40 خدمت متنوع در کتابخانههای نسل جدید ارائه میشود
اردبیل - ایرنا - سرپرست نهاد کتابخانههای عمومی کشور گفت: کتابخانههای مرکزی فراتر از بحث مطالعه و آگاهیبخشی، پیشران فرهنگی هر استان محسوب میشوند و در حال حاضر در کتابخانههای نسل جدید 40 خدمت متنوع و متفاوت به مخاطبان ارائه میشود.
به گزارش روز یکشنبه ایرنا، مهدی رمضانی در بازدید از کتابخانه مرکزی اردبیل اظهار کرد: نگاهها به کتابخانههای عمومی در چند سال گذشته تغییر کرده است، این مکانها از یک مخزن و سالن مطالعه صرف، به پایگاههای آموزشی و فرهنگی تبدیل شدند و از جمله در حوزه کودکان و نوجوانان برنامههای اساسی و مدونی را پیگیری میکنند.
وی نیاز کتابخانهها به بازطراحی فضا متناسب با مسائل بومی و وضعیت فرهنگی هر استان را یادآور شد و افزود: شعر، ادب و داستان یکی از بخشهای پرمخاطب کتابخانههای عمومی است که در سالهای اخیر مورد غفلت قرار گرفته بود اما در دوره جدید فعالیت محافل ادبی با هدف راهاندازی فعالیتهای فرهنگی در این حوزه جدی گرفته شده است.
سرپرست نهاد کتابخانههای عمومی کشور از کتابخانهها به عنوان پیشران فرهنگی استانها نام برد و بیان کرد: این ظرفیت در حال حاضر وجود دارد که با استفاده از ظرفیت کتابخانههای عمومی و تولید محتوا در حوزههای مختلف تاثیرگذاری عمده در حوزه شعر، ادب و سایر مباحث فرهنگی جریانسازی صورت گیرد.
وی اضافه کرد: اقدامات موثری در محافل ادبی در حال شکلگیری است و بر مبنای مسایل و موضوعات مد نظر، در صدد تقویت چهرهها و شخصیتهای ادبی برای پایداری این نهادهای ادبی هستیم.
رمضانی با اشاره به تاثیر شیوع ویروس کرونا بر فعالیت کتابخانهها گفت: اگرچه این ویروس ناشناخته در روزهای ابتدایی همه را سردرگم کرد اما در نهاد کتابخانههای این تهدید به فرصت تبدیل شد و با تولید محتوا در فضای مجازی، مخاطبان به عنوان عناصر اصلی و شکل دهنده نهاد حفظ شدند.
وی به ابلاغ 174 سرفصل آموزشی به کتابخانهها سوای بحث مطالعه اشاره داشت و ادامه داد: این سرفصلها به ویژه در بخش آموزشی و محرومیتزدایی طراحی شده و برنامههای آن در بخشهای مختلف دیداری، شنیداری، نابینایان و ناشنوایان به استانها ابلاغ شده است.
سرپرست نهاد کتابخانههای عمومی کشور به سفر خود به استان اردبیل اشاره کرد و گفت: ظرفیتهای بکر کتابخانهای برای اجرای برنامههای نهاد در این استان وجود دارد و امروز نیز توافقات خوبی با مسئولان در راستای کمک به رفع برخی از نواقص کتابخانه مرکزی رسیدیم.
کتابخانهها منابع ارزشمند گسترش زبان و ادب فارسی هستند
رئیس فرهنگستان زبان و ادبیات فارسی نیز در ادامه گفت: کتابخانههای عمومی به عنوان بستری برای آشنایی بیشتر مردم با زبان فارسی و ارتقای سطح سواد و مطالعه، منابع ارزشمند و غنی گسترش زبان و ادبیات فارسی هستند و باید در کنار امر کتابخوانی این سرمایه عظیم مورد صیانت قرار گیرد.
غلامعلی حداد عادل افزود: برای آشنایی بیشتر با زبان و ادبیات فارسی در سالهای اخیر آثار ارزشمندی در کتابخانههای عمومی در معرض استفاده علاقهمندان قرار گرفته است که این امر میتواند زمینهساز تقویت و تعالی این زبان ارزشمند شود.
وی بیان کرد: حرکتی که در نهاد کتابخانههای عمومی در سالهای اخیر در ارائه آثار نو و ارزشمند در حوزه زبان و ادبیات فارسی انجام شده است، به قوی شدن این مجموعه کمک میکند و روز به روز شاهد گسترش و اعتلای فرهنگ دینی، زبان و ادبیات فارسی خواهیم بود.
رئیس فرهنگستان زبان و ادبیات فارسی با اشاره به نقش محوری کتابخانههای مرکزی در تعالی و توسعه کتابخوانی، اضافه کرد: این مجموعههای فرهنگی دارای ظرفیت عظیمی در ارائه خدمات کتابخانهای هستند و به عنوان نگینی در ابعاد فرهنگی میدرخشند که امید میرود چنین بناهای فرهنگی در استانهای فاقد چنین مراکزی تدارک دیده شود.
وی در ادامه اظهار کرد: یکی از مسیرهای مهم برای معرفی چهرههای فاخر، شاعران، نویسندگان، فعالان فرهنگی و سایر نخبگان در استانها باید به همت محافل ادبی انجام شود و برگزاری سمینارها و نشستهای فرهنگی در این حوزه نقش مهمی دارند.
حداد عادل افزود: در شرایطی که مردم با مشکلات اقتصادی روبهرو هستند، حضور نوجوانان و جوانان در کتابخانههای عمومی بهترین فضا را برای پیشرفت و تعالی فرهنگ، به ویژه فرهنگ دینی و ارزشی فراهم میکند.
وی گفت: جای خوشحالی است که در بازدید از کتابخانه عمومی اردبیل با درخواست جمعی از جوانانی روبهرو شدیم که خواستار افزایش ساعات کار کتابخانهها بودند که این امر عطش آنها را به امر کتابخوانی و مطالعه نشان میدهد.
رییس فرهنگستان زبان و ادب فارسی و رییس نهاد کتابخانههای عمومی کشور روز یکشنبه 21 اسفند ماه برای شرکت در آیین بزرگداشت حکیم نظامی گنجوی به اردبیل سفر کردند.
استان اردبیل 82 باب کتابخانه عمومی فعال دارد که از این تعداد 17 باب با مشارکت سایر نهادها و موسسات و 65 باب نیز زیر نظر نهاد کتابخانههای عمومی کشور اداره میشود.