جمعه 2 آذر 1403

‌چینی ها بازار خودرو را قبضه کردند | قیمت ها شکسته شد

وب‌گاه گسترش مشاهده در مرجع
‌چینی ها بازار خودرو را قبضه کردند | قیمت ها شکسته شد

چین طی سال‌های اخیر توانست بازارهای اقتصادی جهان را تصاحب کند و به یکی از غول‌های خودروسازی جهان تبدیل شود.

طی دهه اخیر چین به یکی از اصلی‌ترین قطب‌های صنعت خودرو در جهان تبدیل شده است. البته این پایان صنعت چین نیست و پیش‌بینی می‌شود در سال‌های آینده سهم بیشتری از بازارهای جهانی را به خود اختصاص دهد.

اما چه شد که خودروهای چینی در جهان تا این میزان پرطرفدار شدند؟

یکی از مزایای خودروهای چینی، مقرون به صرفه بودن آن‌هاست. در واقع، خودروهای این کشور با قیمتی کمتر از میانگین خودروهای اروپایی توانسته‌اند بر بازار اقتصادی‌ها تسلط پیدا کنند. چین با توجه به توان بالای تولید و منابع فراوان در تولید باتری و خودروهای برقی، در مقایسه با رقبای خود در موقعیت بهتری قرار دارد. اکنون این کشور با قابلیت تولید مقرون به صرفه خودرو، در زمینه فناوری‌های حمل و نقل برقی و خودروهای خودران، جایگاه خود را در سطح جهانی تثبیت می‌کند.

مرکز پژوهش‌های مجلس در گزارشی ذکر کرده است که منابع انرژی و هزینه‌های سبد خانواده، مهم‌ترین عوامل در هر بررسی فنی یا اقتصادی اکوسیستم حمل و نقل برقی هستند.

قیمت بالای خودروهای برقی مانع اصلی برای خرید این نوع از خودروها محسوب می‌شود. بسیاری از صاحب نظران انتظار داشتند که قیمت خودرو برقی متوسط به آسانی به زیر 30 هزار دلار (در اروپا به زیر 30 هزار یورو) کاهش یابد. اما پیش‌بینی می‌شود که به جز چین، این رقم در شرایط فعلی برای بسیاری از تولیدکنندگان غیراقتصادی باشد. قیمت‌های بالای 30 دلار بدون یارانه دولتی نیز برای اکثر کشورها جذاب نیست. در واقع به همین دلیل است که بسیاری از اروپایی‌های حاضر در چین به دنبال همکاری با خودروسازان محلی چینی‌اند.

در نمودار زیر متوسط قیمت خودروهای برقی دراروپا و آمریکا در مقابل چین را بر اساس گزارش مرکز پژوهش‌های مجلس مشاهده می‌کنید.

البته باید به این نکته توجه کرد بعد مقرون به صرفه بودن خودروهای چینی تنها در برقی‌ها خلاصه نمی‌شود و خودروسازان این کشور با رعایت این برتری نسبت به رقیبان آماده تصاحب بازارهای جهانی در همه کلاس های خودروسازی است.

مقایسه قیمت خودروهای چینی در کارخانه و بازار ایران

همانطور که پیش‌تر به آن اشاره شد، یکی از مزیت‌هایی که خودروهای چینی را در بازارهای جهانی محبوب کرد، قیمت پایین آن‌هاست و محصولات چینی با حفظ این مزیت توانست بازارهای جهانی را در دست بگیرد. اما نکته قابل توجه در این میان آن است که خودروهای اقتصادی چینی، در این حکم خودروی لوکس دارند و دیگر جزو اقتصادی‌ها حساب نمی‌شوند.

حال این پرسش مطرح می‌شود که قیمت خودروهای چینی که در بازار ایران حضور دارند، با قیمت کارخانه‌ای آن‌ها تا چه میزان تفاوت دارند؟

برای پاسخ به این پرسش ابتدا باید به این نکته اشاره کرد که خودروهای چینی در بدو ورود به ایران هزینه‌هایی، مانند تعرفه واردات، مونتاژ خودرو، مالیات، هزینه حمل و نقل و... بر آن‌ها اضافه می‌شود.

خودروی تیگو 8 پرو هیبرید E پلاس که مدیران خودرو به تازگی آن را روانه بازار کرده است، یکی از پرفروش‌ترین خودروهای 2024 شرکت چری در چین محسوب می‌شود. تیگو 8 پرو Kunpeng e+ در چین به قیمت 153 و 900 یوان فروخته می‌شود که معادل حدود یک میلیارد و 400 میلیون تومان می‌شود.

گرانترین نسخه تیگو 8 پرو پریمیوم هم در بازار چین 130 هزار و 900 یوان قیمت دارد که معادل یک میلیارد و 191 میلیون تومان است.

قیمت چری Omoda 5 (فونیکس FX) در نمایندگی‌های چینی این برند، 114 هزار و 900 یوان است. این رقم معادل یک میلیارد و 45 میلیون وهزار تومان است.

لاماری ایما نیز یکی از پرطرفدارهای چینی در ایران است که شرکت آرین پارس موتور آن را به بازار عرضه کرد. قیمت دانگ فنگ T5 EVO در چین 121 هزار و 900 یوان است، اما این خودرو در درب کارخانه‌های ایران به قیمت یک میلیارد و 673 میلیون تومان به فروش می‌رسد.

دیگنیتی پرستیژ یا همان دانگ‌فنگ Fengon ix5 از سال 2022 فروش نداشته و آخرین قیمت این خودرو 109 هزار و 800 یوان بود، اما در کارخانه‌های ایران یک میلیارد و 782 میلیون تومان قیمت دارد.