعت ما در این است که از هر موقعیتی در این زمینه استفاده کنیم و در راستای تأمین منافع خود گام برداریم. این همکاریها چه در زمینه گاز باشد و چه نفت و چه حتی در زمینه ترانزیت کالاهای دیگر، برایمان منفعت دارد. وی ادامه داد: سوآپ گاز روسیه به ما این امکان را میدهد که گاز این کشور را در شمال تحویل بگیریم و همان جا مصرف کنیم و معادل آن را در مرزهای جنوبی کشور صادر کنیم. این امر به کاهش هزینههای انتقال گاز در داخل کشور از جنوب به شمال برای مصرف داخلی میانجامد و به لحاظ اقتصادی برای ما و روسیه برد، برد است.
تقویت موقعیت سیاسی ایران با گسترش مبادلات در حوزه انرژی
وی تأکید کرد: قطعاً هر چه روابط ما با کشورهای همسایه در حوزه انرژی افزایش پیدا کند میتواند به تقویت موقعیت سیاسی ما در منطقه منجر شود و اثرگذاری ما را در تحولات منطقهای بیشتر کند. اگر میخواهیم سرعت رشد اقتصادی خود را افزایش دهیم باید به دنبال ایجاد ارتباط با کشورهایی باشیم که با آنها هم تکمیلی داریم. عزتی افزود: ارتباط با کشورهایی که مشابه ما هستند و همان کالاهایی را تولید میکنند که ما تولید میکنیم و همان کالاهایی را مصرف میکنند که ما مصرف میکنیم، کمکی نخواهد کرد. باید به سمت گسترش روابط با کشورهایی برویم که عمده تولیدات ما را مصرف میکنند و بالعکس کالاهایی را تولید میکنند که ما مصرف زیادی داریم. وی توضیح داد: کشور ما اکنون بهشدت نیازمند جذب سرمایهگذاریهای خارجی است. الان شرایط تحریمها کمی تلطیف شده است و باید از این فرصت برای افزایش روابط با همسایگان بهره ببریم. هرگونه تقویت روابط در حوزه انرژی با کشورهای دیگر میتواند به خنثیسازی تحریمها کمک کند و اثرگذاری ما را در محیط بینالملل افزایش دهد. وی در پایان گفت: سوآپ گاز روسیه اساساً برایمان سودآور است. اما اینکه میزان سود ما از این کار چقدر باشد به ظرفیتهای ما برای بهرهمندی از این فرصت و قراردادی که با روسها منعقد میکنیم، بستگی دارد. باتوجهبه شرایط موجود سیاستمداران کشورمان باید به دنبال منعقدکردن بهترین قرارداد با مسکو باشند تا منافع حداکثری کشورمان تأمین شود.